ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У закарпатському Кам’яному зашумить новий ліс (ФОТО)

    25 квітня 2024 четвер
    79 переглядів
    Закарпатське ОУЛМГ інформує...

    Зелена фабрика, зелена планета, зелений щит життя – як тільки не називають ліси та й рослинність взагалі! І в цих коротких, влучних висловах-характеристиках несхитне переконання: ліс – це прекрасно. Він захищає від вітрової і ґрунтової ерозії, притягує дощі, поповнює глибинні і поверхневі води.

    До того ж, це і відпочинок, оздоровлення. Тому садити ліс – велика радість і користь водночас.

    Неспроста хмари, які з самого ранку насупилися над урочищем Кам’яний 34 кварталу, 19 виділу Білоберезівського лісництва ДП «Великоберезнянське лісове господарство», вирішили зачекати з дощем, коли побачили бригаду юні, яка разом з лісівниками простувала до заздалегідь підготовленої для садіння лісу ділянки.

    Перед початком акції бесіду про дотримання правил безпеки праці при садінні дерев з юними помічниками лісівників провів провідний інженер з ОП та ЦО підприємства Володимир Мартиненко. Він наголосив на нюансах, на які треба звертати увагу, аби радість роботи у лісі не перетворилася на тривогу.

    Цього дня у рамках акції «Майбутнє лісу - в твоїх руках» садили ліс голова районної ради Ярослав Шукаль, заступник голови РДА Іван Мицьо, керівник апарату РДА Мирослав Свалявчик, керуючий справами виконавчого апарату районної ради Ярослав Пацкань, головний спеціаліст відділу охорони і захисту лісу обласного управління лісового та мисливського господарства Мирон Рейпаші, головний лісничий ДП «Великоберезнянське лісове господарство» Василь Петрунь, спеціалісти лісгоспу та учні Великоберезнянської санаторної школи-інтернату.

    Треба зауважити, що цього року школярі отримали у подарунок зелені робочі куртки, які придбало за свої кошти підприємство.

    Юних помічників лісівників привітали з добрими напуттями представники адміністрації підприємства та запрошені гості.

    - На нашу долю випала почесна й важлива робота, - турбуватись про неоціненні багатства рідного краю, - прекрасні карпатські ліси, що нам дістались від попередніх поколінь. Ми маємо цінувати їх спадок, розвивати сьогодення лісового господарства і турбуватися про майбутнє. Адже дуже важливо, щоб на зміну старшим фахівцям приходила молодь. Професійність і досвідченість у нашій роботі забезпечує хороший результат,- наголосив головний лісничий Василь Петрунь.
    5427-1.jpg
    - Нам приємно, що учнівська та студентська молодь завжди долучається до такої важливої справи, як посадка лісу. Акція «Майбутнє лісу - у твоїх руках» дає усім чудову можливість оцінити своє ставлення до лісу, природи, долучитися до вирішення проблеми збереження лісу та довкілля загалом, – завершив своє привітання голова районної ради Ярослав Шукаль.

    - Приємно, що школярі та громадськість гірського краю за доброю традицією продовжують брати найактивнішу участь у цій акції, адже відтворення лісових насаджень, створення нових лісів - свята справа, що працює на майбутнє краю, держави!, - відзначив заступник голови РДА Іван Мицьо.

    За словами фахівців держлісгоспу, до весняної лісокультурної кампанії лісівники підготувалися заздалегідь. Для успішного виконання запланованих завдань вирощено понад 400 тисяч штук саджанців. В асортименті порід домінуючою є бук лісовий, а потім ялиця біла і явір. Посадковий матеріал – із власних розсадників.
    5427-2.JPG
    Досвідчені ветерани лісівничої галузі не тільки залюбки трудилися на галявині, а й вчили учнівську юнь, як правильно закладати в землю тендітні пагінці, аби ті добре прижилися і через кілька літ стали гарним лісом. Не відставали від молодих і спритних представники владних структур, які розповіли, що у шкільні роки також щовесни садили ліс.

    Активними учасниками заліснення також стали учні старших класів Великоберезнянської санаторної школи-інтернату І-ІІІ ст., роботою яких керувала вчителька біології Надія Каганець.Вони з цікавістю та відповідальністю поставилися до великої справи - створення лісових насаджень. Корисна робота на свіжому повітрі згуртувала учасників, подарувала позитивні емоції та можливість власноруч зробити добру справу.

    І того дня на площі 1 га було посаджено саджанців бука лісового, ялиці білої та явора. Працювали відповідально, дбайливо садили молоді дервця, бо впевнені: правильно посадиш – матимеш гарний результат.

    -Через те, що клімат стає різко континентальним, літа спекотними і посушливими, знижується рівень ґрунтових вод, змінюється гідрорежим ґрунту, частина лісу гине. Часті сильні вітри розхитують дерева, підривають коріння і ослаблюють їх. Вихід лісівники бачать у залісненні зрубів листяними породами і створенні мішаних насаджень, стійких до таких негативних факторів. Головне у роботі лісівників - підвищити продуктивність лісів, покращити їх породний склад, - прокоментував особливості посадки в.о. лісничого Білоберезівського лісництва Іван Олень.

    -Такої старанності ми давно не бачили -, говорить інженер з лісових культур Мар’яна Майдич. - Усі хлопці і дівчата дуже відповідально поставилися до цієї клопіткої роботи, подбали, щоб їхні сіянці були правильно посаджені та гарно прижилися.

    По завершенні садіння деревець учням подякували за гарну роботу головний лісничий Василь Петрунь, керівник апарату РДА Мирослав Свалявчик, керуючий справами виконавчого апарату районної ради Ярослав Пацкань та головний спеціаліст відділу охорони і захисту лісу обласного управління лісового та мисливського господарства Мирон Рейпаші, вручили подарунки та пригостили солодощами. Важко передати радість, яка переповнила усіх присутніх.

    Віриться, що з плином часу сьогоднішні учасники акції приходитимуть до цього лісу, приводитимуть своїх дітей помилуватися прекрасними краєвидами, подихати п’янким ароматом, сповненим пахощів квітів. І з гордістю зможуть сказати, що цей ліс садили вони.

    Ліс - не тільки життя, а й відлік нашої історії. Треба тільки вміти вслухатись у зелений шум верховіть, і він багато про що нам розповість…Мудрі люди кажуть, що участь у весняній посадці дерев надає кожному з нас можливість поговорити з нащадками. Адже дерева служать багатьом поколінням. І через роки хтось подякує сьогоднішнім учасникам акції за вічно хвилююче зелене диво.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору