ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У закарпатській Сваляві дискутували про "нюанси" безоплатної правової допомоги (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    80 переглядів
    Свалявщина. Допомогти людям — місія благородна

    У малій сесійній залі Свалявської райради пройшов круглий стіл на тему «Надання безоплатної правової допомоги: місія і реалії», який організували ГО «Правозахист-Україна», "Інвалідів-Ружа» та Мукачівський місцевий центр безоплатної вторинної правової допомоги.

    Мета круглого столу – донести інформацію до учасників зустрічі про надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги малозабезпеченим верствам населення й особам, які підпадають під цю норму відповідно до Закону України «Про надання безоплатної правової допомоги».
    Модератор зібрання – голова ГО «Правозахист-Україна» "Інвалідів-Ружа" Василь Шетеля. Відкривши захід, він оголосив тему та представив учасників зустрічі, зокрема, директора Мукачівського місцевого центру безоплатної вторинної правової допомоги Костянтина Молнара, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БПД Мирославу Пилипчинець, головних спеціалістів Центру Оксану Задну, відділу "Свалявське бюро правової допомоги" Едіту Гончарову, очільника відділу організації надання БВПД та роботи з адвокатами Вікторію Бурлаку.
    Як відомо, Свалявське районне управління юстиції ліквідовано, тож нині безоплатну первинну правову допомогу надає відповідне бюро.
    К. Є. Молнар поінформував присутніх про надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги інвалідам, учасникам АТО й малозабезпеченим верствам населення. Зазначалося: безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було дотепер, але й із будь-яких інших.
    Також суттєво підвищується поріг малозабезпеченості: по-перше, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер; по-друге, особа матиме право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів; по-третє, інвалід матиме право, якщо отримує пенсію або соціальну допомогу у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.
    Усім цим незахищеним категоріям осіб надаються послуги адвокатів, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.
    Пилипчинець М.І. роз’яснила, що у зв’язку зі змінами, внесеними до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», які набули чинності 5 січня 2017 р., значно розширилося коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. У їх числі й ветерани війни (учасники бойових дій, інші особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), яким надаватиметься безоплатна вторинна правова допомога з будь-яких питань. Отже, фахівці Мукачівського місцевого центру з надання БВПД завжди готові запропонувати якісну правову допомогу всім, хто звертається до Центру.
    4317-1.jpg
    Після виступів відбулася жвава дискусія членів ГО «Правозахист-Україна» та ГО «Інвалідів-Ружа» з представниками Мукачівського центру з надання правової допомоги, які також відповіли на численні запитання.
    Насамкінець Ю. В. Шетеля підбив підсумки робочої зустрічі, подякував за плідну роботу та побажав усіляких гараздів, успіхів у такій потрібній роботі із захисту прав інвалідів і малозабезпечених верств населення, як надання їм правової допомоги.
    Прес-служба ГО «Правозахист-Україна» та ГО «Інвалідів-Ружа»

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору