ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Як зареєструвати статут територіальної громади

    19 квітня 2024 п'ятниця
    65 переглядів

    Первинним суб’єктом місцевого самоврядування в Україні та основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада села, селища, міста. Законодавче визначення територіальної громади містить стаття 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі - Закон). Так, територіальна громада - жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.

    Представницькому органу місцевого самоврядування надати можливість прийняття статут територіальної громади села, селища, міста, як це передбачено частиною 1 статті 19 Закону. В межах Закарпатської області державну реєстрацію статутів територіальних громад здійснює Головне територіальне управління юстиції у Закарпатській області (згідно частини 2 статті 19 Закону).
    Нормативно-правовим актом, що регламентує умови та процедуру здійснення державної реєстрації статутів територіальних громад є Положення про державну реєстрацію статутів територіальних громад (далі - Положення), затверджене Постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 р. N 1150.
    Одразу звернемо увагу, що, по-перше, прийняття та видача документів щодо державної реєстрації статуту територіальних громад, здійснюється через центри надання адміністративних послуг. По-друге, заява, що подається для проведення державної реєстрації статуту територіальної громади повинна бути оформлена згідно Додатку 1 до Положення.
    Для реєстрації статуту разом із заявою подаються:
    а) статут територіальної громади села, селища, міста (далі -
    статут) у двох примірниках;
    б) рішення представницького органу місцевого самоврядування
    про затвердження статуту;
    в) протокол пленарного засідання представницького органу
    місцевого самоврядування, на якому прийнято рішення про реєстрацію
    статуту.
    Документи, що подаються для реєстрації статуту, мають бути
    оформлені відповідно до вимог законодавства та цього Положення. Заява про реєстрацію статуту розглядається в місячний термін.
    Орган, що здійснює реєстрацію статуту, не має права вимагати
    від заявника подання документів, не передбачених законодавством та
    цим Положенням або оформлених інакше, ніж визначено
    Положенням.
    Орган, що здійснює реєстрацію статуту, в разі потреби перевіряє відомості, які містяться в поданих документах. За результатами розгляду заяви приймається рішення про реєстрацію статуту або відмову в його реєстрації. У разі прийняття рішення про реєстрацію статуту видається
    свідоцтво про державну реєстрацію статуту територіальної громади
    встановленого зразка. Відомості про це вносяться до реєстру статутів територіальних громад, який ведеться органом, що здійснює реєстрацію статутів.
    Відомості про реєстрацію статуту орган, що її здійснив, в
    десятиденний термін подає відповідному органу державної
    статистики.
    Підставою для відмови в реєстрації статуту може бути його невідповідність Конституції та законам України.
    Орган, що здійснює реєстрацію статуту, не пізніше наступного
    робочого дня після прийняття рішення про відмову в реєстрації
    статуту надсилає таке рішення до центру надання адміністративних
    послуг, що здійснював прийняття відповідних документів, для видачі
    його заявникові. Рішення про відмову в реєстрації статуту може бути
    оскаржено в судовому порядку.
    Окремо наголосимо, що статут територіальної громадами повинен відповідати цілому ряду нормативно-правових документів, зокрема: Цивільному кодексу України, Податковому кодексу України, Земельному кодексу України, Бюджетному кодексу України, Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», Закону України «Про місцеві вибори», Закону України «Про вибори депутатiв i голiв сiльських, селищних, районних, мiських, районних у мiстах, обласних Рад», Закону України "Про співробітництво територіальних громад", Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», Законуу України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону», Закону України «Про засади державної регуляторної полiтики у сферi господарської дiяльностi», Закону України «Про доступ до публiчної iнформацiї», Закону України «Про запобiгання корупцiї», Закону України «Про вiйськово-цивiльнi адмiнiстрацiї»,
    Закону України «Про органи самоорганізації населення», Закону України «Про асоціації органів місцевого самоврядування», Закону України «Звернення громадян», Положенню про загальні збори громадян за місцем проживання в Україні, Положенню про загальні збори громадян за місцем проживання в Україні, Постанові Кабінет Міністрів України «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» від 3 листопада 2010 р. N 996, Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань
    формування та реалізації державної політики та ін.
    Слід також звернути увагу, що у відповідності до Закону, статут територіальної громади повинен містити порядок формування та організація діяльності рад, порядок організації громадських слухань та порядок проведення загальних зборів громадян за місцем проживання.


    Заступник начальника відділу державної реєстрації
    друкованих засобів масової інформації та
    громадських формувань Управління
    державної реєстрації Головного територіального
    управління юстиції у Закарпатській області
    Маркусь Тетяна

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости