ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Співпраця Закарпаття та Угорщини - від смітттєпереробки до телебачення та поїзда "Інтерсіті"

    24 квітня 2024 середа
    95 переглядів
    Делегації Закарпатської та Саболч-Сатмар Березької (Угорщина) областей

    Делегації Закарпатської та Саболч-Сатмар Березької (Угорщина) областей, очолювані відповідно головою облради Михайло Рівісом та головою загальних зборів Оскар Шестак зустрічалися сьогодні,10 травня в угорському місті Ніредьгаза. В центрі уваги були проіоритетні проекти, які здійснюються та намічаються сторонами в ході співпраці сусідніх прикордонних областей, а також підготовка візиту до Ужгорода Президента Комітету Регіонів ЄС Маркку Марккули. Він відбудеться 27 травня під час презентаційного форуму ЄОТС ТИСА.

    Сторони також узяли участь у чергових загальних зборах Європейського об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА.

    Угорську сторону представляли: депутат загальних зборів Саболч- Сатмар-Березької області Андраш Кішш, референт з міжнародних питань загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області Брігітта Майорне Ласло, директор ЄОТС ТИСА Андреа Сабоне Цап, мер міста Кішварда Тібор Лелесі та інші.

    З української сторони у зустрічі брали участь: перший заступник голови облради Йосип Борто, заступник директора ЄОТС ТИСА Юдіта Євчак та керівники структурних підрозділів виконавчого апарату облради.

    Під час зустрічі сторони обговорили актуальні питання співпраці, передусім у контексті участі двох областей у програмах транскордонного співробітництва Європейського Союзу, зокрема програмі «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020». Відтак, узгоджено позиції щодо потенційних можливостей спільної реалізації соціальних, екологічних та інфраструктурних проектів через Європейське об’єднання територіального співробітництва ТИСА.

    Серед стратегічних питань визначено такі проекти: розвиток регіонального телебачення Келчеї (м. Ніредьгаза) та Закарпатської ОДТРК «Тиса-1»; створення транскордонного центру партнерства.

    Мова зайшла і про утилізацію твердих побутових відходів. З цього приводу голова Закарпатськоїоблради Михайло Рівіс зауважив, що на сьогодні це найактуальніша проблема, особливо в гірських районах краю.

    - Тверді побутові відходи після кожного паводку «експортуються» із Закарпаття до Угорщини. Це неприпустимо. Тому, на моє переконання, потрібно якнайшвидше впроваджувати системи збору, сортування, переробку та утилізацію твердих побутових відходів, вдосконалювати очищення стічних вод в районах річки Тиси, запобігати забрудненню басейну річки Тиса, збудувавши відповідну інфраструктуру з утилізації відходів в гірських районах Закарпатської області, - підкреслив Михайло Рівіс. І додав, що на сьогодні необхідно хоча б в трьох районах краю побудувати сміттєпереробні заводи, а це - в Берегівському, Тячівському та Ужгородському, аби якнайшвидше вирішити проблему зі стихійними сміттєзвалищами та їх утилізації.

    Далі йшлося про відновлення пасажирського залізничного сполучення «Інтер Сіті» Будапешт – Мукачево (Ніредьгаза – Ужгород) по європейській колії. За словами Оскара Шестака, це питання перебуває на контролі в міністра національного розвитку Угорщини Міклоша Шестака, триває робота з пошуку фінансових ресурсів.

    Також сторони обговорили не менш важливе питання - забезпечення питною водою прикордонних населених пунктів Ужгородського району. З цього приводу висловився Йосип Борто, надавши угорській стороні слушні пропозиції, які були одноголосно підтримані з двох сторін.
    Насамкінець угорські та українські партнери жваво обговорили питання збереження культурної спадщини, замків середньовіччя Закарпаття та розвиток туристичної інфраструктури. Йшлося і про подальший розвиток прикордонної інфраструктури; можливості участі Закарпаття у спільних гранатових проектах, створення при Закарпатській обласній раді «бренч-офісу» програми ENI.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости