ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

10 відомих у всьому світі винаходів, придуманих українцями

    28 березня 2024 четвер
    69 переглядів
    Десять винаходів, які здійснили українці

    Щорічно українські вчені створюють близько 15 тисяч винаходів. Завдяки їм з'явилися і ті, які зараз активно використовуються в Україні та світі. «Дух Нації» на своїй сторінці в Facebook опублікували добірку розробок і винаходів талановитих людей з усієї України.
    Гвинтокрил

    Київський авіаконструктор, який емігрував до США, Ігор Сікорський побудував свої перші два найпростіших вертольота в 1908-1911 рр. Вантажопідйомність побудованого в вересні 1909 року апарату досягала 9 пудів. Він був представлений на дводенній повітроплавної виставці в Києві в листопаді того ж року. Жоден з побудованих вертольотів не зміг злетіти з пілотом, і Сікорський переключився на будівництво літаків.

    У 1931 році він запатентував проект машини з двома пропелерами - горизонтальним на даху і вертикальним на хвості. До цього У вересні 1939 почалися випробування вертольота VS-300 спочатку на прив'язі, а 13 травня 1940 конструктор вперше підняв машину в вільний політ. Їх успіх сприяв отриманню першого замовлення від американської армії. Поступово скромна фірма Сікорського перетворилася в потужний концерн, який щорічно випускає сотні вертольотів цивільного і військового призначення. Понад півстоліття всі президенти США користуються послугами вертольотів Сікорського.

    Гасова лампа

    Лампа на основі згоряння гасу була створена львівськими аптекарями Ігнатієм Лукасевичем і Яном Зехом в 1853 році. Одночасно з лампою був винайдений і новий спосіб отримання гасу шляхом дистиляції та очищення нафти.

    Поштовий індекс

    У 1932 році в Харкові була створена унікальна система маркування листів. Спочатку в ній використовувалися цифри від 1 до 10, а пізніше формат змінився на число-буква-число. З початком Другої світової війни цю систему індексації скасували, однак пізніше продовжили використовувати в багатьох країнах світу.

    кінескоп

    Йосип Тимченко - людина, яка за два роки до відкриття братів Люм'єр, спільно з фізиком Миколою Любимовим розробив Скачков механізм «равлик». Його принцип дії був покладений в основу створення кінескопа. У 1893 році в Одесі були показані два фільми, знятих за допомогою першого кінескопа. Тимченко випередив західних винахідників кінематографа, однак його пристрій не було запатентовано.

    Рентген

    Українець Іван Пулюй за 14 років до німця Вільгельма Рентгена сконструював трубку, яка згодом стала прообразом сучасних рентгенівських апаратів. Він набагато глибше, ніж Рентген, проаналізував природу і механізми виникнення променів, а також на прикладах продемонстрував їх суть. Саме Іван Пулюй першим в світі зробив рентгенівський знімок людського скелета.
    Вакцини проти чуми і холери

    Володимир Хавкін створив перші в історії вакцини проти чуми і холери. Він працював в лабораторії Мечникова спочатку в Одесі, а пізніше в Парижі. У Франції Володимир Хавкін винайшов протихолерну вакцину. Уряд царської Росії відмовився застосовувати винахід політичного противника московської імперії. Після відмови застосовувати протихолерну вакцинацію в ряді країн Європи, Хавкін з 1896 року працював в Індії, де створив першу в історії вакцину проти чуми. Зусилля вченого знайшли підтримку в уряду Великобританії. Експерименти з винайденими вакцинами Хавкін найчастіше проводив на своєму організмі. В Індії було вакциновано понад 4 мільйони осіб. Видатний вчений був призначений головним бактериологом країни і директором Бомбейської протичумної лабораторії. Пізніше ця лабораторія була перетворена в Інститут Хавкіна.

    Перша пересадка нирки

    Юрій Вороний здійснив першу в світі пересадку нирки. Дуже важливо, що в клінічних умовах Вороний довів, що «нирки свіжих трупів в стані оживати і функціонувати при пересадці іншій людині», і що «поза всяким сумнівом трупні органи при пересадці людині не дають якою б то не було специфічної інтоксикації або анафілаксії». Своєю операцією Вороний надовго випередив розвиток трансплантології. У більшості країн світу клінічні пересадки кадаверних нирок почали робити тільки в 50-60-і роки.

    Компакт диск

    Мало хто знає, що прообраз компакт-диска в кінці 1960-х винайшов аспірант Київського інституту кібернетики В'ячеслав Петров. Тоді розробка носила науковий характер і не мала нічого спільного з музикою. Оптичний диск був створений для супер ЕОМ.

    Один із «батьків» Інтернету

    Леонард Клейнрок, чий батько був українцем, в 1961 році, ще будучи студентом Массачусетського Технологічного Інституту, описав технологію, здатну розбивати файли на частини і передавати їх різними шляхами через мережу. Молодий вчений опублікував свою наукову роботу, присвячену цифровим мережевим зв'язкам - «Інформаційний потік у великих комунікаційних мережах». Ці ідеї лягли в основу його докторської дисертації, висновки з якої він опублікував у виданні «Комунікаційні мережі» (1964). У цій книзі Клейнрок виклав основні принципи (разом з його наступними теоретичними розробками) пакетної комунікації, які лежать в основі сучасної технології Інтернету. Ідеї ​​Клейнрока випереджали час, тому знайшли своє широке застосування лише в кінці 60-х років XX століття, коли ними зацікавилася Агентство по науково-дослідних проектів (ARPA), одним з напрямків діяльності якого стало створення комп'ютерних технологій для військових цілей, зокрема, зв'язку .

    електричний трамвай

    На початку 1870-х полтавчанин Федір Піроцький розробив технологію передачі електроенергії через залізний дріт. У 1880 році Піроцький представив проект застосування електрики «для руху залізничних потягів з подачею струму». Через рік в Берліні поїхав перший трамвай, вироблений компанією Siemens за схемою українця.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору