ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Європейські автомобілі: як не стати жертвою шахраїв

    28 березня 2024 четвер
    55 переглядів
    Як нас обманюють з європейськими машинами

    За рік дії закону про пільгову розмитнення старих іномарок українці встигли ввезти з-за кордону 50 тисяч авто (без преференцій приганяли 17 тисяч). Ажіотажем вже скористалися як наші, так і іноземні посередники. Вони збудували численні схеми на постачання європейських машин в Україні. В результаті отримати гарне авто за помірною ціною українцям все складніше, а стати жертвою шахраїв вони ризикують все частіше.


    В які неприємності можуть потрапити українські водії, замовляючи б / у машини з Європи, і на що потрібно звертати увагу, щоб не купити вбиту Skoda за ціною Mersedes.


    Автомобільні туристи


    Киянин Андрій давно доглядав собі стару іномарку. Начитавшись страшних історій про те, яким непотребом торгують на вітчизняних ринках і як можна потрапити, купуючи машину з рук, він вирішив замовити авто з Європи.


    Благо, в посередниках нестачі зараз немає - за 1 тис. Євро вам обіцяють пригнати і розмитнити будь-яку машину.


    Свої послуги активно рекламують як приватники, так і фірми. «Подзвонив за номером, який знайшов на сайті з продажу авто, зустрілися. Хлопці відразу викликали довіру. Через mobile.de вибрали BMW 3 серії 2015 року з невеликим пробігом в 70 тис.км і порівняно недорого - за 12 тис. Євро. Підрахували, що з розмитненням і доставкою мені воно обійдеться в 17 тис., А це, як мінімум на 3 тис. Дешевше, ніж можна знайти у нас », - розповідає Андрій.


    Посередник вийшов на зв'язок в німецькому автосалоні - показав обрану машину по скайпу, і, отримавши «добро» від майбутнього власника, купив авто.


    Неприємності почалися потім, - розповідає Андрій.


    «По-перше, на митниці авто оцінили дорожче, ніж воно коштує насправді - в 16 тис. Євро. На цю суму нарахували розмитнення. У підсумку довелося замість 4 тис. Євро заплатити 5,5 тис. Але найжахливіше - в реальності авто виявилося набагато гірше, ніж показував перегонник по скайпу - маса подряпин, заяложений салон. І, як сказали потім на СТО, - зі скрученим пробігом. Купити таку ж у нас можна було дешевше, ніж заплатив я », - нарікає водій.


    Автоексперт Сергій Креймер каже, що такі випадки зараз не рідкість.


    «Дуже багато схем і дуже багато обману. На ринку працює маса так званих ютюб- посередників, які показують клієнтові відео з майже ідеальною машиною, а приганяють за фактом зовсім не таке авто. І щось довести, а тим більше отримати назад свої гроші або хоча б якусь компенсацію практично неможливо », - стверджує експерт.


    І це далеко не всі підводні камені покупки авто в Європі.


    Як говорить Креймер, нові схеми з'являються чи щодня. А з введенням безвіза і збільшенням армії водіїв, які їдуть за авто в Європу самі, кількість бажаючих заробити на недосвідчених автопокупців ще більше зросла.


    Як авто «молодіють» і змінюють прописку


    Згідно з вимогами пільгового закону, «прохідними» є іномарки рівня не нижче Євро-5, а такі почали випускати лише з 2010 року.


    Як розповідають експерти, найбільш активно українці ввозять авто середнього і преміального класів Skoda, Volkswagen, Peugeot, Renault, Mercedes, Audi, BMW та інші.


    «Найчастіше купують в Польщі і Німеччині - там найбільший вибір і порівняно недорога доставка. Але ганяють також з Франції, Бельгії, Голландії, Італії. Вибір країни залежить від бренду. Скажімо, Mercedes, Audi, BMW однозначно вигідніше купувати в обох селах -в Німеччині. За Peugeot і Renault краще їхати до Франції - там вони дешевші, ніж в Німеччині, як мінімум, на 15% », - радить експерт фірми« Тачки з Європи »Іван Бородиня.


    За його словами, дешеві авто можна знайти також в Голландії, але їх стан може виявитися гірше, ніж аналогічних в німецьких салонах: більший пробіг і недоглянутий зовнішній вигляд. Але самі «убиті» авто продаються в Італії та Іспанії. Тамтешні водії їздять неакуратно і не надають особливої ​​уваги подряпин і вм'ятин.


    Втім, часто бажане видають за дійсне.


    Одна з популярних схем - банальне скручування пробігу.


    «Реальний пробіг 3-річної європейської іномарки - не менше 120-200 тис. Км. Якщо на спідометрі 60-70 тис., З них, швидше за все, попрацювали », - говорить Креймер.


    Він пояснює, що експерименти зі спідометром дозволяють аферистам непогано заробляти: зменшивши пробіг на 100 тисяч, можна збільшити ціну на авто на 5-10 тисяч євро залежно від марки і року випуску.


    Підтверджений ж документально пробіг є тільки у бельгійських і голландських машин - по місцевому законодавству при проходженні щорічного техогляду пробіг фіксується в спеціальній базі даних і змінити ці свідчення практично нереально.


    Щоб дізнатися реальний пробіг ще до покупки авто, Креймер радить оплатити незалежне ТО. Один з найбільш популярних міжнародних сертифікатів TUF. Його отримання коштуватиме 150-250 євро. До речі, якщо майстри знайдуть в авто недоліки, про які змовчав продавець, ці гроші, а то й більшу суму, реально повернути, виторгувавши знижку.


    Автомобільні аферисти знайшли й інший спосіб «маскування» реального стану машини. Останнім часом все частіше використовують наступну схему: в Італії або Іспанії купують недорогі «убиті» авто, ставлять їх на німецькі номера і після мінімальної передпродажної підготовки і скручування спідометра, реалізують уже як німецьке.


    Так як довіру до бренду «авто з Німеччини» у наших людей все ще сильне, в «родоводу» автомобіля копаються не всі. Таким нехитрим способом посередники можуть заробити від 3 тисяч євро на одному авто.


    Накручені цінники


    За словами Креймера, європейський авторинок функціонує наступним чином.


    Левову частку нових машин купують лізингові компанії та корпоративні клієнти. По закінченню 2-3 років ці автомобілі потрапляють на б / у ринок, і левову частку набувають на спеціальних аукціонах майданчика, які торгують автомобільним секонд-хендом. Ціни на таких аукціонах найнижчі, а іноді і просто непридатні. Скажімо, BMW 3 серії 2015 року можна купити за 7-8 тисяч євро.


    Але брати участь в аукціоні може тільки компанія, у яке має відповідну ліцензію і банківський рахунок.


    Кращий спосіб для українця купити б / у авто недорого - знайти таку фірму за кордоном і домовитися, щоб вона придбала іномарку для нього за комісійні (5% від вартості). Правда, потрібно бути готовим до того, що авто прийде до вас «як є» - з подряпинами і немите.


    Але зате можна бути впевненим, що йому не «набили ціну», скрутивши спідометр або пополірувавши кузов.


    До речі, з такими фірмами працюють багато наших посередники, що ганяють авто під замовлення. Але вони, природно, враховують і свій інтерес, приклеюючи до ціннику, як мінімум, 15-20% від вартості машини.


    «Після того як авто проходить весь ланцюжок численних посередників - в Європі і у нас воно дорожчає на 40-60%», - підрахував Креймер.


    Сюрпризи на кордоні


    Втім, навіть вигідна покупка авто в Європі зовсім не означає, що воно обійдеться вам недорого при ввезенні в Україну.


    Хоча європейський продавець оформляє нотаріально завірений договір купівлі-продажу, в якому вказується реальна ціна машини, наші митники часто не довіряють проставленим в ньому цифрам.


    «Як правило, на митниці завищують вартість авто, як мінімум, на 2-3 тисяч євро від зазначеної в договорі суми. Відповідно, зростають і митні платежі », - розповідає Бородиня.


    Скажімо, приблизна вартість розмитнення авто за 15 тисяч євро - 5 тисяч. Але якщо його оцінять в 18 тисяч, доведеться заплатити в казну вже 6 тисяч євро.


    Самі митники посилаються на якесь внутрішнє лист УКРІНФОРМ, в якому є вказівка ​​оцінювати авто, порівнюючи їх з аналогічними в Україні. Податківці ж наявність такого листа спростовують, і кажуть, що рахувати треба за затвердженою Кабміном формулою: ціна аналогічного нового авто з урахуванням амортизаційного коефіцієнта (рік випуску, пробіг) і реального стану авто.


    Стан останнього оцінює експерт на митниці. І щоб він описав у своєму висновку все як потрібно, доведеться заплатити не менше 500 євро. І чим дорожче автомобіль, тим вище такса - іноді мова йде і про кілька тисяч євро.


    За рік дії пільгового закону в Україні з'явилися десятки фірм, які беруться улагодити питання з митницею.


    Природно, вони беруть свої «комісійні».


    Вважається, що найбільш лояльні до водіїв західні митниці - Івано-Франківська, Львівська. Там оцінюють авто найкраще і беруть відносно невелику мзду (кілька сотень євро).


    На Київській або інших регіональних митницях процедура оформлення може коштувати на 1-1,5 тисяч євро дорожче.


    Правда, щоб розмитнити авто на обраної митниці, потрібно мати відповідну прописку. Щоб дотримати це правило, посередники пропонують водієві «добровольців» з місцевого населення, послуги яких коштують ще 100-200 євро.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору