ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

МОЗ вирішило вигнати хворих на туберкульоз із стаціонару

    23 квітня 2024 вівторок
    81 переглядів
    Сивак вважає, що лікувати туберкульоз можна амбулаторно

    Заступник міністра охорони здоров'я Оксана Сивак вважає, що лікувати туберкульоз можна амбулаторно, госпіталізація потрібна тільки в критичних випадках.
    Чиновник зазначила, що у кожного п'ятого хворого реєструється стійкість, серед повторних випадків лікування у кожного другого. Таким чином, кожен четвертий українець, хворий на туберкульоз, страждає мультирезистентною формою, повідомляють у МОЗ.
    Така ситуація виникла через переривання лікування, госпіталізації до протитуберкульозних стаціонари, що не відповідають вимогам інфекційного контролю, неконтрольованого вживання антибіотиків, недотримання протоколів лікування.
    У зв'язку з цим було прийнято рішення про зміну моделі при лікуванні туберкульозу: пацієнти без бактеріовиділення і з бактеріовиділенням можу вільно лікуватися вдома.
    "На практиці це відбувається так: хворий йде до свого сімейного лікаря, отримує протитуберкульозні препарати, дотримується рекомендацій і повертається в родину. Він не повинен бути закритий в диспансері. Удома він відчуває підтримку, добре харчується і залишається в родині", - пояснила Сивак.
    Таку модель використовують у багатьох країнах.
    Начальник відділу нагляду і лікування туберкульозу Центру громадського здоров'я МОЗ України Яна Тарлеева сказала, що в США середнє перебування хворого чутливий туберкульоз в стаціонарі становить 15 днів, тоді як в Україні - 1,5 міс (43 дня) для чутливого туберкульозу та 5 міс (146 днів) для туберкульозу зі стійкістю до препаратів.
    Нагадаємо, щорічно в Україні реєструється близько 30 тис. випадків захворювання на туберкульоз. В Одеській, Херсонській, Київській та Чернігівській областях - найвищий показник захворюваності. При цьому Україна знаходиться в п'ятірці країн з найвищим тягарем мультирезистентного (стійкого до ліків).

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору