ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатські «пересічники» звернулися за допомогою до словацького Президента (ВІДЕО + ДОКУМЕНТ)

    29 березня 2024 п'ятниця
    92 переглядів
    Власники авто на іноземних номерах звернулися до Президента Словаччини

    З часу введення в дію безвізу і донедавна президент Словацької Республіки Андрей Кіска, через українське телебачення, звертався до українців, де висловив свою шану, повагу і привітав нас із запровадженням безвізового режиму та запросив відвідати ЄС через і пізнати Словаччину.



    У зв’язку з цим, колектив громадської організації «Західноукраїнська Асоціація власників транзитних авто» вирішив записати відео на словацькій мові, у якому подякував за прихильне ставлення до України і українців загалом і заодно вказав на очевидні проблеми на українсько-словацькому кордоні. Активісти закликають усіх, хто має друзів та знайомих у Словаччині, поширювати цей ролик у сусідній країні. Нижче подаємо текст звернення, у перекладі на українську мову. А вже завтра мають намір передати текст звернення до словацького президента через Генконсула України в Ужгороді Мар’яна Сладічка.


    «Шановний пане Президент Словацької республіки. Звертаються до Вас члени громадської організації «ЗАВТРА», яка об’єднує автовласників на словацьких, польських та інших іноземних номерах в Україні. Ми, українці, цінуємо вашу турботу і радість за нас з приводу введення безвізового режиму України з європейським союзом. Дякуємо Вам що через наше телебачення запрошуєте нас, українців, відкрити для себе Словаччину і Євросоюз загалом. Однак, на практиці, аби потрапити до ЄС через кордон зі Словаччиною, особливо на пункті пропуску Ужгород- Вишнє Нємецьке, потрібно простояти у черзі в середньому 3 години. Спостерігаючи роками за причинами такого довготривалого очікування, ми дійшли висновку, що проблема — у дуже повільній роботі з боку працівників прикордонної та митної служби Словацької Республіки. Зараз, коли увійшов у дію безвіз України з ЄС, неозброєним оком стало видно, що ваші підлеглі затягують оформлення всіх подорожуючих на цьому пункті пропуску, як і на пункті Убля- Малий Березний. Складається враження, що це робиться свідомо.


    Однією з причин великих черг на кордоні України з ЄС є використання громадянами України автомобілів на іноземній реєстрації, аналоги яких в Україні утричі дорожчі. Згідно чинного законодавства, ці автомобілі повинні що п’ять днів перетинати кордон. До недавнього часу на КПП “Ужгород” діяло так зване “мале коло”, коли водії іноземних авто могли робити перезаїзд без виїзду на територію ЄС. З недавнього часу прикордонна служба України заборонила розворот на нейтральній території, а це зумовило суттєве перевантаження КПП “Вишнє Немецке”. Ми просимо Вас дати відповідні доручення і розглянути можливість створення смуги для повернення в Україну без проходження контролю. Така схема діє на кордоні з Угорщиною, зокрема в пункті пропуску “Лужанка – Берегшурань”і дуже суттєво розвантажує транскордонний трафік.



    Вельмишановний пане Президенте Словаччини Андрей Кіска, знаючи про Вашу прихильність до України, просимо Вас вплинути на цю проблемну ситуацію. А для перевірки реального стану речей просимо Вас або представників Вашої адміністрації чи контролюючих органів, без повідомлення завітати на ці митні пости і подивитися, як ситуація виглядає зсередини.


    З повагою і вірою у вашу дружбу з Україною, активісти ГО ЗАВТРА»


    766518173-1.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору