ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття — новітній центр велоспорту України!

    29 березня 2024 п'ятниця
    100 переглядів
    Велозмагання на Закарпатті.

    Це радує, але водночас навіює певні роздуми щодо налагодження на сто відсотків гідних умов для іменитих спортсменів і молодшої спортивної зміни нашої держави.

    Щодо цього всього ми переговорили з відомим тренером із Вінницької області Володимиром ЛИПКАНЕМ, котрий має чималенький 45-річний стаж у вихованні лицарів шосе і велотреків. У Закарпатті вперше побував зі своїми вихованцями аж 40 літ тому. Полюбив своєрідний колоритний край, брав безпосередню участь в організації змагань, тренувальних зборів. А загалом виховав багатьох чемпіонів України, членів збірної тодішнього Радянського Союзу, а відтак і України. З відомих теперішніх імен його підопічних — збірники України Дмитро Титаренко, Андрій Корольов, Надія Коваленко. Остання не так давно теж стала на стезю тернистої тренерської роботи.
    Після окупації Криму, Державним комітетом України з питань фізичної культури і спорту, Міністерством молоді і спорту України та Федерацією велосипедного спорту України, повідомив В.Липкань, було вирішено проводити основні, переважно весняні, навчально-тренувальні збори і змагання в Закарпатській області. Змагання, певна річ, теж.
    Збори проводяться вже втретє. Організовані на хорошому рівні. Люди, які закріплені Києвом, обласні чиновники, обласне відділення Національного Олімпійського Комітету України пильно дивляться, щоб не було збоїв у проведенні змагань, аби проходили вони на високому рівні. І, звичайно, щоб збірні майже всіх областей України мали умови, необхідні для ефективного функціонування в своїх біоритмах вибагливих велосипедистів, які вже самовіддано захищають честь нашої держави на міжнародних змаганнях. Тобто, молоді перспективні спортсмени мають наразі налагоджений побут в готелях, де проживають. Сигналів про якесь незадоволення від понад двох десятків збірних областей, за винятком відсутніх команд Криму і Севастополя, не поступало.
    —Звичайно, — підкреслив Володимир Васильович Липкань, — місцева адміністрація цілком усвідомлює, що чимала кількість спортсменів завозить в край чимало грошей — і тому забезпечує діяльність спортсменів належно. Сюди ж ми приїхали не на короткий час, а на півтора-два місяці. Не менше 300 гривень в день витрачається на одного чоловіка.
    Серед головних недоліків, про що останні місяці постійно пишуть місцеві та центральні засоби масової інформації, В.Липкань називає відсутність нормальних доріг. Скажімо, на одних із змагань через це травмувався несподіваним падінням юнак. Підвищити б якість ремонтів!.. Адже, зазначає тренер, на Вінничині ситуація зі шляхами докорінно відрізняється. Нинішній прем’єр-міністр Гройсман, коли працював у регіоні, сам особисто контролював найменші ремонти доріг. Але в Закарпатті Володимир Васильович Липкань відзначає чітке людяне ставлення до найменшої потреби велосипедиста. Інвентар, своїх «скакунів» вінничани розмістили у виділеній кімнаті спорткомплексу «Юність», про яку потурбувався керівник обласного відділення НОК України Іван Риляк, сам колишній титулований велосипедист. Вінницький тренер був духе здивований високим порядком у оздоровчо-тренувальному закладі, якого, жалкує, у Вінниці вельми не вистачає. Коли приїхали з Вінниці та поселилися в готелі «Закарпаття» — то відразу кинулось у вічі, що маси молоді постійно прямують до спорткомплексу. Живе, отже, масовий спорт! Тоді відразу ж, услід за юнню, поспішив сюди В.Липкань і знайшов повне взаєморозуміння в особі Івана Івановича Риляка. В «Юності» ж усе на обліку, відразу видно резерви, додаткові можливості на відміну від безгосподарних нехлюїв деінде. Не дивно, що завдяки цьому такі значні маси дітвори, підлітків, юнацтва відірвані від згубного впливу вулиці. Близько тисячі осіб щодня проходить через спортивні приміщення комплексу.
    Загалом у команді Вінничини чотирнадцять чоловік. Серед них чемпіони України, Європи, майстри спорту міжнародного класу. Тому дуже згодилася надана кімната для зберігання під час зборів дуже дорогих велосипедів та супутнього обладнання. Зараз, поряд із лицарями велоспорту з інших регіонів, вони беруть участь у другому турі чемпіонату України з багатоденної гонки. Далі буде чемпіонат по «Маутенбайку» — гірському велосипеду. До речі, з вінничан Володя Козловський має перший рейтинг серед збірників України. Вони до стартів під’їжджають у Закарпаття, але тренувальні збори разом із Дмитром Титаренком проходять на Кіпрі.
    Усі велосипедисти тепер сподівається на керівництво області й держави в плані поліпшення стану доріг, який у деяких місцях просто катастрофічний з точки зору цивілізованих країн.
    Поки що, крім практичної допомоги на місці, керівник обласного відділення НОК України, колишній знаний велосипедист Іван Риляк неухильно присутній на всіх змаганнях, надає посильну допомогу тренерам, спеціалістам, спортсменам.
    Усі без винятку спортсмени визнають, що впадає в око велике безкультур’я місцевих водіїв, на яких часто не діє і супровід поліції.
    Відмінно спрацьовує «Швидка допомога».
    Процес, словом, іде. Невдовзі в Ужгород прибуде головний тренер країни з велоспорту Олег Ярошенко. Буде «розбір польотів», пошук більш доцільних організаційних моделей, зустрічі з обласним керівництвом. Це — чудова співпраця. Велосипедний спорт дуже ж бо гармоніює з краєм туризму і рекреації, який прагне до постійного розвитку своїх можливостей. Не все вдається. Але дорогу осилить той, хто йде…
    Василь ЗУБАЧ.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору