ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Уряд хоче оподатковувати витрати українців

    19 квітня 2024 п'ятниця
    62 переглядів
    Уподатковуватись будуть і витрати українців

    Уряд Володимира Гройсмана прийняло «Середньостроковий план пріоритетних дій уряду до 2020 року». Документ великий, в ньому багато різних цілей і пріоритетів, але заслуговує на увагу одна з обіцянок уряду Гройсмана. До 2020 року планується запуск загального декларування доходів і витрат фізосіб і податкового контролю з використанням непрямих методів за відповідністю доходів і витрат громадян. На практиці це означає, що кожен українець повинен буде за підсумками календарного року подавати декларацію про всі свої доходи та витрати. При цьому передбачається, що всі покупки товарів на суму понад 50 тис. Грн будуть в обов'язковому порядку включатися до витрат кожного українця. Ці декларації перевірятиме УКРІНФОРМ, і якщо сума витрат за рік перевищить суму доходів громадянина, він повинен буде дати пояснення про джерела походження грошей. Якщо це були доходи попередніх періодів, які були задокументовані і по ним були сплачені податки, то до таких доходів немає питань. Якщо ж українець не зможе пояснити, де він взяв гроші на покупку дорогих товарів, в цьому випадку він буде зобов'язаний сплатити штраф за ухилення від сплати податків, і заплатити податок з витрат в розмірі податку, який утримується з доходів. Іншими словами, якщо українець не зможе пояснити, де він взяв гроші на покупку товару на суму 50 тис. Грн, то він повинен буде заплатити ще 19,5% податку.

    Ця ідея уряду Гройсмана наводить на суперечливі думки. З одного боку, загальне декларування доходів і витрат є європейською практикою. Будь-який житель ЄС знає, що купівля будь-якою дорогою речі під контролем податкових органів, і потрібно бути готовим до того, що доведеться пояснювати перевіряючим походження коштів. Тому в ЄС хабара готівкою непопулярні. Там дуже часто судді, держчиновники і працівники фіскальних органів беруть хабарі шляхом отримання безготівкових грошей на їх рахунок від «легалізованої хабара». В ЄС і США існує досить розвинена система «вибілення брудних грошей», де задіяні багато адвокатів, фінансові консультанти та брокери фондового ринку, які таким чином «вибілюють» мільярди, якщо не трильйони доларів щорічно. Таку ж систему пропонують ввести в Україні консультанти з США і ЄС. Вважається, що такого роду отримання хабарів є більш цивілізованим, і це називається не корупцією, а красивим словом «лобіювання». Хоча в цьому випадку розмір хабара зростає на суми «вибілення». Але всі хочуть заробити. Чи потрібно це Україні, це ще питання.

    У тому ж ЄС існує величезна сфера послуг для фізосіб, що працює на те, щоб «довести джерело походження грошей». Найчастіше використовується «псевдокредітованіе». Це коли покупка автомобіля, будинку або будь-якою дорогою речі на суму понад тисячу євро оформляється як покупка в кредит. В цьому випадку фіскальним органам показують кредитний договір і пояснюють, що все це куплено в кредит. Не дивно, що жителі ЄС «в боргах, як у шовках». Частка кредитів населення в ЄС перевищує 80% і постійно зростає. Жити в борг жителі ЄС змушені не тому, що вони цього хочуть, а тому, що по-іншому не можна обдурити податкову. Як результат, вартість всіх товарів для європейців виростає на вартість кредиту. В Україні це зараз реалізувати можна, але складно. Одна справа платити 1-2% по кредиту в ЄС, і інше - 20-30% по кредиту в Україні. Тому українцям дійсно доведеться значно більше переплачувати за свої товари, ніж європейцям. Зате будемо все жити в борг, як в ЄС.

    Загальне декларування повинно істотно зменшити розмір заробітної плати в «конверті». Українцям просто буде невигідно отримувати зарплату в «конверті», так як в цьому випадку все одно доведеться платити податки при покупці товарів. Так що, за задумом розробників ідеї, це теж можна назвати європейською нормою життя. Хоча не варто забувати, що якщо бізнес буде платити зарплату «по-білому», то це призведе до зменшення самої заробітної плати на розмір сплаченого податку. Може бути інший шлях: бізнес може не зменшувати зарплату, але тоді всі додаткові податки він включить в ціну товару, і ціни різко зростуть на все. І не тільки податки на зарплату, а й ПДВ. Ці податки завжди поруч. І знову стоятиме питання, що потрібно підвищувати зарплату, так як ціни виросли. Замкнуте коло виходить.

    Ідея з загальним декларуванням доходів і витрат в Україні цікава і потрібна, але було б добре, щоб спочатку наші міністри і народні депутати показали приклад і пояснили, де вони взяли мільярди гривень, які вони вказали в деклараціях, і за які гроші купили будинки і автомобілі . Якраз вони цього не хочуть робити. При цьому хочуть, щоб прості українці так робили і ще платили штрафи і податки на свої ж витрати.

    Якщо виходити з логіки уряду Гройсмана, то найкращим жителем України є убога людина, які живе від зарплати до зарплати, не має ні будинку, ні автомобіля, для нього покупка дорогих речей не по кишені. Ось ці люди і є еталон українця, саме заради цих українців уряд Гройсмана і робить реформи. Вони цього заслуговують. Це вони прагнуть жити, як в ЄС.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору