ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ваш банкомат взяв і "підняв бунт": що робити?

    19 квітня 2024 п'ятниця
    85 переглядів
    Що робити, коли банкомат збунтувався...

    Останнім часом часто стикаюся з проблемою, коли пологівці не знають як себе вести, коли виникають проблеми з банкоматом.

    «От зараза!!! Зажував! Ось, що тепер робити?»,«А у мене гроші зняв і не видав, що в банк йти?»... Частенько таке почуєшь біля ящиків, які видають гроші. Або не видають.

    Що слід робити пологівцям, якщо банкомат «з'їв» картку або не віддав готівку, ми запитали у Марії Соболевської, керівника Запорізького регіонального прес-офісу ПриватБанку. Марія відгукнулася на проблему і дала кілька вагомих рекомендацій.

    Що робити якщо виникли проблеми з банкоматом?

    Якщо при обслуговуванні в банкоматі у клієнта виникають проблеми з проведенням певних операцій, або вилучається карта, перше, що необхідно зробити, - це з'ясувати, якому банку належить пристрій. Телефон банку повинен знаходитися на лицьовій стороні банкомату. Постарайтеся додзвонитися за цим номером, пояснити оператору, що сталося, і отримаєте інструкції, що вам робити далі. Звертайте увагу на наявність телефону банку, що обслуговує банкомат, до здійснення операції. Відмовтеся від операцій з банкоматами, на яких така інформація відсутня.

    Марія нагадує, номер гарячої лінії ПриватБанку - 3700 (з мобільного безкоштовно). Саме цей номер клієнти Привату можуть побачити на панелі кожного банкомату, в якому б населеному пункті країни він не був би розташований.
    Якщо банкомат одного банку поглинув карту іншого банку, клієнту також необхідно звернутися в call-центр банку-емітента і пояснити оператору, що сталося. Спробуйте точно вказати адресу розташування банкомату, вислухайте інструкції і, при необхідності, заблокуйте карту.

    Чому банкомат «з'їв» картку і що тепер робити? Що робити, якщо карту «з'їв» банкомат іншого банку?

    Слід зазначити, що банкомат поглинає карту в випадках, коли клієнт забув її в картоприймачі або тричі некоректно ввів ПІН-код. Робиться це з метою безпеки. Також карта може залишитися в банкоматі при технічних збоях, що не залежать від клієнта (наприклад, відключення електрики). При санкціонованому вилученні карта клієнта поміщається в спеціальну касету, звідки її витягують за найближчій інкасації. Карта надійно захищена. Для вирішення питання клієнту необхідно звернутися за телефоном гарячої лінії.

    - Як правило, в разі забування карти в банкоматі, клієнти самі згадують про це дуже скоро. Хоча був випадок, коли карту успішно повернули власнику після закінчення 2 годин 41 хвилини. Питання, що зручніше: видавати спочатку гроші або повертати карту на кшталт філософської дилеми про курку і яйце. За цим критерієм банкомати в світі діляться приблизно 50 на 50. ПриватБанк практикував і зворотний алгоритм, видаючи спочатку карту, але тоді клієнти забували гроші, що набагато болючіше. Крім того, такий підхід збільшує тривалість проведення повторних операцій, витрачається більше часу, - зазначає Марія.

    У разі, коли клієнт забуває карту в банкоматі - йому приходить СМС-оповіщення. Послуга ця не нова і жодних додаткових маніпуляцій клієнту для її активації робити не потрібно. Цікаво, що щомісяця ПриватБанк повертає клієнтам близько 25 тисяч карт.

    У разі, якщо картку ПриватБанку поглинув банкомат іншого банку, клієнту також необхідно звернеться за номером гарячої лінії 3700. Фахівці підкажуть клієнту про подальші його дії. Якщо клієнтові не вдасться повернути з банкомату іншого банку свою карту, перевипустити її він може абсолютно безкоштовно в будь-якому відділенні ПриватБанку буквально за пару хвилин.

    Що робити, якщо банкомат не видав необхідну суму?

    Клієнту необхідно зателефонувати за телефоном гарячої лінії і розповісти оператору про всі нюанси проблеми. Спеціаліст прийме звернення, і сформує заявку на розблокування суми помилково заблокованою в банкоматі. Гроші будуть повернуті клієнту на його карту протягом 3 годин.

    - Що стосується шахрайства з банкоматами, ПриватБанк постійно удосконалює систему безпеки своїх сервісів. Наприклад, переоснащувати банкомати новими антискіммінговими накладками, підключеними до пульта централізованої охорони. Також на вуличних банкоматах встановлюються модернізовані антикеш-треппінгові шторки. Вони не дозволяють встановлювати фальшиві накладки, які перешкоджають видачі грошей із спеціального лотка, - інформує Марія Соболевська.

    Якщо людина вже стала жертвою шахраїв, необхідно відразу ж заблокувати карту, зателефонувавши на телефон клієнтської підтримки. Слід також звернутися в банк по телефону 3700 з заявою про несанкціоноване зняття грошей для проведення розслідування, також заявою необхідно звернутися в поліцію.

    - Що стосується можливості повернення вкрадених шахраями коштів клієнта або так званому «принципі нульовий відповідальності», в ПриватБанку він діє вже досить давно. Банк повертає гроші клієнту, в разі, якщо не виявлено вина і причетність до шахрайства самого клієнта.Такий принцип якраз поширюється на випадки, коли шахраї використовують на банкоматах скіммінгові пристрої, що зчитують всю інформацію. У таких випадках проводиться оперативна перевірка всіх транзакцій по рахунках клієнтів і служба фінансового моніторингу ПриватБанку відразу блокує рахунки клієнта, який став жертвою скіммінгу. Клієнтам, грошима яких зловмисники встигли заволодіти, ПриватБанк компенсує всі втрачені кошти. Так, в підтверджених випадків скіммінгу, клієнту кошти повертаються, в середньому, протягом 30 днів, - уточнює Марія.

    Сподіваємося, ці поради стануть для пологовцев відмінними підказками і допоможуть хоча б трохи розібратися в роботі банкоматів.

    Марія КАІРА

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору