ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття щороку відкриває для своїх гостей нові родзинки (ФОТО)

    20 квітня 2024 субота
    99 переглядів
    Чим зайнятись на Міжгірщині - поради туристам

    Однією з таких тривалий час залишається озеро Синевир, однойменний природний парк та місцеві гірськолижні курорти.

    Озеро Синевир справедливо вважається найкоштовнішим природним скарбом національного парку і є однією з візитних карток Українських Карпат. Воно розташоване на висоті 989 метрів над рівнем моря, має середню площу 4-5 гектарів, його середня глибина становить 8-10 м, максимальна - 22 м. Синевир - найбільше озеро в Українських Карпатах. Утворилося воно близько десяти тисяч років тому внаслідок перекриття річкової долини зсувами. Улоговина, що при цьому виникла, заповнилася водою трьох гірських струмків. У прозорій воді озера добре почуваються форель озерна, райдужна та струмкова.

    Як дістатися. Доїхати до Синевира можна автобусом з Міжгір’я або ж власним транспортом. Поїздку варто планувати із ночівлею, як варіант на вихідні, тому що із громадським транспортом у напрямку з Міжгір’я поки не склалося. Шлях до самого парку пролягає гірським серпантином, тож в дорозі буде захоплююче. Влітку до цього переліку можна сміливо додати і велосипед.

    Що? Як? Скільки? Вхід на територію озера платний – 15 гривень для дорослих та 3 для школярів та студентів. Взимку піднятись до озера можна пішки або на конях. Така послуга обійдеться у 50 гривень з людини. Дорогою нагору можна помилуватись природою, подихати свіжим карпатським повітрям. На вершині вас чекатимуть підприємливі місцеві мешканці, які пропонуватимуть придбати мед, настоянки, чаї, гриби та сувеніри. Проте, як зізнаються жителі Міжгірщини, не завжди варто купувати подарунки саме тут. І мова не лише про завищені ціни, а й про якість того ж меду чи вина.

    Краєвиди навколо відзначаються надзвичайною мальовничістю й величністю. Стрімкі схили, вкриті стрункими ялинами, вік яких становить 140-160 років, спадають прямо до водної поверхні. Посередині ж озера розмістився, немов зіниця блакитного ока, невеликий острівець. Через це озеро Синевир ще називають Морським оком.

    Озеро Синевир є родзинкою національного природного парку «Синевир». Парк призначений для збереження особливо цінних природних комплексів Східних Карпат, організації туризму та відпочинку, проведення наукових досліджень і пропаганди екологічних знань. Загальна площа парку становить 40400,0 га, з них 32294,0 га надано парку у постійне користування. Протяжність території парку з півночі на південь становить 30 км, а ширина зі сходу на захід - до 20 км.

    Клімат на території парку загалом сприятливий для відпочинку людей. Вишукана естетичність гірських ландшафтів, лісисті гори, зелені полонини, швидкоплинні ріки, сріблясті джерела цілющих мінеральних вод приваблюють найвибагливіших туристів і природолюбів. В лісах, на луках та в перелісках щедро родять ягоди ожини, чорниці, брусниці, малини, суниць, горіхи ліщини. Цими дарами природи можна поласувати, мандруючи горами, полонинами і долинами.

    Що ще подивитись. У парку створено три туристичні маршрути, діє мережа стаціонарних рекреаційних пунктів, влаштовано 6 екологічних та науково-пізнавальних стежок, розроблені кінні та велосипедні маршрути. Відвідувачам цікаво буде відвідати такі визначні природні та історико-культурні об'єкти: музей лісу і сплаву, древню церкву в селі Колочава-Горб, Історико-етнографічний музей І. Ольбрахта. Особливої уваги заслуговує Реабілітаційний центр бурого ведмедя, який ось уже декілька років успішно функціонує на території парку.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору