ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У червні найбільший хабар на Закарпатті становив 10 тисяч доларів

    05 травня 2024 неділя
    66 переглядів

    5 липня 1993 року згідно Постанови Кабінету Міністрів України в структурі МВС створено державну службу боротьби з економічною злочинністю. 15 років щорічно змінюються пріоритети. Злочинці вдосконалюють механізми скоєння злочинів. Та не дрімають і працівники УДСБЕЗ, котрі також працюють над покращенням своєї діяльності.

    У червні найбільший хабар на Закарпатті становив 10 тисяч доларів
    У червні найбільший хабар на Закарпатті становив 10 тисяч доларів

    Протягом червня цього року на Закарпатті відбулися численні профілактичні відпрацювання, котрі проводили різні служби та підрозділи органів внутрішніх справ. Один з таких заходів провели й працівники державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС. Посилений наступ на економічну злочинність, котру здійснювали працівники УДСБЕЗ спільно з київськими колегами дав відчутний результат.



    ХАБАРНИЦТВО



    Протягом місяця викрито п’ять фактів хабарництва. Загальна сума отриманих хабарів сягнули 55 730 гривень. Найбільша сума отриманого хабара – 10 тисяч доларів. Середня сума – 11 146 гривень.



    Під час проведення оперативних заходів у поле зору правоохоронців потрапив голова одного з ТОВ Берегівщини. Як з'ясувалося у ході перевірки оперативної інформації, керівник товариства уклав договір оренди складського приміщення. У цьому, здавалося б нічого поганого, якби не одне але... За надання оренди керівник ТОВ вимагав та отримав від орендаря 1 700 гривень "гонорару". Та потішитися довго кримінальному заробітку горе-начальнику не довелося. Після отримання грошей його на гарячому затримали оперативники. Вирішив використати своє крісло з вигодою й землевпорядник однієї з сільських рад Хустщини, котрий за оформлення державного акту та фіктивного рішення сесії про виділення ділянки також вимагав та отримав 580 гривень. Отож розбагатіти посадовцю не вдалося, а натомість довелося мати вельми неприємну зустріч з працівниками ДСБЕЗ, котрі зафіксували факт отримання хабара. Плани швидкого і легкого збагачення визріли і в лісничого одного з лісництв Іршавщини. За незаконне видобування каменю одного з держлісгоспів лісник отримав хабар у вигляді... кам'яної плитки на загальну суму майже п’ять тисяч гривень. У всіх згаданих випадках порушені кримінальні справи.



    БЮДЖЕТНА СФЕРА



    Викрито 19 злочинів, з яких 8 є тяжкими та особливо тяжкими, 11 – у сфері службової діяльності. Викрито один злочин із сумою понад 300 тисяч гривень та один факт незаконного відшкодування ПДВ на суму майже п’ять мільйонів гривень.



    Хитромудрим виявися начальник управління захисту населення однієї з райдержадміністрацій області, котрий протягом минулих років перерахував кошти за перевезення пільгової категорії пасажирів автомобільним та залізничним транспортом на суму 309,6 тисяч гривень. Щоправда, як з'ясувалося під час розстеження, чиновник діяв в інтересах третіх осіб, зловживаючи своїм становищем. Зловмисника притягають до кримінальної відповідальності.



    СФЕРА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН



    Викрито 38 злочинів, з яких 22 є тяжкими та особливо тяжкими. Загальна сума спричинених збитків становить 2,4 мільйони гривень. Встановлено, що предметом протиправних посягань є майже 22 га землі.



    Темними справами зайнялися службовці відділу земельних ресурсів одного з райцентрів, котрі незаконно вилучили із земель комунальної власності міськради вельми ласий шматок – земельну ділянку площею 2, 64 га, чим завдали державі збитки на суму понад півмільйона гривень. Важко сказати на що сподівалися й посадовці однієї з сільських рад Іршавщини, котрі всупереч закону оформили рішення сесії, на підставі якого продали земельні ділянки загальною площею майже 6 га. Сільські чиновники добре розуміли, що діють явно з порушенням чинного законодавства, зловживаючи службовим становищем. Тим більше, що отримані 219,4 тисячі гривень посадовці привласнили. За цими та іншими фактами прокуратура порушила кримінальні справи.



    СФЕРА ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА



    Викрито 10 злочинів, з яких 8 є кваліфікованими, 7 тяжкими та особливо тяжкими. Викрито злочини із сумою збитків 100 тисяч та понад мільйон гривень.



    Працівники лісомисливського підприємства, котре дислокується у тячівській глибинці, вирішили, що для них закони не писані. Протягом кількох років лісові посадовці, зловживаючи службовим становищем, завдали державі збитків на суму один мільйон 108 тисяч гривень. Річ у тім, що лісовики провели незаконну порубку деревини різних порід 1654 кубометрів. Цей факт не залишився поза увагою правоохоронців. Після проведення відповідної перевірки проти посадовців буде порушено кримінальну справу.



    СФЕРА ПРИВАТИЗАЦІЇ



    Викрито чотири злочини, з яких три є тяжкими та особливо тяжкими. Викрито один злочин зі збитками понад 300 тисяч гривень. та два злочини зі збитками понад мільйон гривень. Щоб забезпечити відшкодування, накладено арешт на майно у сумі 4 мільйони 242 тисячі гривень.



    Посадовці одного з державних підприємств Свалявщини вирішили, мабуть позмагатися з Коперфілдом. Зловживаючи службовим становищем, посадовці внесли до державного реєстру прав власності на нерухоме майно завідомо неправдиві відомості, змінивши форму власності з державної на колективну цілісного майнового комплексу, чим завдали державі збитків на суму 3, 14 мільйона гривень.



    – На сьогодні ми відійшли від гонитви за показниками і основну увагу звертаємо на злочини, котрі завдають значних збитків державі, – розповідає начальник УБСБЕЗ УМВС Іван Гульпа. – Протягом місячного відпрацювання викрито 125 злочинів економічної спрямованості, з яких 93 є кваліфікованими. Сума завданих збитків за порушеними кримінальними справами сягає 15,2 мільйони гривень. За цими цифрами стоїть копітка праця наших працівників. Ми й надалі докладатимемо зусиль для того, щоб зламати хребет економічній злочинності.



    Іван ЛАДЖУН, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області



    UA-reporter.com

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору