ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Перші спроби з реалізації політичного проекту неорусинства на Закарпатті припадають на 50-ті роки XX століття

    19 апреля 2024 пятница
    90 переглядів

    Останнім часом на Закарпатті та й в Україні зага­лом знову загострилась проблема неорусинства. Загострення цієї проблеми відновило дискусії навко­ло питання про час виникнення неорусинства як по­літико-культурологічного руху, головною ідеєю яко­го є теза про відрубність сучасних русинів Закарпат­тя від решти українського народу.

    Любомир БЕЛЕЙ.
    Любомир БЕЛЕЙ.

    В науковій літера­турі, присвяченій цій проблемі, найчастіше висловлюється думка, що неорусинство було інспіровано не­­дружніми політичними, а, може, й державними, ор­ганізаціями сусідніх країн у 1990 р. та мало на меті послаблення та дезінтеграцію українського народу в умовах розпаду СРСР. Не піддаючи найменшим сум­­нівам таке тлумачення мети та джерел неорусинства, вважаємо, однак, що перші спроби з реалізації цьо­го політичного антиукраїнського проекту припадають на 50-ті роки XX ст.

    У кожному разі в нашому розпорядженні є низка документів з архіву Інституту етно­графії та фольклору Чехословацької академії на­­ук та Чехословацько-радянського інституту Словацької академії наук 1955-1956 р., які однозначно за­свідчують спроби керівників радянських академіч­них установ, зокрема Інституту етнографії ім. Миклу­хо-Маклая АН СРСР, нав’язати вченим тогочасної Че­хословаччини думку, що східні регіони їх країни заселяють не українці, а русини. Так, у витязі із протоколу наради, що відбувалася в Інституті етнографії і фольклору Чехословацької академії наук у Празі 9 вересня 1956 р. говориться, що радянські гості багато говорили про русинів східної Словаччини. Вони висловили мірку­вання, які було рекомендовано пропагу­вати чеським та словацьким ученим: мешканці схід­ної частини Словаччини – це особлива окрема група, яка має свою історію і свій особливий культурний роз­виток, та за­пропонували стосовно неї викори­­сто­ву­­вати назву ру­сини, а не українці. Якби їх пред­ки бу­ли українцями, то це інша справа. Проф. Потапов звер­нув увагу на те, що поява українського народу – це пізніше явище. Велико­роси і україці мали також ко­­лись спільний період іс­торії, але згодом ці народи роз­ділилися; так витво­рилася і група русинів за Кар­па­тами. Окрім Л. П. Потапова, завідувача кафедри в Ле­нінграді та позаштат­ного працівника АН СРСР, у на­раді брала участь і кандидат наук Н. Н. Гра­цянская, спів­робітник Інсти­туту етнографії АН СРСР (Моск­в­а­).

    Такі твердження провідних російських етнографів про неукраїнське походження українців Східної Сло­­ваччини спантеличили чехословацьких учених. І. Грозієнчик, директор Чехословацько-радянського інс­титу­ту Словацької академії наук, у листі до проф. Л. П. Потапова від 7 лютого 1957 р. розгублено призна­ється (збе­рігаємо мову та правопис оригіналу): “Украинцев жи­вущих в восточной Словакии мы считаем за самую западную ветвь закапатских украинцев, с которыми они жили вместе, в тех условиях, вплоть до 1938 г. Поэтому нельзя не брать во внимание то обстоятельство, что все это до известной степени касается и украин­цев Закарпатья. А в таких соотношениях вопрос приобретает весьма важное и политическое значение”.

    Звичайно, Л.П.Потапов як професор, доктор іс­то­­ричних наук та інші російські вчені також добре зна­ли про українську належність місцевого населення східних регіонів Словаччини, тому, зважаючи на рівень академічної свободи, який панував у часи СРСР, є всі підстави припустити, що активні розмови совєтських учених за кордоном про неукраїнське походження русинів могли вестися лише за вказівкою партійних або всемогутніх “компетентних” органів. Очевидно, комусь вельми впливовому (особі або дер­­жавній чи партійній інституції) у тогочасному СРСР зда­лось дуже небажаним а, може, й небезпечним не ли­ше повоєнне об­’єднання в одній державі більшості ук­раїнських земель та багатомільйонної української люд­ності, а й поширення ареалу розселення західноук­раїнських етнографічних груп на теренах суміжних соціалістичних держав. Тому було розроблено план дезінтеграції найзахіднішої вітки українст­ва, для ре­алізації якого відповідні академічні установи та ви­сокопоставлені науковці висунули аксіому про не­ук­раїнське походження русинів. З невідомих нам причин реалізацію плану з витворення неорусинів за часів СРСР було припинено. Однак, коли стало зро­­зуміло, що дні існування СРСР пораховані, а на йо­го руїнах має усі шанси постати незалежна Україна з 52-мільойонним населенням, розвиненою промисловістю та сільським господарством, то така перс­пек­тива відро­дження українства не на жарт перелякала московсь­ких стратегів, тому з архіву вибрали не­орусинський проект, який крив величезний потен­ціал щодо дезін­теграції української нації на західних те­ренах її поширення, і відрядили на історичну бать­ків­­щину кіль­кох партійних працівників та науков­ців, які й стали промоутерами ідей неорусинства.

    Любомир БЕЛЕЙ, "Екзиль"
    Закарпатська облрада припинила опитування щодо прапора краю. "Напад" русинів на свій сайт влада заперечує
    Микола Мушинка: Різдвяні традиції українців і русинів Словаччини сповнені магії та емоцій
    Закарпатська обласна рада переживає почуття Верховної Ради початку 90-х: депутати обирають прапор гірського краю
    Євген Жупан: Запропонувавши синьо-жовтий варіант закарпатського стягу, влада хоче плюнути русинам в обличчя

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Каждый раз, созерцая висящий у меня над рабочим столом плакат "А ты уже записался в сценаристы неорусинства?" внутрь себя улыбаюсь. Сценарная группа, под кураторством "московських стратегів" уже и так через край переполнена. Сценарии пишутся на целые серии, каждый вкалывает на двух работах. Вдохновляют на подвиги, конечно, щедрые транши и гранты. Однако избыток энтузиазма порождает чвары брожение.
    Не далее как вчера, при раздаче внешне совершенно обычных книжек-датападов, но со вторым дном в виде дополнительной програмной прошивки, стороны обменялись устными обвинениями в сотрудничестве с чужими спецслужбами и проявлении (противной стороной) малодушия.
    В ходе межусобоичика и перепалки неожиданно выяснилось о существовании какого-то протокола о взаимопонимании, достигнутом на тайных переговорах между адаптами Turul Madár и реакционным крылом неорусинизма. Известный своей несдержанностью, отъявленный клеветник N обвинил меня в трусости, готовности поступиться интересами дела и корыстолюбии
    -Такие компромиссы нам не подходят!,
    кричал он.
    В ответ клеветнику, я с удовольствием рассказал бы, простым русским языком (одним из диалектов русинского), что в документе наворочено. Но тут же, по соображениям конспирации, отказался от такой затеи. Неразумные импульсные поступки с моей стороны могли бы испортить привычную для врага картину, не позволили бы его и дальше запутывать и наносить удары с все возрастающей силой...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пан Белей такого нам тут наплiв,що вуха вянуть. Хочеться його спитати-з якого року,чи дати русини стали украiнцями? На який день нам би назначити це велике свято?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    На фотографії - людина поважного віку, але з сормливо, покірно схиленою головою та схованим, спрямованим вправо-вниз поглядом. По прізвищу - із закарпатськими коренями. Не вірю, що ця людина ніколи нічого не чула, не читала про історію землі своїх предків. Тож пряме питання до автора - які розцінки на фантастику? Де та каса, що виплачує срібні? Чи це ваша з Федаками монополія?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Отец Любомир - почем опиум для народа?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Любомир Белей, мабуть, з львівських обширів. Він свого русинського коріння не визнає, бо русини з-за перевалу вже забули, з якого вони роду-племені. Чому намагання вчених, нехай і радянських (хіба там усі були заідеологізовані?), видається як "спроба з реалізації політичного проекту"? Чому не прислухатися до всіх аргументів? А Ребрик зі своїм "Екзилем" уже всіх читаючих і мислячих людей "зашизофренізував".

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    *****Выходжу єден я из русинuв *
    *Й пишуся в украйинцї–хохлы:*
    *Шаровары найду дись челлені,*
    *Для чумацтва вкраду дись волы…*

    ****По историї такоє втешу! – *
    *Нафалшивлю документuв стос,*
    *И, ни челленївучи, забрешу,*
    *Ош украйинцьом быв Йсус Христос!..*

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ...16.01.08.(05:00) ... a u boti xto?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    16.01.2008 14:43 Вступив в силу вирок жителеві Одеської області за посягання на територіальну цілісність України.
    Як повідомила в середу на брифінгу в Києві керівник прес-центру СБУ Марина Остапенко, вступив в силу вирок Печерського районного суду Києва (суд виніс вирок в кінці грудня, який зараз вступив в силу відносно громадянина, що закликав до озброєного повстання і посягання на територіальну цілісність держави).
    М.Остапенко нагадала, що суд визнав жителя Одеської області винним в розповсюдженні матеріалів із закликами до здійснення дій з метою зміни територіальних меж України, а також за розпалювання національної і релігійної ворожнечі. ...і т.д. http://www.gpu-ua.info/index.php?&id=202466&s=2_nu

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Отже п. Білею вже виписана повістка по справі "по розпалюванню національної ворожнечі"?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Автор може подати повні тексти протоколу та листа п. Грозієнчика? З поданого вище матеріалу випливає, що мова йшла і про русинів і про українців "которые жили вместе". Виривання тексту із контексту завжди викликає неоднозначне толкування.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    СБУ пужать и стращать начала и совершенно напрасно. Ибо сказано (п.5 Инструкции):
    Каждый настоящий крамольник должен постоянно жить на подсосе (и/или турбоподдуве)и чувствовать опасность еще за углом. Хоть и вдохновленный на подвиг (отслюнявленными купюрами), он не должен допустить и мысли, чтобы против него могла существовать такая крамола, с которой он сам не в состоянии мог справиться и был вынужден от нее прятаться.
    На полях Инструкции, красным:
    Вот как он должен жить. Весь, до донышка...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    СБУ
    16.01.08 (16:09)Забий го у маттерину хамайду, ТЫ козле вонючый! Попробуйте хоть едного перстом кинуты!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    16.01.2008 14:43 Вступив в силу вирок жителеві Одеської області за посягання на територіальну цілісність України.
    Як повідомила в середу на брифінгу в Києві керівник прес-центру СБУ Марина Остапенко, вступив в силу вирок Печерського районного суду Києва (суд виніс вирок в кінці грудня, який зараз вступив в силу відносно громадянина, що закликав до озброєного повстання і посягання на територіальну цілісність держави).
    М.Остапенко нагадала, що суд визнав жителя Одеської області винним в розповсюдженні матеріалів із закликами до здійснення дій з метою зміни територіальних меж України, а також за розпалювання національної і релігійної ворожнечі. ...і т.д. http://www.gpu-ua.info/index.php?&id=202466&s=2_nu

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    СБУ
    16.01.08 (19:26)

    У маттерину хамайду. Из выроком. На своюй земли ни боемеся най хоть когось хуть перстом кинут!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    J SMOTRU ZA NEKOTORIMI JRIMI UKRAINCAMI EVROPEYSKIY SUD PLACIT PO PRAVAM CELOVEKA

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    «Козак – душа правдивая,+++

    +Сорочки не має.+++

    +Як не п’є, то воші б’є,+++

    +А все ж не гуляє».++

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    С упорством, достойным лучшего применения, власти на местах продолжают разворачивать борьбу с "политическим русинством". Продолжают дергать за хвост и будить Карпатского медведя. Только если упорно дразнить и теребить, то животина наберет силу, сосредоточится, зашевелиться и обязательно проснется. И вот тогда уста обычно молчалливого медведя разверзнуться, чувство неудовлетворенности и протеста вырветься наружу. Медведь рявкнет, а может и того жуже, ударит лапой и не заметит. Пойдет "встречь солнцу" и воочию продемонстрирует, кто настоящий хозяим южных Карпат.
    А ежели словами барда:

    Дорогие граждане соседи!
    Если вы еще в своем уме,
    Не дразните нашего медведя,
    Особливо если по зиме

    И не в коем разе не хамите,
    Он ведь с дуру может и порвать,
    Лучше...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    порвем как тузик газету, однозначно!Пусть не надеются на милосердие, как аукнули, так и окликнется

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Наполегливо просимо особу, що підписується ніками Janko, Amerikanec, Рутен, Руснак, мацкаль та іншими ( а також інших авторів коментарів ) утриматися від паплюження державних символів України, зневажання української нації та розпалювання міжнаціональної ворожнечі, за які чинним законодавством України передбачено кримінальну відповідальність.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пусть сначала украина покажет свой юридический титул на "территорию русинов на юг от Карпат". Времена когда можно было вешать лапшу типа "потому что" прошли. Более того русины уже доказали что такого титула у украины нет, а на нет и суда нет. Попробуйте ваши замечания направить на те территории где есть 100% что они украинские.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    В этом сезоне чтобы стать по настоящему независимым, свободным, стильным и молодежным существует единственный способ- стань русин(ом)кой.
    Безусловно, притягательность и экстравагантность, выделение из толпы, обойдется вам в копейку. Например, за куртку RUSINIA попросят min 650 "вечнозеленых", но для настоящего мачо такая сумма вряд ли станет неодолимым препятствием.
    На любой части тела (специалисты рекомендуют на руках) непременно соответствующая наколка. Например, на левой руке FOREVER, а на правой RUSIN 1...n
    Специальные советы для особо продвинутых life cosmo в следующих выпусках...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Русин1. Милый мой, у нас и у вас тенденции моды, по всей видимости, разные. Вы, конечно, можете заделаться русинкой, но считаю своим долгом вас предупредить, что закарпатцы - народ консервативный, и могут ваши старания по достоинству не оценить. Да и с курткой RUSINIA могут быть проблемы: слово для наших краёв непривычное, могут прочесть как RUSSIA - хлопот не оберётесь. А дубль "трансвестит из России (Русинии)" - это вообще не для слабых закарпатских нервов. Я бы, словом, не советовал... Но решать, конечно, вам :)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    появился тюнинг на машинах "Я русин быв, есть, и буду". Точно с такой же надписью майки. И не совсем я бы сказал по сходной цене в зависимости от размера от 4 до 5 грвен... Но действительно кльово смотрится. Белая майка с ярко красной надписью.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Грин бджоли и рагули отдыхают...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Анониму(10:35). Наклейки выполнены в чёрно-белих тонах и лепятся исключительно на катафалки и машины для перевозки спецконтингента :)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    мацкаль
    18.01.08 (18:33)
    мацкаль 18/01/2008 09:04 Камуфляжник:) "..У нас же, к сожалению, 90 процентов населения - на уровне растений..." Камуфляжник с хвостом всё таки вы сволочь-уберменш. Нормальные люди так о населении нигде и никогда неговорят. Вы продемонстрировали, что корни Украинского Национализма в НАЦИЗМЕ.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Шановний Камуфляжник . З того часу , як Ви стали пенсіонером багато відбулося змін. Значні зміни, як я бачу відбулися також з Вами, насамперед у Вашому світогляді. Ми Вас всі памятаємо, згадуємо, а деколи навіть скучаємо. Якось випадково дізнались, що ви активно "попісиваєте" в інтернгеті і такі розумні речі видаєте в "ефір", що стали монополістом закарпатського інтернет-простору. Ми за Вас з цього раді, раді також, що Ви кинули пити горілку, із-за чого Вас так швидко відправили на пенсію.Заходьте до нас . Чекаємо За дорученням колективу Григорій

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Григорий, а можно поподробнее? Хоть с каким-нибудь маленьким конкретизирующим намёком? Чтоб и другим понятно было? Нам тоже интересно, кто такой Камуфляжник

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Григорій
    19.01.08 (10:25)не на шутку разыгрался, он же судя по стилю и СБУ. Однако примитивно!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Григорий, а можно поподробнее? Хоть с каким-нибудь маленьким конкретизирующим намёком? Чтоб и другим понятно было? Нам тоже интересно, кто такой Камуфляжник

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Подобным "разоблачением" СБУ он же григорий думает что русины побоятся разоблачения! :))))))) В каком веке живете, динозавры? :))))) Или вам до сих пор мерещится? Измените установку :)))))) на "Я ЖИВУ В ПОДКАРПАТСКОЙ РУСИ, Я ЖИВУ В ДЕМОКРАТИЧЕСКОЙ СТРАНЕ, ПРЕСЛЕДОВАНИЕ ТОЛЬКО В УКРАИНЕ..." и так далее иначе у вас все время будут рецидивы.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    як ви вже замахали, і "русини" і "антирусини", і взагалі хворі на цю тему... Кого це у Закарпатті цікавить? Купку придурків, які тут дебатують незрозуміло про що? А 99 процентів людей цікавить робота, заробітки, земля чи, наприклад, якість домашнього вина...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    pfr
    19.01.08 (21:48)Вы правы речь идет о кучку придурковатых националистов которых еще интересует украина. А на самом деле речь идет о появлении в 2008 году на политичехких картах нового государства в Центральной Европе - Подкарпатской Руси. А украина интересует постольку поскольку. Единственное что за 16 летнюю окупацию ей придется заплатить 25 миллиардов евро.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Карта после Косово. http://forum.for-ua.com/file.php?1,file=4196
    21 января Симферополь проводит http://forum.for-ua.com/read.php?1,2542493 А 23 февраля в Северодонецке

    http://forum.for-ua.com/read.php?1,2543696

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Русини Пудкарпатя мавуть повноє право охороняти cебе від "Руїни".***

    Вуйко: "Москву візьмуть або українці, або китайці"***
    А що бере Україну?***
    Іх Культура и традіціі:
    ***(1) "Нація Козацького Роду"
    КОЗАК МАМАЙ ЯК СИМВОЛ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕЇ = КОЗАК МАМАЙ – НАЩАДОК ЧИНГІСХАНА
    Високий Вал http://sian-ua.info/index.php?module=pages&act=page&pid=12583***
    (2) Руїна була за Гетьманів. Хрещеного люду майже не було, а хто бажав лишатися живим, тікав до московського царства. Мужній поет Українського народу Шевченко сумно зазначив "гірше ляха свої діти", та нічого вдіяти не зміг. А так є и теперь "Руїна за вільної України;***Українців Більше Не Буде
    http://sian-ua.info/index.php?module=pages&act=page&pid=11954***

    Українці Продовжують Вимирати
    http://sian-ua.info/index.php?module=pages&act=page&pid=244***
    НЕМОВЛЯТА ГРИЛЬ
    http://bunker.4t.com/statti/vodichka.htm

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Русини Пудкарпатя мавуть повноє право охороняти cебе від "Руїни".*** Руїна була за Гетьманів. Хрещеного люду майже не було, а хто бажав лишатися живим, тікав до московського царства. Мужній поет Українського народу Шевченко сумно зазначив "гірше ляха свої діти", та нічого вдіяти не зміг. А так є и теперь "Руїна за вільної України": ***У ПОЛОНИ СПИРТУ [Україна Молодa]***За останні десять років в Україні вдесятеро збільшилася кількість людей, залежних від алкоголю. За статистикою, в нашій державі перебуває на обліку понад 700 тисяч хворих на хронічний алкоголізм. Однак реальна кількість залежних від алкоголю приблизно у 8 разів більша від офіційної. Чим загрожує «зелений змій» і як від нього рятуватися? Відповіді на ці питання «УМ» шукала у вітчизняних наркологів та психіатрів.*** http://www.umoloda.kiev.ua/print/84/45/38814**** Українців Більше Не Буде http://sian-ua.info/index.php?module=pages&act=page&pid=11954

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ЕВРІКА !!! Після ознайомлення з деякими коментарями таких відомих авторів, як Вуйко, Русин1, Камуфляжник ,Колобок та їм подібні, стало зрозуміло чому появилась проблема русинства. Суть ВИСНОВКІВ полягає в тому , що якась частина місцевих за народжденням бовдурів навчилася тільки читати і писвти. Інших чеснот та достоінств вони не мають, а тому звичайно комплексують на фоні високосвідчених фахівців, які приїзжають на Закарпаття з інших регіонів, особливо з Львісщини, де як відомо високий рівень освіти і культури. Для того, щоб якось захистити себе (у своїй свідомості), ця купка людей штучно створює собі віртуальні саркофаги, намагається не бути обєктом проівняння у повсякденному житті.Одною із форм такого захисту русини бачать у створенні гетто під назвою подкарпатська русь, чи що -небудь подібне.Шановні так звані Русини ! Ваша проблема, це проблема не політичного характеру, а медецинського діагнозу. Звертайтесь у відповідні установи Вам допоможуть. Ми Вас чекаємо.