ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгород є одним із центрів розвитку американського футболу на Україні

    28 березня 2024 четвер
    54 переглядів
    Американський футбол

    Чемпіонат країни з американського футболу проводився в Донецьку, але вінницька команда участі не брала через відсутність форми. Досить екзотичний, як для наших широт, американський футбол є доволі затратним видом спорту. На жаль, нашим значним бізнесменам та політикам американський футбол не дуже цікавий. Всі вони переважно займаються сокером, наслідуючи Абрамовича.

    Одному "воза перти" важко
    В Україні, окрім Вінниці, центрами американського футболу є Київ, Донецьк, Луганськ, Ужгород, Одеса, Дніпропетровськ, Севастополь - команда, якого виступає у чемпіонаті Росії та Сімферополь. Долею цього виду спорту, як і багатьох інших, переймається Міністерство молоді та спорту і Федерація американського футболу України. У нас цим опікується Федерація американського футболу у Вінницькій області, яку очолює та всіляко підтримує Олег Березовський (він займається будівельним бізнесом). Але одному йому нормально фінансувати діяльність вінницької команди, без державної підтримки, заважко. Потуги якісь є, але все фактично побудовано на голому ентузіазмі. Потрібна та ж форма, вартість якої коливається від 400 до 500 євро. А ще переїзди на матчі в інші міста, проживання там, харчування. Нормальний тренувальний процес має відбуватися на стандартних для гри в американський футбол полях 100 на 53 ярди, які в нас фактично відсутні. Забезпечувати його мають тренери та їх асистенти, причому, для злагодженої роботи потрібен тренер на кожну позицію, а в американському футболі позицій багато. З підготовкою тренерських кадрів у нашій країні значні проблеми. Запрошувати ж іноземних спеціалістів немає жодної можливості, адже ніхто не зможе гарантувати їм пристойну платню.
    Прапор-бол для молоді
    Останні п'ять-шість років вінницька команда грала у прапор-футбол, це один із полегшених варіантів, з якого починають початківці і діти в США. Він не потребує спеціалізованих полів і значної амуніції, яка присутня при контактному футболі.
    - На поле виходить одинадцять чоловік, так само, як і в звичайному футболі, - розповідає, Євген Олійник, один із провідних виконавців вінницької команди з американського футболу. - Команда повинна складатися мінімум з тридцяти футболістів. Зараз у вінницькій команді перебуває близько двадцяти чоловік. У напрямі збільшення чисельності гравців ми працюємо.
    Правила гри у прапор-бол досить прості. Необхідно завести м'яч в кінець поля. За чотири спроби потрібно пройти десять ярдів. Якщо не проходить команда, то інша бере м'яч і йде в інший бік. Щодо порушень, то це - неспортивна поведінка, ігрові моменти, які можуть призвести до травмування гравця, наприклад, удар суперника шоломом, блокування в забороненому місці.
    - Побутує думка, що американський футбол це "м'ясорубка", але це не так, - каже гравець. - Я не думаю, що цей вид спорту дуже травматичний. Велику роль відіграє фізична готовність спортсмена. В американському футболі присутня велика кількість захисного спорядження, яке захищає спортсмена від травм. Та, якщо поставити фізично розвинену людину, проти не дуже фізично міцної, то результат може виявитися плачевним. У порівнянні із звичайним футболом, американський не такий травмонебезпечний.
    Немає тренувальної бази
    - Три місяці назад ми знайшли та придбали 20 комплектів форми і тепер зможемо взяти участь у змаганнях на Кубок Президента, який планується провести осінню, - сказав Євген Олійник. - Тренування вінницької команди проходять на спортивному майданчику коледжу електронних приладів (колишній вакуумний технікум ) за домовленістю з адміністрацією цього закладу. Стосовно матчів постає складне питання, тому що зараз за оренду поля потрібно платити чималі кошти. У нас в місті немає де розвивати цей вид спорту. Немає належної бази і відповідних майданчиків. У порівнянні із західними країнами та США, в нас не будуються арени під декілька видів спорту. Там же роблять цілі комплекси полів, на яких проводяться змагання з різних видів спорту.
    Географічно найвдалішим варіантом проведення чемпіонату з американського футболу є Київ, але у фінансовому відношенні краще проводити в регіонах, підкреслюють вінницькі футболісти. Тому чемпіонат проводили в Донецьку, адже тамтешня команда вважається найсильнішою в Україні. Американський футбол у Донецьку розвинений на належному рівні, хоча і там все тримається на ентузіастах, пишут "20 минут".
    Довідка.
    Ігрова дія в американському футболі складається з серії коротких за тривалістю окремих сутичок, під час яких можуть бути розіграні:
    - пасова комбінація;
    - виносна комбінація;
    - пант (удар по м'ячу);
    - спроба взяття залікової зони (зони тачдауна);
    - вільний удар (введення м'яча в гру - початковий удар).

    Ціль гри - набрати максимальну кількість очок, занісши м'яч у залікову зону супротивника (тачдаун - touchdown ), або забивши його у ворота з поля (філд - гол - field goals). Перемагає команда, яка набрала найбільшу кількість балів.
    У професійному футболі гра триває 60 хвилин. Ігровий час розділений на чотири чверті по 15 хвилин.
    Ярд - міра довжини, рівна трьом футам або 91,4 см.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі