ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Сніжні Карпати вкрилися типовими оселями ескімосів — "іглу" (ФОТО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    81 переглядів
    Зимовка в Карпатах. У цьому є своя романтика!

    Проект Turbo Winter влаштував зимовий беккантрі тур з виходом на сніжну цілину гір із прикарпатського села Дземброня.

    Учасники туру ночували у "теплому таборі" в іглу – типових житлах ескімосів.
    Учасники туру отаборилися в селі Дземброня, а стартували у беккантрі похід Карпатами з сусіднього села Бистрець.
    Йшли з лижами на снігоступах. "Ходити на снігоступах спочатку дуже незручно, ніби черевики на 15 розмірів більші. Але потім звикається, почуваєш себе супер-людиною, коли швидко чавкаєш по снігу, де в звичайному взутті провалюєшся по пояс", – описує тур його учасниця Ольга Шемякіна у своєму блозі.
    "Ми ознайомилися з маршрутом, пройшли інструктаж по лавинній безпеці. Майже кожного року в Українських Карпатах люди помирають через сходження лавин, зриваються із засніжених карнизів чи замерзають. Ймовірність нещасного випадку велика, якщо йти непідготовленим. Нами ж опікувалася команда професіоналів, тому хвилюватися не було причин", – зазначила учасниця екстремального зимового походу.
    В команді разом із інструкторами працювали два пси маламути – на правах носіїв та рятувальників. У складі групи були декілька фотографів, операторів та блогерів. А також фрірайдери.
    Перед виходом у Верхню Гаджину облаштували великий "теплий табір" для ночівлі з вогнищем і міні-піччю в наметі. В таборі для ночівлі також склали зі снігових брил два іглу – снігові житла ескімосів.
    У двох іглу під час походу ночувало 10 людей (по п’ятеро в кожному).
    "Нас 8 зупинилися у великому теплому наметі з пічкою. Тут були свої переваги і мінуси. Звісно, засинати було приємно і тепло. Хоча конденсат скрапував з стінок намету і мочив усі речі, але воно не було катастрофічно. Коли ми заснули, дрова в пічці згоріли й все в наметі замерзло. Тоді температура тільки на 1-2 градуси була вищою від тої, що на вулиці. О 4 ночі я добряче змерзла, одягнула весь одяг, що мала з собою, і задрімала знову. Зранку, ті хто ночував в іглу, казали, що засинати було холодніше, але температура трималася стабільно протягом ночі близько 0 градусів, це значно тепліше від нашого намету. Наступного разу, коли матиму таку можливість, точно спробую спати в іглу. Але якщо хтось має натяки на клаустрофобію, тоді краще не експериментувати з таким нічлігом", – ділиться досвідом учасниця.
    "В тому є своя романтика. Покидати теплі ліжка, затишні оселі й їхати в зимові гори. Коли манять незнані до цього місця і новий досвід. Гори забирають рутину, яка осіла в містах, і дають відчуття, що ти не просто існуєш, а справді живеш", – такі емоції привезли з Карпат учасники туру.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору