ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Як доїхати з Закарпаття до Кракова через Словаччину? (ФОТО)

    25 квітня 2024 четвер
    112 переглядів
    Про найкоротший і найшвидший шлях з Закарпаття до Польщі

    Це — "Ужгород – Кошице – Закопане – Краків"...

    Найкоротший і найшвидший шлях з Закарпаття до Польщі веде через Словаччину. Однак для осіб, котрі не їдуть власною машиною, запланувати подорож може бути важко, оскільки прямих автобусних і залізничних сполучень немає. З Ужгороду до Кракова можна доїхати з використанням місцевих автобусних маршрутів і переходом пішки через словацько-польський кордон у Лисій Поляні – виходить набагато дешевше і швидше, ніж подорож через Львів і українсько-польський кордон.


    З Ужгорода до Кошиць автобусом – пішохідний перехід ліквідували

    Перша річ – вам треба перетнути українсько-словацький кордон і доїхати до Кошиць. За маршрутом Ужгород – Кошице кілька разів у день їздять прямі автобуси, ціна досить приступна, однак недоліком є довгий час очікування на кордоні. Залежно від ситуації це може бути година – три, а навіть більше, причому цього неможливо передбачити. Тому, плануючи подорож, мусите бути готові на те, що розкладовий і реальний час прибуття до Кошиць можуть суттєво відрізнятись – на всякий випадок спишіть раніше різні альтернативні розклади щодо дальших сполучень Кошице – Попрад – Краків.

    До 2007 року в Ужгороді фунціонував пішохідний пункт пропуску і це була чудова справа – можна було під’їхати до ПП на маршрутці чи таксі і буквально за 20 хвилин перейти на словацький бік до прикордонного села Вишнє Немецке. Там прямо під кордоном знаходиться зупинка словацьких автобусів, якими можна доїхати до Михайлівців (Michalovce – 40-тисячне містечко на 30 км від Ужгороду), де можна пересісти на автобув або поїзд до Кошиць чи навіть у Високі Татри. Правда, автобус з Вишнього Немецького їздить рідко. На жаль, під час реконструкції в 2007-2008 році пішохідний коридор «тимчасово» закрили і цей тимчасовий стан триває досі. Зараз триває підготовка до відновлення пішохідного коридора, словаки побудували сучасну інфраструктуру для пропуску пішоходів на своїй частині ПП, справу натомість гальмує українська сторона.

    Об’їздом через Ублю з відвідуванням Невицького замку

    З Закарпаття до Кошиць можна доїхати також цікавішим маршрутом з використанням пішохідних пунктів пропуску Малі Сельменці або Убля. Після перетину кордону в прикордонній словацькій місцевості можемо сісти в місцевий словацький автобус, який довезе нас з пересадками до Кошиць.

    Для того, щоб планувати подорож Словаччиною, вам знадобиться чудовий ресурс www.cp.sk Це загальнословацька пошукова система автобусних і залізничних сполучень, яка діє без застережень і підкаже вам всі варіанти подорожі з пересадками. Для користування нею вам знадобляться такі основні фрази словацькою:
    Odkiaľ – звідки
    Kam – куди
    Vlak – поїзд (не плутати з vlek – лижний підйомник)
    Cestovný poriadok – розклад руху
    Cesta – дорога / подорож
    autobusová stanica, Železničná stanica – автовокзал, залізничний вокзал
    hlavná stanica – головний вокзал
    Zastávka – зупинка
    Razcestie – перехрестя



    На словацько-українському кордоні функціонують два пішохідні пункти пропуску. Кільканадцять кілометрів південніше Ужгороду знаходиться поділене кордоном село Сельменці, однак там бувають черги. Черг можете уникнути, подорожуючи через гарний гірський перехід Малий Березний – Убля, де кордон перетнете пішки буквально за 5 хвилин. Подорож цим окружним шляхом обійдеться вам трохи дешевше ніж прямим автобусом Ужгород – Кошице, однак це варіант радше для студентів, мандрівників – ніколи не для осіб з чемоданом на колесах.

    Як доїхати? В Ужгороді сідаєте на електричку або маршрутку до села Малий Березний. По дорозі, якщо є час, можете зупинитись і відвідати Невицький замок та скупатися в річці Уж під замком (там є невеличка дамба, а влітку вода дуже тепла і приємна). Коли вже доїдете до Малого Березного, вам треба ще перейти пішки 3 км дорогою до пункту пропуску (вліво від головної дороги, легко знайти, в разі проблем спитайте місцевих). Там користуєтесь коридором для пішоходів і вже в Словаччині – однак, увага: оскільки переходом користуються практично тільки місцеві, прикордонники будуть вас питати, чому саме ви обрали такий дивний маршрут. Потім ідете ще 2 кілометри пішки до села Убля, де знаходиться зупинка автобусів. Увага – автобуси курсують рідко, перед мандрівкою спишіть розклади на сайті cp.sk (в полі odkial’ пишете Ubľa). На фото нижче - Невицький замок:



    А це - вид з замку на річку Уж. За річкою - дорога і залізнична траса, за горами вже Словаччина. Ужгород вліво, Малий Березний і Убля вправо.



    З Ублі до польського кордону за один день радше не доїдете, тому цей варіант – радше для мандрівників, котрі хочуть по дорозі відвідати Невицький замок (може там десь переночувати в наметі над річкою Уж) і зупинитися на ніч в Кошицях. Особи, котрі хочуть доїхати за один день з Ужгороду до Кракова повинні все таки вибрати автобус Ужгород – Кошице.

    З Кошиць до польського кордону

    Кошице – друге за величиною місто Словаччини, яке словаки вважають своєю «східною столицею». Це місцезнаходження деяких центральних установ, зокрема, Конституційного суду. Чудове місто, яке просто треба відвідати, зупинитися тут принаймні на одну ніч. Більше про Кошице читайте в статті Аркадіуша Куґлера в перекладі Вероніки Димінської.

     

    З Кошиць до Кракова можете доїхати прямим мікробусом компанії Tigerexpress, однак квиток дуже дорогий – якщо не маєте знижки, він коштує 110 злотих (з пересадками які опишемо нижче вийде десь 50 злотих). Далі ваше завдання – доїхати поїздом до Попраду під Татрами. Попрад – це 50-тисячне місто, центр підтатранського регіону. Звідти за 5,5 євро можете доїхати прямим автобусом польської фірми Strama (www.strama.eu) до Закопаного – і це один з найкращих варіантів. Однак, Страма курсує тільки з половини червня до половини жовтня. Що ж тоді робити в інший час, коли автобус не курсує?

    Отже, вам треба доїхати на Лису Поляну, тобто на кордон з Польщею. Автобуси туди курсують саме з Попраду (через гірські курорти Смоковець і Татранська Ломніца в Високих Татрах, які варто відвідати), однак курсів небагато. Увага: щоб знайти курс, в пошуковій системі www.cp.sk вписуєте в полі «куди» фразу: Tatr.Javorina,,Lysá Poľana (Лиса Поляна – це формально частина села Татранська Яворіна. Деякі автобуси не доїжджають до кордону і курсують тільки до Яворіни, звідти на Лису Поляну 2,5 км). Після приїзду на Лису Поляну переходите 400 метрів на польський бік і там, навпроти будинку колишнього пункту пропуску знаходиться зупинка польських маршруток до Закопаного. Розкладу там не шукайте, бо його немає, а якщо є – неактуальний. Маршрутки до Закопаного курсують кожні 20-30 хвилин, однак остання є о 19:40. Квиток коштує 10 злотих – і мусите мати злоті готівкою, водій не приймає євро а поблизу немає банкомату. Тому ще в Україні або Словаччині поміняйте гроші так, щоб у вас було принаймні 30 - 50 польських злотих на особу.



    Закопане – Краків

    Автобус з Попраду або мікробус з Лисої Поляни завезе вас на автовокзал в Закопаному – і ви вже майже приїхали. Якщо не плануєте зупинятися в Закопаному, а маєте ще трохи часу, можете іти на культову, відому на всю Європу вулицю Крупувки. З автовокзалу це 10 хвилин пішки по вулиці Косцюшки.

    З Закопаного до Кракова аж до 21 години курсують автобуси – в середньому кожні 20 – 30 хвилин, тож не мусите перейматися розкладом. Просто сідаєте і їдете. Квиток купуєте у водія, він коштує 15 злотих. Розкладовий час подорожі це 2 години 10 хвилин, але переважно на трасі є пробки, так що можете їхати навіть 3 години і більше. Однак це і так швидше, ніж поїздом, який стандартно їде аж 3,5 години.



    Якуб Логінов

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору