ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Про проблеми мовного питання в Україні розповіли у Брюсселі угорці Закарпаття (ФОТО)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    118 переглядів
    Представники Закарпаття взяли участь у Міжнгародній мовній конференції в ЄП

    На початку березня у стінах Європейського парламенту відбулася конференція "Мовні проблеми в європейських системах освіти", в якій взяли участь й представники Закарпаття.

    А саме депутат Європарламенту Андреа Бочкор, голова KMKSZ, народний депутат України Василь Брензович та ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ілдика Орос.

    Захід відкрив Тібор Наврачич, Європейский комисар з питань освіти, культури, молоді і спорту (у минулому - міністр закордонних справ Угорщини). У своєму вступному слові він зазначив, що «культура і мова, навчання на рідній мові є основними засобами для виживання і процвітання меншин на своїй батьківщині».

    Своїми думками щодо мовних проблем також поділилися представники угорської меншини у Трансильванії (Румунія), Воєводині (Сербія), Словаччині.

    Закарпатські представники розповіли про ситуацію в Україні, в зв'язку з можливими змінами в законодавстві щодо мовного питання.

    За словами Андреї Бочкор, присутні експерти погодились з тим, що проект поправок до Законів про державну мову і освіту - це "великий крок назад", що суперечить Конституції України, а також міжнародним і двостороннім договорам, що були підписані Україною.

    — Присутні дійшли висновку, що якщо Україна прагне до європейської інтеграції, то їй не слід розпалювати такий внутрішній конфлікт, на додачу до військових дій в країні, — зазначила Бочкор. — Остаточні висновки учасників конференції було направлено до різних посольств, міжнародних організацій та інституцій ЄС. Думаю, що через кілька тижнів будуть отримані конкретні відповіді і стане відомою відповідна реакція. Проте, основна мета конференції була досягнута: в значній мірі вона посприяла підвищенню обізнаності про цю проблему.

    Андреа Бочкор каже, що мовному питанню в Україні вона приділяє багато уваги і під час своїх виступів та у приватних бесідах в стінах Європарламенту. На її думку ситуація навколо мови та політичні амбіції може лише ускладнити внутрішньополітичну ситуацію в країні, яка переживає нелегкі часи.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору