ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатські євреї святкують 5778 рік від створення світу...

    18 квітня 2024 четвер
    93 переглядів
    Євреї Закарпаття зготують найбільше в Україні блюдо з фаршированої риби

    ...та встановлюють рекорд України.

    Родзинками цієї події стали дві ідеї керівника «Всесвітнього Клубу Закарпатців» ізраїльського письменника Алекса Штрай.

    Перша - зробити найбільше в Україні блюдо з фаршированої риби, без якої не обходиться у європейських євреїв жодне Новорічне застілля.

    Друга - запропонувати дітям з єврейської громади Ужгорода запросити до святкового столу своїх українських друзів. Пригостити їх власноруч приготовленою рибою, а також овочами і фруктами, які ставляться на Новорічний стіл і мають не тільки кулінарне, але і символічне значення.

    Як сказав пан Алекс, його абсолютно не цікавить, чи буде зафіксований цей рекорд Книгою Рекордів України, тому що вважає всі ці рекорди фарсом і піаром. Для нього має набагато більше значення, що діти брали участь в приготуванні цієї риби. І те, що вперше за 5778 років з моменту створення світу наші діти запросять на це свято своїх друзів християн. Крім того, організатор цієї Новорічної акції додав, що особисто передав запрошення від дітей губернатору Закарпаття Геннадію Москалю і меру Ужгорода Богдану Андрєєву і абсолютно впевнений, якщо у них тільки з'явитися можливість вони прийдуть. А він в цьому випадку гарантує їм і шматочок фаршированої риби, і фініки, і солодку моркву, і яблука з медом. І обов'язково розповість, навіщо їх потрібно їсти в Новий Рік.

    Алекс абсолютно впевнений, що повагу до традицій інших народів потрібно виховувати в дитинстві і дуже радий, що знайшов в цьому підтримку з боку єврейської громади.

    Наприклад, його ідею активно підтримали такі організації, як благодійний фонд «Хесед-Шпіра» в особі його директора Михайла Галіна, який не тільки надав приміщення і допоміг в організації банкету, а й власноруч ловив рибу до Новорічного столу. Особливу подяку, він так само, хоче висловити головному рабину Закарпаття Менделю Вільгельму і його дружині Сарі, яки надали для приготування риби свою кошерну кухню. Іншу частину роботи взяли на себе Олександра Кузнєцова представник Ізраїльського Культурного Центру і Ольга Вайда представник руху Консервативного юдаїзму. За що їм особлива подяка.

    Пан Алекс додав, що знайомство дітей з духовною культурою інших народів, має бути обмежено тільки одним - категоричною забороною на будь-яке релігійне місіонерство, з того чи іншого боку. Знати і поважати чужу культуру, дотримуючись своєї власної традиції, завжди було головною позитивною рисою жителів Закарпаття.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору