ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: "Активна первинка – сильна профспілка" (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    103 переглядів
    Закарпатська облпрофрада інформує...

    У Закарпатській облпрофраді проведено засідання круглого столу «Шляхи вдосконалення роботи профспілкової організації: активна первинка – сильна профспілка».

    Як зазначалося, підвищення ролі первинних профспілкових організацій у захисті трудових і соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок є надзвичайно актуальним. Свідченням цього є оголошення Федерацією профспілок України 2017 року Роком первинної профспілкової організації. У нарадах-семінарах в усіх містах і районах області, які в рамках Року первинної профорганізації протягом лютого-квітня ц.р. провели облпрофрада спільно з галузевими облорганізаціями профспілок, взяли участь 1340 голів первинок та профактивістів різних галузей, що становить 63% усіх голів первинок нашого краю. За результатами зустрічей з профактивом приймалися заяви і звернення з актуальних соціально-економічних питань, які направлялися до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Об’єднання роботодавців України. Частину з них взято до уваги і реалізовано.
    З метою підвищення ефективності профспілкової роботи в окремих галузях проводяться конкурси на кращу первинну профорганізацію, узагальнюється досвід діяльності кращих низових профспілкових осередків. Голови первинок різних галузей брали активну участь у Всеукраїнських акціях протесту профспілок в м. Києві.
    Однак, як підкреслювалося на засіданні круглого столу, останнім часом потенціал профспілок реалізується не повною мірою. Як наслідок, у сучасному профспілковому русі накопичилося чимало проблем: постійне скорочення профспілкового членства, зниження престижу роботи в профспілках у зв’язку з незахищеністю профспілкових працівників, недостатня мотивація профспілкового членства, яка впливає на стан організаційно-фінансової роботи усіх ланок, їх можливості щодо виконання головної функції – захисту прав та інтересів членів профспілок тощо. На діяльності первинних профспілкових організацій негативно позначилися законодавчі новації щодо державної реєстрації при зміні керівника, підтвердження статусу неприбуткової організації, припинення фінансування Фондом соціального страхування санаторно-курортного лікування та оздоровлення дітей.
    Без організаційного й фінансового зміцнення всіх ланок профспілкової структури, чіткого виконання ними статутних норм, додержання внутрішньоспілкової дисципліни, принципів єдності та солідарності дій не може бути міцних профспілок, здатних реально захищати права й інтереси людей, вести на рівних соціальний діалог. Як цього домогтися? Про це йшла гостра розмова на засіданні круглого столу «Шляхи вдосконалення роботи профспілкової організації: активна первинка – сильна профспілка».
    У цікавій, взаємозацікавленій фаховій дискусії, в якій тон задав голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько, взяли участь голови первинних профспілкових організацій: обласного госпіталю інвалідів війни та учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС – Микола Кравчак, обласної ради профспілок – Сергій Баранчиков, голова Ужгородської міської організації профспілки працівників освіти і науки Михайло Мегеш, голова Мукачівської районної профорганізації працівників АПК Михайло Гардей, голови обласних організацій профспілок: працівників культури – Наталія Товтин, текстильної та легкої промисловості – Магдалина Глушеня, торгівлі, громадського харчування та послуг – Галина Сваричевська та інші.
    Йшлося, зокрема, про соціально-економічний захист працюючих через колективні договори, дотримання трудового законодавства в умовах реформування галузей і створення об’єднаних територіальних громад, охорону праці та забезпечення здорових і безпечних умов праці, мотивацію профспілкового членства і авторитет профспілкових лідерів, солідарні дії та вимоги профспілок, соціальний діалог з органами влади і роботодавцями, участь у профспілкових акціях протесту, хід проведення Року первинної профспілкової організації, навчання профактиву, інформаційну діяльність профспілок, їх організаційно-фінансове зміцнення, проведення дозвілля спілчан та членів їх сімей, шляхи вдосконалення діяльності профорганізацій навчальних закладів тощо.
    Учасники круглого столу прийняли Заяву, яка містить звернення до первинних профспілкових організацій нашого краю та Федерації профспілок України, вимоги до Кабінету міністрів, Верховної Ради та Президента України із соціально-економічних питань.
    Підсумки круглого столу, який став іміджевим заходом профспілок Закарпаття в ході проведення в області Року первинної профспілкової організації, підбив голова облпрофради Володимир Фленько.
    Сергій Баранчиков, завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи Закарпатської облпрофради, фото автора
    На фото:
    - учасники зібрання – в залі засідань облпрофради;
    - фахову дискусію веде голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько;
    - під час круглого столу (зліва направо) голови первинних профспілкових організацій: обласного госпіталю інвалідів війни та учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС – Микола Кравчак, Часлівецької ЗОСШ-інтернату І-ІІ ст. Ужгородського району – Мар’яна Каршаї, обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка – Ірина Гопко, голова облпрофради Володимир Фленько, голова Іршавської районної профорганізації працівників культури Оксана Сідор.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору