ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У гостях у “Зачарованому краї” побували юні лісові рейнджери (ФОТО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    93 переглядів
    Рахівський Клуб “Юні лісові рейнджери” ще зовсім молодий!

    У суботу, 15 липня до НПП “Зачарований край” завітали справжні любителі природи, діти, які багато подорожують, вчать природу і знайомі з лісом, – учасники Рахівського Клубу “Юні лісові рейнджери”.

    Координатор юних рейнджерів О. С. Турок створила клуб та організувала його системну діяльність на базі Рахівської школи №1. У клубі діти розвивають практичні уміння та навички поведінки на природі, виховують дбайливе ставлення до природи, активно займаються, навчаються і переймаються лісовою та природоохоронною справою. Про це повідомляє сайт Національного природнього парку “Зачарований край”.

    Сам клуб лісових рейнджерів зовсім молодий – створений восени минулого року завдяки реалізації проекту благодійного фонду “Центр громадських ініціатив”, що фінансується US Forest Service International Programs (Міжнародні програми Лісової Служби США). Проте за цей час проведено багато заходів, про які діти радо ділилися з працівниками НПП “Зачарований край”: організовували флеш-моб на захист ялинок від новорічного вирубування, проводили еко-просвітницькі акції та квести, у ігровій формі «вершили» суд на захист місцевого озера, розповідали про свої зустрічі та проведення Міжнародних свят – Дня лісу, Години Землі, водно-болотних угідь.

    Зі своєї сторони, науковці національного парку організували для дітей віртуальну екскурсію по унікальним об`єктам “Зачарованого краю”, де ознайомили лісолюбів з Червонокнижною флорою і фауною. Директор парку І.М. Піняшко поспілкувався з юними рахівчанами, розповів про унікальні об`єкти парку, показав їх на карті, а щоб діти більше дізналися про дику, незайману природу і життя диких тварин, – подарував юним рейнджерам ілюстровані журнали, надані партнерами з Європи – товариства захисту дикої природи (EWS). Директору нацпарку Івану Піняшко та фахівцю з екологічної освіти Ірині Попович було цікаво почути інформацію про організацію та роботу клубу рахівських рейнджерів, так як НПП “Зачарований край” планує створити школу юних лісових рейнджерів на базі НПП.

    Після чаювання із лісових трав, який традиційно підготували працівники парку, відправилися з екскурсією до лісу, щоб побачити справжню красу “Зачарованого краю”. Інженер з рекреації Євген Гіга розповів дітям про історію та створення парку, наголосив, що нещодавно НПП “Зачарований край” віднесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, провів екологічною стежкою у напрямку скель Зачарованої долини урочища “Смерековий камінь”.
    Фахівці парку з екологічної освіти Ірина Попович та з рекреації Маряна Цільо провели короткі тренінги та рухливі ігри з життя та діяльності тварин-хижаків “Кажан і Метелик”, допомагали дитячим командам відтворити гніздо птаха (за вибором), розповіли цікавинки про тварин і птахів, пригостили дітей цукерками у грі “Нагодуй пташеня”.
    76046-1.jpg
    76046-2.jpg
    76046-3.jpg
    Цікавою знахідкою в лісі стала ціла поляна рідкісного у цих широтах гриба-хижака Клатрус Арчера, який має тропічне походження.
    Поверталися через “лісову браму”, за правилами якої потрібно було відповісти на запитання “вартових”, щоб пройти браму. А на галявині за лісом на дітей чекала печена картопля від лісників Ільницького лісництва НПП.

    Додому діти поверталися з новими позитивними враженнями від природи, яка чарує, а працівники парку уже напевне знали, що у НПП “Зачарований край” скоро розпочнуться навчання у школі юних рейнджерів, але цього разу – це буде школа для юних природолюбів іршавщини!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору