ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Маленька Америка" в центрі обласного центру Закарпаття

    29 марта 2024 пятница
    56 переглядів

    Минуло три роки, як в Ужгороді відкрився унікальний центр «Вікно в Америку». Детальніше про все у розмові із завідувачкою «Вікна в Америку» Майєю ТАРАСОВОЮ.

    — Пані Майє, розкажіть будь ласка, що являє собою проект "Вікно в Америку"?



    — Відділ преси, освіти та культури Посольства США в Києві підтримує низку інформаційних центрів "Вікно в Америку" у 22 регіонах України. Цікавим є те, що центри створені на основі партнерства між американським урядом та українськими бібліотеками. Тому Посольство Сполучених Штатів виділило понад півмільйона доларів на їх відкриття у 22 бібліотеках України. А бібліотеки, у свою чергу, надають приміщення та працівників зі знанням англійської мови і всіляко сприяють розвиткові проекту. Адже з часу отримання гранту від посольства «Вікно в Америку» стає складовою частиною бібліотеки, її власною «маленькою Америкою». До речі, в обласній універсальній науковій бібліотеці такий центр відкрився за ініціативи нашого керівника - директорки-новаторки Людмили Григаш. Адже саме завдяки їй бібліотека отримала цей фант.



    — Яка ваша мета?



    — Наш «американський центр» успішно працює з 2004 року, надаючи сучасну інформацію про політику, економіку, культуру, історію, суспільство, демократичні традиції цієї країни та українсько-американські відносини. Мета його - сприяти взаєморозумінню між США та Україною і забезпечувати відкритий доступ до інформації, що є основою демократичного суспільства. Варто також нагадати, що центр має унікальну колекцію книг та фільмів на політичну, правову, економічну тематики, про історію, культуру та освіту в США, а крім того, надає користувачам безкоштовний доступ до Інтернету та електронної бази EBSCO. Джерела, представлені тут, здебільшого англійською мовою.



    — Чи часто приймаєте у себе гостей? Хто вони?



    — «Гостьова книга» бібліотеки має пам'ятні записи таких людей, як посол Сполучених Штатів в Україні у 2003—2006 роках Джон Едвард Гербст, віце-консул посольства США в Україні Ерік Блек та багато інших. Тож якщо ви цікавитеся культурою Америки чи питаннями візової підтримки, приходьте.

    Н Останнього разу я потрапила до вас на засідання англомовного клубу, де усіх частували тістечками. Поділіться з нашими читачами, що це за клуб і як можна до нього потрапити? — Англомовному клубу невдовзі виповниться три роки. За цей час він уже здобув популярність серед молоді міста.

    "English-speaking house", передусім — спілкування англійською мовою, цікаві зустрічі, азартні дискусії, вдосконалення знань та мовна практика.

    На кожному засіданні клубу у нас бувають англомовні гості, зазвичай американці. Іноземцям відвідування припало до душі, адже крім навчання українців англійської мови, клуб до-

    помагає їм краще зрозуміти Україну та її багату культуру. Постійними гостями клубу є волонтери Корпусу миру, Сенді Мак Каллог - американський письменник-мандрівник, англієць Карл ван Гоусон, який знайшов сімейне щастя в Україні, Кевін Кричфалуші - комп'ютерник (американець українського походження).

    Що ж до тістечок, то щоразу на засіданнях обирається якась цікава аудиторії тематика, а ви саме потрапили до нас, коли йшлося про традиційні американські страви. Тоді кожен приніс щось смачненьке. Адже практика англійської мови на голодний шлунок — справа нелегка (жартує. —Авт.). Відвідувати клуб може людина будь-якого віку, і це, знову ж таки, безкоштовно. Потрібно лише раз на рік оформити квиток читача. В „американському центрі" діє і "Movie-club" — кіно-клуб. Ми запрошуємо усіх бажаючих безплатно переглянути нові бестселери та стару, добру класику, епатажні стрічки, кінокомедії, містичні трилери, і все це, звичайно, мовою оригіналу.



    — Яка, на вашу думку, тематика викликала найбільше зацікавлення у закарпатської аудиторії?



    — І молодь, і людей старшого покоління цікавить тема кохання. Особливо, кохання міжнаціонального. Саме про це говорили на одному із засідань клубу, адже один із наших американських гостей вже одружився з ужгородкою, а інший — збирається це зробити.



    — Це стосується тільки американських чоловіків, які небайдужі до наших дівчат, чи й американкам подобаються справжні закарпатські "мачо"?



    — Мені достеменно відомо, що й американські дівчата небайдужі до наших чоловіків, адже кохання не знає кордонів. Та й якщо зможуть порозумітися громадяни різних держав, я не кажу обов'язково про кохання, адже дружба — не менш благородне почуття, то й уряди цих країн обов'язково знайдуть спільну мову.



    — І все ж таки, чи усі відвідувачі вашого центру так миролюбно ставляться до іноземців, чи можливо, хтось-таки вважає їх, скажімо, шпигунами?



    — Двері нашого центру, так само як і заходи, що ми проводимо, є абсолютно відкритими для всіх бажаючих. Адже центр організований за прикладом американської публічної бібліотеки, де відкритий доступ до. інформації - основа роботи. Звичайно, на 500 вдячних відвідувачів знайдеться один, що буде казати: «Щось тут не так. Та й чому б це Америка фінансувала подібні центри?». На що є дуже проста і погічна відповідь - одна цивілізована країна бажає надати іншій цивілізованій країні інформацію про себе з перших уст. Адже давайте не забувати про те, що «Вікно в Америку» — це перш за все безцінний ресурс інформації, який не має аналогів на Закарпатті. Тому ласкаво просимо! Або ж мовою оригіналу — «Welcome»!



    Розмовляла Сніжана Русин, "Новини Закарпаття"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору