ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Підвищення пенсій: чи заживуть українці краще

    28 березня 2024 четвер
    65 переглядів
    Як підвищення пенсії вплине на рівень життя

    Мінімальну пенсію збираються підняти у травні. Якщо зараз вона становить 1247 грн, то з 1 травня буде 1312 грн. Про це повідомили в уряді. За словами віце-премєра Павла Розенка, це планове підвищення пенсій. Воно закладене в бюджеті.

    Підвищену пенсію отримають не всі, а лише 5 млн пенсіонерів із 12,3. Надбавка буде в тих, хто отримував від 1,312 до 4 тис грн.

    Кошти на це, за словами Павла Розенка, знайшли завдяки підвищенню мінімальної зарплати до 3200 грн. Після цього до Пенсійного фонду почали надходити більші суми.

    "Таке підвищення нікому не потрібне. Воно нічого не дасть ні для людей, які живуть за пенсію, на для державної економіки", - вважає економіст Володимир Марченко.

    За його словами, видатки на збільшену пенсію не перекриють збитків, які виникнуть через це.

    "По-перше, збільшення доходу пенсіонерів на 65 гривень абсолютно ніяк не вплине їхній добробут. Вони навіть не відчують цього збільшення. По-друге, для такого мізерного кроку треба з дефіцитного Пенсійного фонду виділяти близько 70 мільйонів гривень щомісяця. Я не впевнений, що доходи від збільшення мінімальної зарплати перекривають цю суму. А якщо перекривають зараз, то не означає, що перекриватимуть через рік. Адже кількість пенсіонерів зростає, а число офіційно найманих працівників зменшується", - пояснює він.

    На його думку, підвищення соціальних стандартів на тлі занепаду економіки можуть посилити інфляцію.

    "Вона вже збільшилася після підвищення мінімальної зарплати. Це помітно, навіть якщо порівняти курс долара у грудні й зараз. Звісно, такого посилення інфляції від більших пенсій не буде, але все одно це на знецінення гривні вплине", - прогнозує Володимир Марченко.

    Нагадаємо, торік інфляція була на рівні 12%. На неї вплинуло, в першу чергу, підвищення тарифів на комунальні послуги.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору