ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатский облсовет принял ультиматум русинов

    24 апреля 2024 среда
    86 переглядів

    Сегодня активисты общественной организации «Сойм Подкарпатских русинов» передали в канцелярию Закарпатского областного совета Меморандум Второго Европейского Конгресса Подкарпатских Русинов с требованием провозглашения территориальной автономии.

    «Сейчас от решения Закарпатского облсовета зависит - каким путем пойдет дальше территория русинов на юг от Карпат. Но одно точно можно сказать что после 1 декабря статус русинской территории изменится», - прокомментировал это событие председатель Сойма, священник Украинской православной церкви Димитрий Сидор.

    Отметим, что в канцелярии облсовета документ был принят для рассмотрения на очередной сессии, которая должна состояться в 20-х числах ноября 2008 года.

    Напомним, что ранее Закарпатский областной совет признал русинов отдельной национальностью и направил соответствующее обращение в Верховную Раду Украины. Теперь «Сойм Подкарпатских русинов» требует признать провозглашенную им национально-территориальную автономию, в противном случае они угрожают прибегнуть к крайним мерам.

    По данным Государственного комитета Украины по делам национальностей и религий во всех 13 районах Закарпатской области официально действуют русинские организации, существуют 27 воскресных школ, где учат русинский диалект, литературу и культуру. Кроме того, за годы украинской Независимости проведено 20 фестивалей русинской культуры и 30 выставок.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ми всі колись називались руськими а поляки казали "русин" або "рутени" (на німецький лад здається). Поляки всіх українців ще навіть в 20-му столітті називали русинами і воєводство було Руське, усі Галичани теж себе називали себе русинами. Ще мій прадід казав що він русин. По обидва боки гір сиділи руські люди. Зараз вся Русь (в тому числі підкарпаьська) називається Україна а ми українці. А те що москальські КГБісти знайшли продажного попа який разом з ще кількома проплаченими агентами мутить воду і хоче створити новий нарід, ну це всім відомо не перший раз таке відбувається. Таку справу пробували замутити усі зайди щоб посварити українців між собою, так робили русофіли в Прикарпатті перед 1-ю світовою, так робили і чехи і угорці щоб якось виправдати той факт що вони прихопили собі частину нашої руської землі. Легше прикормити кілька деятків "інтелектуалів" і шляхом пропагади "визнати" підконтрольний народ ніж сплкуватись з 50-ти мільйонним народом України про повернення українських (русинських) земель. Але з того ніц не вийде, люди не настільки дурні і більшість з них ніколи на цю брудну і абсурдну пропаганду не поведеться.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А кому это выгодно? И откуда бабки на все эти движения? Сидор без крыши бы не прыгал. Кому-то это надо.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пребегнуть к крайним мерам?
    В воронки всех! да и за сепаратизм по решеткам!
    Развели тут демократию. Теперь каждый гавкает.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ALONA CEM BOLSHE CITAYU VASHU TUPOST NEZNANIJA ISTORII TEMBOLSHE UDEVLJAYUS S ETIX UKRAINCEV!!! UKRAINA MNE NAPOMINAET CCCR KATORAJA BAZIROVALAS NA LSHI I TERORE TAKIM KURSOM IDOT I KUAINA!!! I ETO DOVEDOT UKRAINU DO PLNOGO ROZVALA ETOY STRANI!!! CEM BOLSHE UKRAINA XOCET UKAINIZIROVAT PODKARPATSKU RUS TEB BOSHE ONASTAYOT NAM RUSINAM I DRUGIM NACIONALNOSTJAM STAYOT PROTIVNA!!! P.S. NA PODKARPATSKOY RUSI SHEVYOT MINIMUM 600000 TISJAC ANE 10 OOO SHOVI PISHETE ALONA UCITE ISTORIYU UKRAINCI!!! A TAKIE KAK o. CIDOR NADO UVASHAT I POMAGAT V DELAX EGO PRAVEDNIX !!!DAPOMOSHET NAM BOG V BORBE PROTIV ORDI GALICKOY KOTORAJA OKUPIROVALA NASHU SVJATU PODKARPATSKU RUS!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А сколько сейчас Сидор гребёт денег?Сколько он берёт за венчание, крещение!!А какие у него хоромы!!На каком авто он ездит!!Да откройте глаза наконец то!!Плачите что русины ездят на заработки, а дети не могут учится в русинских школах, а Вы посмотрите как живёт Ваш идол!!Он наживается на ВАС!на Ваших детях!И автономия ему нужна не для ВАШЕГО блага!!А для его карманов!!!Он отстаивает автономию не для того чтобы Вы говорили на русинском языке, не для того чтобы дети Ваши читали и учились на русинском языке, а для того, чтобы сосредоточить всю власть у своих рук, и получать мега-большую финансовую прибыль!!!И наплевать ему на 10 тысяч населения - которые считают себя русинами!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Очень познавательно про Сидора в коментах! ОЧЕНЬ! Спасибо ГОСТЮ!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ЖЕЛТО-ГОЛУБОЙ Совок:
    В нашей стране совок продемонстрировал завидную способность к мимикрии: он научился прикрываться флагом независимой Украины и демократическими лозунгами. И в результате стал еще лицемернее и отвратительнее.

    Совок не способен конкурировать, поэтому вынужден запрещать, ограничивать и навязывать. Совок не расположен к дискуссиям, поэтому охотно цепляет на оппонентов уничижительные ярлыки: "агенты Запада", "безродные космополиты", "украинофобы"…

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Алёна, насчёт большинства украинцев, это всё бред...просто русинов назвали украинцами, это как турки запрещали болгарам говорить на родном языке и называть себя болгарами...так нации турки непризнавали, при перепеси населения болгар должен был указывать себя как турок. а украинцы вообще что за нация такая? даже в начале 19 века "украинцы" називали себя руськими(не русскими)...про то что русин=украинец, то это наглая ложь! помню даже смотрел польский фильм про хмельницкого, там поляк просил русина рассудить его спор с украинцем, как человека нейтральной нации!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ну что сказать об о. *идоре - какое движение, такой и лидер

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Чи є в Сидора совість? Темне минуле ужгородського попа-сепаратиста
    Димитрій Сидор

    Гортаючи старі підшивки натрапили на статтю про Д.Сидора, який нині не сходить зі сторінок газет і виступає мало не «батьком-благодійником» для закарпатців. А от що писав про цього батюшку «Карпатський голос» ще 19 грудня 1997 року на основі розповідей перечинців.

    «Прийшов Сидор у Перечин 8 років тому. В цей час головою церковної двадцятки був Василь Бодак, заступником і дяком – Іван Пашко, касиром – Михайло Зганич, ревізорами – Афанасій Риган та Іван Малош. Упродовж кількох років Сидор був задоволений своєю зарплатою. Крім грошей, ми забезпечували його дровами, платили за квартиру. На перший раз купили йому дещо з меблів.

    З часом грошей йому стало малувато: почав просити більше. В церкві став наводити свої порядки.

    Не полюбився йому церківник старий Мондок, якого в гніві виштовхнув із церкви зі словами: «Не ганьбитеся, перечинці, що маю такого згорбленого церківника?».

    Невдовзі не вгодив Сидору і касир. Димитрій декілька разів пропонував «поблагословити» гроші і розділити, але Зганич не погоджувався. Після декількох сутичок Сидор подався в Ужгород до уповноваженого ради у справах релігії і наговорив, що Зганич – уніят, допомагає грошима костелу і ще казна-що. Касира зняли, попри те, що люди його відстоювали.

    Далі Сидор взявся за дяка: «Іванович, ви знаєте, що у вас велика пенсія. Начальство гострить зуби на вас. Якщо хочете, щоби все було добре, підготуйте конверт із солідною сумою». Конверта Пашко не дав і потрапив у немилість до Сидора.

    Тому треба було вивільнити місце для свого кума Ганчака, бо інакше як міг у церкві таке сказати: «Іванович, ви не співаєте, а ревете». Адже Пашко був учасником хорової капели лісокомбінату. Після цього чоловік взагалі перестав ходити до церкви.

    Далі Сидор почав наступати на голову двадцятки. Однієї неділі став сваритися, що йому мало платять грошей, що він не має за що жити. При людях кричав, що Бодак -- дурний, його треба направити лікуватися до Берегова. Залишив людей після служби й кричав, що голова двадцятки взяв собі 500 карбованців. Біля церкви виникла ганьблива сварка, крики. Хоча ці гроші при ревізорах Бодак дав на аванс майстрам за позолоту іконостасу.

    На місце Зганича обрав жінку, незважаючи на те, що люди протестували, бо жінка ще ніколи касиром у церкві не була. За словами Сидора, з жінкою легше працювати. Справді легше, бо вже через півроку запропонував їй приховати хоча б 300 карбованців. А коли побачив, що та не згодна, почав аргументувати, що йому платять мало, бо його батько-священик одержує 650 карбованців на місяць.

    Тоді пішов у селищну раду з вимогою зняти касира, мовляв, та краде гроші. Однак коли голова сільради Ольга Йосипівна покликала усіх до себе, відмовився від своїх слів. Казав, що такого не говорив.

    13 вересня 1987 року до нас мав приїхати єпископ. Усі готувалися до зустрічі, особливо Сидор. Для обіду на десять персон запросив 500 карбованців. У переддень приїзду дав Бодаку «рознарядку», аби підготувати конверти по 800, 500, 250, 200, 100 карбованців. Вказану суму ми в конверти не вклали, і це збісило Сидора. Мовляв, він мав соромитися перед єпископом через те, що ми скупі.

    З того й почалося. Сидор ходив до своїх знайомих і розповідав усілякі байки про нас. Оголосив у церкві, що в Москві згоріла духовна семінарія і для ремонту потрібні гроші. Бідолашні бабусі з мізерної пенсії здавали по 1-3 карбованці. Зібрали 500 крб. Ці гроші забрав Сидор, щоб передати на єпархію. Пізніше ми поцікавилися, скільки грошей віддав, і виявилося, що лише 300 карбованців. Окрім того, по вулиці Пушкіна бабка Карандашова гроші збирала в тих людей, які до церкви не ходять. Скільки зібрала і де вони – невідомо.

    Про «діяння» священика люди не знають, окрім хіба п’яти чоловік – членів церковного виконоргану. Людям же Сидор говорить, що одержує всього 140 карбованців, і на такі гроші не розживешся. А насправді усе виглядає так. За угодою Сидор отримував 120 крб, а фактично за кожну неділю йому давали 50 крб. За панахиду, молебні – 50-150 крб. За статутом хрестити дітей слід у церкві. За одне хрещення платять 15 крб, з яких 5 крб йдуть у касу, а решта – попу. Майже всі хрещення Сидор робить вдома у людей, за що бере собі 20-25 крб. Хіба касир знає, в кого і коли він хрестив і скільки за це взяв?

    Для прикладу: у 1987 році за записами ЗАГСу в Перечині народилося 119 дітей. А у звітах вказано лише 26 хрещень.

    Так само з вінчаннями і похоронами. Вінчає скоро вранці в церкві або ввечері в себе вдома. Скільки дають йому грошей – таємниця, бо ніде вони не реєструються. Люди платять за похорон 50-65 крб., а в касу йдуть 15. У багатьох випадках у касовій книзі робиться запис «без оплати», хоча гроші бере.

    Навіть коли робив похорон молодої матері Зброілової, в якої залишилося двоє малих діточок, взяв гроші. Чи була в нього совість, чи було милосердя, коли знав, що в жінки не має ні батька, ні матері, ні чоловіка?

    На Йордана впродовж тижня ходив «освячувати» будинки. У кожній хаті дарували від 5 до 25 карбованців. Ці гроші ніде не записував, просто клав у кишеню.

    Чомусь нікого не цікавить, за які гроші збудував триповерховий особняк. Якби то був якийсь сирохман, ним би вже давно зайнялися відповідні органи.

    На основі розповідей перечинців записав Василь Русин».

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Грешно на Вас, Русин, обижаться.Жаль что Вы не понимате для чего на самом деле "батюшке" Вашему нужна автономия...дай Бог чтобы Вы это быстрей поняли.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Для Чилавег-а и Алёны

    Бой за Окраину, бой за Сталина,
    Чингиз ханска честь вам дорога;
    Корупционеры свидомые, воровать всегда готовые,
    Разгромите по Сталински русина!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Русских в Эssтонии тоже было немало - объявили оккупантами и всего-то делов! Чем русины хуже эssтонцев? Чем украинцы лучше русских? Ах да, забув, - салом!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    MI NA SVOYIY ZEMLI I UKRAINCIV TUT I NEPAXLO DO 1945 roku VI UKRAINCI OKUPIROVALI PODKARPATSKU RUS DOPORI DOVREMENI!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ALONA I TAKI BALAMUTI JA TI UCIT RUSINSKIY JAZIK A OSTALNI JAKI SCETAYUTSJA UKRAINCJAMI PUSKAY SHURUYUT SOBI NA RODINU NA UKRAINU PODKARPATSKA RUS NEKOLI NEBULA UKRAUNSKOYU I NEBUDE CEM DALSE JA NACENAYU ZNENAVIDSHUVATI UKRAINSKIY NAROD I TAKIX JAK JA SOTNI TISJAC RUSINIV JAKI VAM DADUT VITPOR BANDEROVCKIM OKUPANTAM BO VIE OKUPANTI!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    а что значит - "в противном случае они угрожают прибегнуть к крайним мерам"? Это что ещё за меры?Люди, что вы творите???На закарпатье кроме Русинов есть и УКРАИНЦЫ!!!Которых кстати большенство!!!Никогда не быть Закарпатью автономией, пока вы не спросите у НАРОДА, как и где они хотят жить!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Измениться должен статус "активистов общественной организации «Сойм Подкарпатских русинов». И место их пребывания на ближайшие годы... в изоляции от остального мира, согласно действующему законодательству Украины. А они "ультиматумы" передают - "весточки на волю" пусть лучше сочиняют!