ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Слідом за безвізом: українцям пообіцяли економічне диво

    28 березня 2024 четвер
    87 переглядів
    Лібералізація візового режиму з Євросоюзом позитивно вплине на економіку

    Лібералізація візового режиму з Євросоюзом позитивно вплине не лише на туристичну галузь, а й обіцяє чудеса українській економіці.


    Таку думку в блозі висловив економіст Олександр Охріменко.


    На думку експерта, золотою жилою для країни стануть гастарбайтери, дохід яких уже зараз становить 6% від ВВП.
    "Є дуже гарні дані платіжного балансу України за чотири місяці цього року. Приватні перекази в Україну склали близько 2,8 мільярда доларів. Того року ця цифра була близька до позначки в 7 мільярдів доларів. Здебільшого, це гроші українських заробітчан, які вони переводять в Україну і тим самим допомагають нашій економіці. До речі, НБУ з початку поточного року скупив на міжбанку близько 700 мільйонів доларів. Це якраз та частина валюти, яка була переправлена ​​гастарбайтерами. Можна сказати, що золотовалютні резерви України ростуть за рахунок їхніх грошей і швидше за все в майбутньому ще більше зростуть, якщо приплив валюти від гастарбайтерів збільшиться", - зазначив Охріменко.


    За словами економіста, очікувати істотного зростання поїздок до Європи не варто - середньої зарплати українця навряд чи вистачить на такі дорогі подорожі.


    Однак не дивлячись на те, що безвіз орієнтований саме на туристів, стати в нагоді він може і заробітчанам.


    Справа в тому, що поляки, які від самого початку активно виступали за надання Україні безвізового режиму з ЄС, дозволили українцям працювати "за заявою" - при цьому не потрібно отримувати дозвіл і трудову візу.


    Працювати в такому режимі можна не довше 6 місяців. Втім, цього цілком достатньо для тих, хто виїжджає до Польщі на сезонні роботи.


    "Минулого року близько 1,2 мільйонів українців скористалося роботою "за заявою", а тепер ця цифра може зрости до 2-3 мільйонів осіб. Тож можна очікувати суттєвого зростання експорту робочої сили в Польщу і відповідно зростання припливу валюти в Україну" , - пояснив експерт.


    Збільшення кількості гастарбайтерів, у свою чергу, знизить число зайвого працездатного населення країни і рівень безробіття.


    "Безвіз для України дійсно може стати відповіддю на питання "Коли ж в Україні зарплата буде, як в ЄС?" У самій Україні таке буде нескоро, але зате тепер українці отримали можливість самі поїхати за європейською зарплатою", - підсумував Охріменко.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору