ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Медична реформа: чого чекати українцям

    16 квітня 2024 вівторок
    85 переглядів
    Що очікувати українцям від медичної реформи

    Первинна, екстрена та паліативна медична допомога повинні повністю фінансуватися з держбюджету в обсязі, передбаченому Кабміном.


    Про це йдеться в в доопрацьованому Міністерством охорони здоров'я проекті закону про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, що представлять на засіданні Нацради реформ в п'ятницю.


    Тим не менше, навіть в доопрацьованому законопроекті є чимало корупційних ризків. Вони пов’язані з діяльністю національного агентства, необгрунтованістю методу розрахунку тарифу, стандартизацією і застосуванням уніфікованих клінічних протоколів.


    Так, аби мінімізувати ризики, робоча група пропонувала прибрати норму про співоплату мед послуг, проте в тексті законопроекту вона залишилася. Передбачається, що лікарі зобов’язані повідомляти пацієнтові про обсяг необхідних йому медпослуг і ліків за рахунок бюджету і відповідний тариф співоплати.


    Доопрацьований законопроект передбачає, що держава платитиме тільки за ті препарати, що включені до Національного переліку основних лікарських засобів і передбачені детальним описом. У ньому, серед іншого, також може зазначатися перелік видів медпослуг і ліків, які не входять до гарантованого держпакету і не підлягають оплаті за рахунок держбюджету


    МОЗ пропонує, що міністерство щороку до 15 вересня розробляє ДО на наступний рік з урахуванням положень клінічних настанов.


    На думку авторів проекту, фінансування надання медпослуг і лікарських засобів за рахунок держави передбачатиме універсальність і справедливість доступу до необхідних медпослуг і лікарських засобів, передбачених державним гарантованим пакетом, та дасть пацієнтам змогу самим обирати собі лікаря. Це створить здорову конкуренцію серед медичних працівників.


    Новий законопроект також передбачає появу Ради пацієнтського контролю на конкурсній основі.


    Для всієї України встановлюється єдиний тариф для реімбурсації та плати медпослуги і лікарських засобів, але тарифи можуть коригуватися з урахуванням положень клінічних рекомендацій і поділятимуться на тарифи покриття і співоплати.
    МОЗ розраховує, що закон вступить в силу з 1 січня 2018 року.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору