ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Русинський Народний Дім в Ужгороді відвідала делегація Євросоюзу на чолі з Лукою Карапеллі

    20 апреля 2024 суббота
    52 переглядів

    Делегація Представництва Європейської Комісії в Україні провела 22 листопада в Русинському Народному Домі в Ужгороді робочу зустріч з представниками русинських культурно-національних організацій та громадськості Закарпатської області. Для нас важливо мати об’єктивну інформацію щодо проблем, з якими стикаються русини в Україні, – так означив мету робочої поїздки відповідальний працівник Єврокомісії п. Лука Карапеллі.

    Представників Європейської Комісії в Україні пп. Луку КАРАПЕЛЛІ ( в центрі) та Дмитрія ГОРЧАКОВА вітає голова Ужгородського Общества А.Духновича Валерій ПАДЯК.
    Представників Європейської Комісії в Україні пп. Луку КАРАПЕЛЛІ ( в центрі) та Дмитрія ГОРЧАКОВА вітає голова Ужгородського Общества А.Духновича Валерій ПАДЯК.

    Сторони обмінялися думками стосовно проблем юридичного визнання в Україні русинської національності, взаємодії громадських організацій з правозахисними інституціями Євросоюзу тощо. Учасники зустрічі також наголосили на проблемі ускладнення взаємоконтактів жителів Закарпатської області з русинами в сусідніх державах у зв’язку із розширенням Європейського Союзу та входженням цих держав у Шенгенську зону.

    Лідери громадських організацій (пп. В.Падяк, І.Кривський, М.Макара, М.Шарга, М.Бобинець, М.Алмашій, Ю.Думнич, І.Керча та ін.) поінформували учасників делегації про цілі та завдання своїх організацій, про життєдіяльність русинської громади краю та покращення ситуації після визнання Закарпатською обласною радою у березні цього року національності „русин”, про здобутки у галузі культури, освіти та шкільництва. Учасники зустрічі неодноразово наголосили на спекулятивному характері визначення русинського руху як сепаратистського.

    Протягом року це вже друга зустріч лідерів русинських громадських організацій Закарпатської області з Представництвом Європейської Комісії в Україні, – підкреслив голова Ужгородського Общества ім.А.Духновича Валерій Падяк. – Як відомо, у червні нашу делегацію на чолі з головою Світового Конгресу Русинів п. П.Р.Маґочієм у Києві приймав посол, Голова Представництва п. Ієн Боуґ.

    У зустрічі також взяв участь політичний аналітик Представництва Єврокомісії в Україні та Беларусі п. Дмитро Горчаков. Гості мали можливість ознайомитися з картинною галереєю Русинського Народного Дому. Інформує прес-центр Ужгородського Общества А.Духновича.
    В Ужгороді відбувся концерт-фестиваль Днів русинської культури на Закарпатті
    Мукачево: Євгена Жупана переобрано головою президії Народної ради русинів Закарпаття
    Закарпатцы — отдельная нация?!?
    За визнання національності "русин" закарпатський письменник присвятив свої коломийки голові Закарпатської облради

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору