ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Які документи потрібні дітям для поїздки за кордон?

    29 березня 2024 п'ятниця
    67 переглядів

    Під час здійснення прикордонного контролю в пунктах пропуску через державний кордон продовжують мати місце спроби виїзду неповнолітніх громадян України за відсутності у супроводжуючих осіб нотаріально засвідченої згоди батьків на виїзд дітей за кордон або за документами, що не дають права на виїзд з України.Найбільше дітей не пропущено на україно-білоруській та україно-російській ділянках державного кордону переважно з причин відсутності згоди батьків на виїзд дітей за кордон. Крім того, під час виїзду неповнолітніх громадян України в Республіку Білорусь батьки або супроводжуючі особи замість документів для закордонних поїздок пред’являють свідоцтва про народження дітей. Під час виїзду в Російську Федерацію неповнолітні часто прямують за ксерокопіями свідоцтв про народження чи зовсім без документів.

    Основним чинником таких порушень є незнання пасажирами і обслуговуючим персоналом транспортних засобів порядку перетинання Як результат, у пунктах пропуску через державний кордон виникають численні конфліктні ситуації з причин затримки поїздів та автобусів у зв’язку з висадкою пасажирів.

    Отож, доводимо до відома порядок перетинання державного кордону України громадянами України – дітьми.

    Статтею 313 Цивільного Кодексу України визначено, що фізична особа, яка не досягла 16 років, має право на виїзд з України лише за згодою батьків (усиновлювачів), опікунів і в їхньому супроводі чи у супроводі осіб, які ними уповноважені. Разом з тим, фізична особа, яка досягла 16 років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

    Відповідно до статті 17 „Правил оформлення і видачі паспортів громадян України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини, їх тимчасового затримання і вилучення”, затверджених постановою Кабінету Міністрів від 31 березня 1995 року №231 відомості про дітей, що їдуть за кордон разом з батьками (законними представниками), вносяться в паспорти батьків чи одного з батьків (законних представників) на підставі заяви громадянина, у чий паспорт вписуються діти.

    За потреби виїзду дитини за кордон оформляється проїзний документ, а у випадках, передбачених пунктом 4 цих Правил – паспорт (відповідно до цього пункту із заявою про оформлення паспорта можуть звертатися громадяни України, які досягли 18 – річного віку, а у випадку постійного проживання за кордоном – 16-річного віку. Уразі виїзду на постійне проживання за кордон усиновленої іноземцями дитини – громадянина України, а також в інших випадках за наявності вимог з боку держави, у яку здійснюється виїзд чи вимог міжнародних організацій, для участі в заходах якої здійснюється виїзд, паспорт може бути оформлений до досягнення громадянином 18-річного віку).

    На дітей віком від 5 до 18 років, що виїжджають разом із законними представниками і дані про яких вписуються в їх паспорти, подаються фотокартки, що вклеюються в ці паспорти і скріплюються печаткою. Для оформлення паспорта (проїзного документа) фотокартки подаються незалежно від віку дитини. Проїзний документ оформляється на термін до трьох років чи до досягнення дитиною 18-річного віку.



    Як повідомила UA-reporter.com начальник служби у справах

    дітей облдержадміністрації Світлана Якімеліна

    , особам, які супроводжують неповнолітнього громадянина України під час його прямування за кордон, потрібно мати:



    • Паспортний документ супроводжуючої особи (передбачений міжнародними угодами);

    • Проїзний документ дитини (свідоцтво про народження – тільки для поїздок у Російську Федерацію, а також для жителів прикордонних районів, визначених відповідними угодами про спрощений пропуск з Республікою Білорусь);

    • Нотаріально засвідчену згоду обох батьків (законних представників) у якій визначено державу прямування та проміжок часу перебування у цій державі.

    Нотаріально засвідченої згоди іншого з батьків, який не супроводжує дитину, посадова особа Держприкордонслужби не вимагає у разі наявності оригіналів або нотаріально засвідчених копій:

    • свідоцтво про смерть другого з батьків;

    • рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;

    • рішення суду про визначення другого з батьків безвісно відсутнім;

    • рішення суду про визнання другого з батьків недієздатними;

    • рішення суду про надання дозволу на виїзд за межі України громадянина, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;

    • довідки відділу запису актів цивільного стану (ЗАЦС) про те, що відомості про батька записані за заявою матері відповідно до частини першої статті 135 сімейного Кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).

    • Коли другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджує запис про батька у свідоцтві про народження дитини;

    • Коли у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким прямує дитина, або у проїзному документі дитини є відповідний запис про вибуття на постійне проживання за межі України чи відмітка про взяття на консульський облік у дипломатичному представництві України за кордоном.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Картинка користувача Гость.