ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Комунальна пастка: як уникнути боргової ями

    29 березня 2024 п'ятниця
    79 переглядів
    Експерти пояснили, що робити, якщо борги ростуть

    Майже кожен квартал українців "тішить" подорожчання комуналки: якщо раніше борг залишався приблизно на одному рівні, то тепер невблаганно зростає разом із тарифами. Експерти розповіли про ризики, які чекають на рядового мешканця в разі несплати боргів.


    Так, киянин Володимир Борисюк просить поради, пояснюючи ситуацію: у нього є дві квартири, в одній він прописаний з дружиною, інша належить дочці, яка живе за кордоном і не висилає гроші на оплату квартири. В результаті вийшло, що борг накопичився великий і продовжує зростати: чоловік побоюється, як би комунальники не ввели проти нього якісь санкції.


    Керівник Київської обласної колегії адвокатів Вадим Хабібуллін пояснює, що якщо така проблема виникла, тягнути з погашенням - вихід не з найкращих. Оскільки тарифи ростуть регулярно, то очікувати, що борг "законсервується", на жаль, не доводиться. Якщо цифра стає значною, постачальник послуг має повне право домагатися погашення через суд, причому за скороченою процедурою. Якщо суд схвалить позов, постачальник перетворюється на кредитора-стягувача, і з великою ймовірністю він звернеться до приватної чи державної виконавчої служби для повернення грошей.


    Якщо в цей період у людини немає можливості заплатити, ситуація може дійти до заборони залишати країну. Відзначимо, що при цьому автоматично на майно, зареєстроване в Мін'юсті, накладається арешт: тобто, ні користуватися, ні продавати, ні здавати в оренду ви не зможете. Про це практично відразу дізнаються приватні виконавці, яким буде начхати на розповіді про важке життя, коли доводиться годувати сім'ю: він просто виконає свою роботу.


    Юрист радить не запускати ситуацію, а краще шукати з комунальними службами компроміси:


    домовитися про планомірне погашення невеликими частинами або про розстрочку, якщо така можливість є. Якщо заборгованість вже накопичилася, є резон в тому, щоб почати оплачувати послуги, не чекаючи на попередження, а на судові позови тим більше. Головне - це показати розуміння ситуації і бажання її вирішити.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору