ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Румуни Закарпаття — проти мовних нововведень в Україні

    29 березня 2024 п'ятниця
    93 переглядів
    Юрій Опріш, голова соціально-культурного Товариства румун Закарпаття.

    Наш співрозмовник Юрій Опріш є головою соціально-культурного Товариства румун Закарпаття ім. Джорджа Кошбука.

    У Солотвинській селищній раді, депутатом якої є, кажуть: саме він ініціював і активно впроваджував у життя ідею відновлення мосту, який колись з’єднував Солотвино з румунським містом Сігетул-Мармацієй. Пройшов час — і міст таки простягнувся з одного берега Тиси на інший ...

    — Пане Юрію, почнемо з цього мосту, який уже десять років служить солотвинцям. Чи варта була багатомльйонна «гра» свіч?

    — Безсумнівно. Міст направду обійшовся недешево, але, оскільки був споруджений за кошти Євросоюзу, держбюджет не постраждав. Нині в прилеглій до мостового переходу зоні влаштовано контрольно-пропускний пункт, тож у селища з’явилися «ворота в Європу». Це — велика підмога міжнародним зв’язкам, підвищує інвестиційну привабливість Солотвина.

    — Ви представляли румунську етноспільноту на «круглому столі» з обговорення так званих «мовних» законопроектів, що відбувся з ініціативи Геннадія Москаля у Закарпатській облдержадміністрації. Наскільки його рекомендації враховують інтереси румун Закарпаття?

    — Круглий стіл був засобом обговорити і донести до парламентарів думку лідерів національних меншин. Так от, оскільки в центрі уваги були «мовні» законопроекти, то висновки учасників прозвучало однозначно: вони написані юридично неграмотно, некомпетентними людьми, без врахування реалій. Отже, ці законопроекти повинні бути відкликані, їх повинні проаналізувати і дати їм оцінку фахівці-лінгвісти.

    — Чи висловлювалися на круглому столі й думки протилежного характеру?

    — У тому сенсі, що слід доопрацьовувати зареєстровані проекти і приймати їх у нинішньому вигляді не можна, різнобою думок не було. Усі без виключення представники етнічних груп Закарпаття висловилися проти мовних нововведень.

    — Яку перспективу прийняття в Раді мають згадані законопроекти?

    — Вони вступають у протиріччя з діючими законами, зокрема, «Про мови», «Про засади державної мовної політики», з рядом статей Конституції України. Крім того, не відповідають практиці використання мов, яка є в країнах Євросоюзу і якої зобов’язалася дотримуватися Україна. Нічого позитивного, окрім шкоди і збурення суспільства, згадані закони, якщо їх приймуть у нинішньому вигляді, ці законопроекти не несуть. Перспектива їх прийняття, вважаю, невелика.

    — Спасибі, Юрію Михайловичу, за розмову.

    Спілкувався Роман ДЕБИЧ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору