ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Під весільний вінець в українському національному вбранні (Фото)

    29 березня 2024 п'ятниця
    132 переглядів
    Весільний одяг за мотивами костюмів Яворівщини.

    Вишита сорочка, запаска, кабат (своєрідний піджак), бавниця на голові....

    Ні, це не сценічний костюм, це весільний одяг в українському стилі, який пропонуватимуть молодятам Львова і не тільки для церемонії одруження. Як розповіла заступник голови Фонду святого Володимира Леся Крип'якевич, весільний одяг, у якому тепер вінчаються молодята, абсолютно не відповідає менталітету українців. Тому у фонді вирішили відродити традицію українського весілля з усіма його традиціями та обрядами (з вишиваними рушниками, короваєм, іконою, традиційними піснями та побажаннями). Першим кроком у цій роботі стало розроблення традиційного українського весільного одягу. Фонд замовив Львівському державному коледжу декоративного і ужиткового мистецтва ім. І.Труша розробити моделі українського весільного вбрання. Студентам-дипломникам запропонували п'ять варіантів одягу. Вони обрали вбрання за мотивами костюмів козацької шляхти, Східного Поділля та Яворівщини (Львівська область).








    3025_1.jpg
    3025_2.jpg
    g4.jpg

    Весільний одяг за мотивами костюмів Яворівщини складатиметься з вишитої сорочки, спідниці, вишитих запаски та кабату, а також бавниці (головний убір, у якому є вишита основа та китиці). У чоловічому костюмі також є вишита сорочка, кабат, штани. В одязі поєднані лляні та бавовняні тканини білого та кремового кольорів, вишивка виконана червоними і чорними кольорами.
    Подібний до одягу Яворівщини й костюм за мотивами Схід­ного Поділля. Основою є вишита сорочка, запаска з крайкою, яка переходить у корсет. Обов'язковим для дівчини є головний убір. Чоловічий костюм складатиметься з вишитої сорочки, штанів та кабату. Для цих костюмів модельєри використали домоткане полотно та льон, переважають пастельні та білі кольори, у вишивці поєднані червоні, жовті та зелені барви.
    Ще один костюм розроблено у стилі весільного одягу козацької старшини. Такий костюм складатиметься з сукні, жупана, декорованих орнаментом у бароковому стилі, вишитої сорочки. Дівчина на голові матиме спеціальний убір. Ве­сільний одяг у стилі козацької старшини виготовляли з сучасніших, дорожчих тканин.
    Ірина Базилевич, завідувач відділу художньої вишивки і моделювання одягу коледжу імені І. Труша, розповіла "Пош­ті", що весільний одяг, який став основою для створення осучаснених моделей, носили на території України у ХІХ ст. "Весільний одяг галичан був подібним до повсякденного вбрання, що­правда, багатшим. Переважали світлі кольори, а білого майже не було", - каже пані Ірина.
    Кожен весільний костюм - це ручна робота. Пошиті вони тільки в одному екземплярі, тому студенти намагалися знайти універсальний підхід до пошиття одягу, щоб його могли одягати люди різної статури.
    Найближчими днями викладачі коледжу повезуть ве­сільні костюми на виставку в Одеський центр української культури, а відтак вбрання повернуть у фонд, де молодята зможуть його випозичати на весілля. Буде це приблизно після Різдвяних свят. Плата за одяг - благодійний внесок, який молоде подружжя побажає.
    І Леся Крип'якевич, й Ірина Базилевич переконані, що молоді українці не залишаться байдужими до такого одягу, адже на­віть тепер є багато пар, які одружуються в українських строях.
    "Суботня пошта"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі