ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді підписано Рамкову угоду про співпрацю між Угорським центром розвитку та ЄОТС ТИСА

    25 квітня 2024 четвер
    38 переглядів
    За підтримки Угорщини підготовлена стратегія ЄОТС ТИСА (Tisza EGTC)

    У суботу, 27 травня, в сесійній залі Закарпатської обласної ради за участі поважних гостей з Брюсселю, Угорщини, перших осіб Закарпаття – Геннадія Москаля та Михайла Рівіса, народних депутатів України: Валерія Лунченка, Василя Брензовича та Роберта Гровата, голів облрад чотирьох областей України – Полтавщини, Чернівеччини, Львівщини та Івано-Франківщини, депутатів облради, керівників районів краю, представників дипломатичних відомств відбувся масштабний презентаційний форум Європейського об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА.

    Модератором заходу була заступник директора ЄОТС ТИСА Юдіта Євчак. Вона насамперед подякувала всі поважним гостям за участь у форумі саме в Закарпатті та детально розповіла про мету, цілі, першочергові завдання та окреслила віхи створення цього унікального об’єднання.

    - Мета цього форуму – поінформувати про функції ЄОТС ТИСА, довести до громадськості Закарпаття інформацію щодо цілей і завдань об’єднання, його головних месиджів, презентувати Інтегровану територіальну Стратегію розвитку, обговорити роль та перспективу, можливості підтримки об’єднання з боку ЄС та урядів України й Угорщини, - наголосила Юдіта Євчак.

    Відтак присутнім було представлено поважних іноземних гостей, серед яких: заступник голови Комісії з питань територіального зближення та бюджету Комітету регіонів ЄС Петер Освалд, голова ЄОТС ТИСА, голова загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег Оскар Шестак, депутат Європарламенту Андреа Бочкор, міністр національного розвитку Угорщини Міклош Шестак, заступник Державного секретаря з питань європейської інтеграції Канцелярії Прем’єр-міністра Угорщини Балаж Молнар, урядовий комісар з питань координації співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою (Угорщина) та Закарпатською (Україна) областями Іштван Грежа, депутат Державних зборів Угорщини, співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Україною Дезев Віннаї, представник Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Рената Шіраіші, директор ЄОТС ТИСА Андреа Сабоне Цап та інші.

    У своїй промові голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль щиро привітав учасників форуму та подякував поважній делегації за приїзд у Закарпаття, наголосивши, що Брюссель та Угорщина засвідчили відкритість і прагнення до співпраці з Україною задля вирішення соціально-економічного розвитку територіальних громад через залучення інвестиційних проектів ЄС.

    - Євросоюз нещодавно надав Україні безвіз. Це знакова для нас подія. Нам залишилось здійснити ефективні реформи, дотримуватися євростандартів. Це нам допоможе залучити більше інвестицій та реалізувати багато спільних проектів для соціально-економічного розвитку, - підкреслив Геннадій Москаль, додавши, що Закарпаття отримало унікальну можливість разом з угорськими партнерами співпрацювати з ЄС в новому форматі заради реалізації конкретних економічних, інвестиційних, екологічних, інфраструктурних та культурно-освітніх проектів.

    - За фінансової підтримки Уряду Угорщини підготовлена Інтегрована територіальна Стратегія Tisza EGTC, яка включає пропозиції щодо потенційних можливостей спільної реалізації соціальних, екологічних та інфраструктурних проектів через Tisza EGTC. Презентація Стратегії відбудеться також у Брюсселі. Мета – представити співпрацю, інвестиційні та культурні можливості, ознайомити аудиторію з ресурсами та потенціалами, історичною та культурною спадщиною двох регіонів, - зазначив заступник голови Комісії з питань територіального зближення та бюджету Комітету регіонів ЄС Петер Освалд.

    - Для більш ефективного механізму кооперації та координації, забезпечення новими ресурсами для реалізації численних важливих проектів співпраці, за сприяння Комітету Регіонів ЄС, Уряду Угорщини, у жовтні 2015 року рішеннями Закарпатської обласної ради України, Загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області та місцевим самоврядуванням міста Кішварда Угорщини створено Європейське об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА, завдяки якому відносини між двома країнами отримали новий імпульс, - зазначив у своїй промові голова ЄОТС ТИСА, голова загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег Оскар Шестак. Він додав, що з часу заснування цього юридичного інструменту ЄС, покликаного розвивати співпрацю регіонів, Tisza EGTC є першим проектом в Україні, першим об’єднанням, створеним між країною-членом ЄС та третьою країною, тобто прецедентом по суті.

    А голова Закарпатської облради Михайло Рівіс підкреслив, що створення європейського територіального об’єднання відіграє унікальну роль для Закарпаття, яке стане майданчиком для відпрацювання нових механізмів та форм співробітництва України з ЄС за рахунок фінансування спільних транскордонних проектів.

    - Щиро вірю в те, що нинішній захід, у якому беруть участь високоповажні гості, а також широке коло лідерів місцевої виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Закарпаття, принесе взаємну практичну користь. Та стане ще однією сходинкою для використання відносно нового юридичного інструменту Європейського Союзу – співпраця в рамках Європейського об’єднання територіального співробітництва, як одного з інноваційних елементів реалізації регіональної політики ЄС: «Європа без роз’єднуючих кордонів, - наголосив Михайло Рівіс та додав: - Забігаючи наперед скажу: ЄОТС ТИСА - це молодий, водночас екстраординарний перспективний проект. Його реалізація дозволить нам залучити кошти ЄС для здійснення низки спільних проектів, спрямованих на вирішення найболючіших проблем територіальних громад Закарпаття.

    В ході форуму зазначалося, що нині ведеться інтенсивна робота щодо планування проектів, картування ресурсів, пошуку джерел фінансування. Підготовлено оптимальну базу даних транскордонних проектних пропозицій (близько 40), які містять проблемні питання у всіх сферах розвитку Закарпаття, зокрема щодо розвитку прикордонної інфраструктури, реконструкції існуючих та будівництва нових пунктів пропуску і під’їзних доріг до них на державному кордоні з країнами-членами ЄС, енергетики, лісового господарства, освіти, туризму, охорони здоров’я, а також соціальних об’єктів, водоканалів, очисних споруд, охорони навколишнього середовища, створення нових робочих місць, збереження культурної спадщини, сприяння місцевій прикордонній міжлюдській діяльності, економічних зв’язків та бізнес-активності тощо.

    Готується аудит спільних можливостей щодо участі Tisza EGTC у всіх програмах транскордонного співробітництва у рамках співпраці Україна–ЄС на 2014–2020 роки, зокрема у програмі Європейського Інструменту Сусідства (ENI) - Програма транскордонного співробітництва «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020», програми Дунайської стратегії та Дунайської транснаціональної програми (DTP), а також Оперативних програм Угорщини.

    Станом на сьогодні уже в процесі підготовки низка важливих інвестиційних проектів, які будуть реалізовані через Tisza EGTC.
    Завершилося дійство церемонією підписання Рамкової угоди про співпрацю між Угорським центром розвитку та ЄОТС ТИСА, яке скріпили своїми підписами Антал Кішш, виконавчий директор Угорського центру розвитку та Оскар Шестак, голова ЄОТС ТИСА. Затим відбулася прес-конференція для представників ЗМІ.

    Прес-служба Закарпатської облради

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору