ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті наводять лад у гральному бізнесі

    19 квітня 2024 п'ятниця
    51 переглядів

    Закарпатська влада позбавлятиме ліцензій підприємців, що порушують законодавство.

    5045.jpgУ людей гральний бізнес однозначно має негативне забарвлення і займає таке ж місце, як, скажімо, торгівля зброєю чи наркотиками. Тим не менше, проведені дослідження Всеукраїнської асоціації представників грального бізнесу підтверджують, що принаймні кожен п’ятий українець постійно або хоча б раз у житті побував у залі гральних автоматів. При цьому, як правило, пристрасть до автоматів з’являється в юнацькому віці. Так, за даними Державного інституту розвитку сім’ї та молоді 13 відсотків людей у віці 14-35 років заявили, що іноді торкаються кнопок грального автомата. Загалом, постійними гравцями вважають себе майже 2 відсотки українців! За кордоном патологічну пристрасть до азартних ігор визнано хворобою. В нас поки що гемблінг (так називається хвороба) недугою не вважається і відповідно не лікується.

    Чим бізнес привабливий?
    Безконтрольний розвиток грального бізнесу призвів до того, що на сьогодні половина цього бізнесу є тіньовим.
    Щоби розпочати діяльність у гральному бізнесі, треба оформити дві ліцензії. Першу надає Міністерство фінансів України і коштує вона 300 тисяч євро, іншу – обласні державні адміністрації, як орган ліцензування. Її вартість 255 гривень. Згідно з чинним законодавством, компанія, що володіє ліцензією Мінфіну, може отримати скільки завгодно її копій і відкривати нові зали. Тобто підприємець, отримавши одну міністерську ліцензію, може відкрити на неї безмежну кількість залів в будь-яких регіонах країни.
    Ігровий автомат можна купити за тисячу доларів. Жодних документів не потрібно. Вже за місяць апарат окуповується. Як правило, на кожен автомат підприємець зобов’язаний придбати торговий патент вартістю 350 гривень на місяць. Але зазвичай дозвільні документи підприємці оформляють лише на половину автоматів. За відсутність патенту підприємця можуть покарати мізерним штрафом – у 300 гривень. Конфіскувати автомат можливо лише за рішенням суду. Звісно, що підприємцю легше заплатити штраф і “грішити” далі.
    Ще одна прогалина в законодавстві, що дозволяє спритним підприємцям заробляти шалені статки, – неконтрольоване регулювання відсотка виграшу грального автомата. А також те, що відсоток цей зазвичай гравцю не повідомляють.
    Загалом, за місяць роботи ігровий зал, в якому розміщені 10-15 гральних автоматів, в залежності від розташування закладу в населеному пункті приносить власнику не менше 10 тисяч доларів прибутку.

    Скільки на Закарпатті гральних закладів?
    Станом на 1 січня цього року обласною адміністрацією видано та переоформлено 53 ліцензії. На Закарпатті на сьогодні працюють 36 фірм, які здійснюють гральний бізнес, і з них тільки 8 – закарпатські. Офіційно в області працюють 352 зали ігрових автоматів. Але ще чимала кількість їх працює незаконно.
    – Через подвійні умови ліцензування в області щорічно зростає кількість ігрових залів, – констатує начальник управління розвитку підприємництва та ринкових відносин головного управління економіки облдержадміністрації Владислав Міца. – Чимало залів працюють нелегально – без дозволів, не сплачуючи жодних податків. Таких в області майже третина. Від діяльності ігрових залів бюджет області отримує мізер, адже 80 відсотків компаній, які займаються бізнесом на Закарпатті, зареєстровані в Києві, відповідно й поповнюють податками винятково столичний бюджет.

    Чи можливо навести лад у гральному бізнесі?
    Це проблема не лише нашої області. Вперше в державі цей бізнес намагалися взяти під контроль ще сім років тому, коли стало зрозуміло, що гральні автомати заполоняють міста. За останні сім років до парламенту було подано 13 законопроектів, покликаних врегулювати гральний бізнес. Але жоден не був ухвалений. Минулого року в деяких містах країни місцева влада спромоглася виступити проти спритних бізнесменів, взявши під жорсткий контроль гральний бізнес. На Закарпатті теж взялися за наведення порядку з ігровими автоматами. У червні цього року голова облдержадміністрації Олег Гаваші видав спеціальне розпорядження “Про затвердження ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів і гральних закладів у Закарпатській області та порядку контролю за їх додержанням”. В області сформована комісія, яка наділена повноваженнями анульовувати ліцензії тих закладів, які порушують правила провадження грального бізнесу. На 20 листопада комісія здійснила 11 позапланових перевірок ліцензіатів і виявила кричущі порушення законодавства.
    – У багатьох закладах були відсутні торговельні патенти на гральні автомати, власники більшості залів без будь-яких погоджень з органами місцевого самоврядування встановили цілодобовий режим роботи, – констатує голова комісії Владислав Міца. – Чимало власників залів порушують і фінансову дисципліну, адже через касу “проводять” лише десяту частину виручки. Інша сума – осідає в гаманцях власників закладу.
    Щодо порушників, то наразі обласною держадміністрацією видано розпорядження про усунення недоліків суб’єктами господарювання. Якщо вони цього не зроблять, буде прийнято рішення про анулювання ліцензій.
    – З першого січня ми розпочнемо планові перевірки всіх суб’єктів підприємницької діяльності. А на підставі скарг проводитимемо і позапланові перевірки. Якщо гральний бізнес жорстко регулювати і контролювати, то податкові надходження від цього можуть стати неабияким джерелом наповнення бюджету, – вважає Владислав Міца.

    Влада області жорстко взялася за наведення порядку в гральному бізнесі
    Нові умови провадження грального бізнесу на Закарпатті прийнято на останній сесії обласної ради. Депутати заборонили розміщення гральних автоматів на вулицях та площах, на вокзалах, ринках, на майданчиках для очікування громадського транспорту, а також у нежитлових приміщеннях багатоповерхових будинків. За новими умовами “однорукі бандити” не можуть розміщуватися ближче, ніж за 2 кілометри від дитсадків, шкіл, інших навчальних закладів та закладів охорони здоров’я, культових споруд. Ще одне нововведення: депутати запропонували місцевим органам визначити спеціальні території для розміщення гральних закладів за межами населених пунктів.
    Представники ігрового бізнесу від такого рішення розгубилися лише на мить, а потім подали судові позови на прийняте рішення обласної ради.
    – Наразі законодавством не врегульовано питання діяльності грального бізнесу, тому ми на місцевому рівні прийняли рішення, яким намагаємося це зробити, – констатує Владислав Міца. – Окрім юридичної, існує й моральний критерій грального бізнесу. Окрім заможних, грають на автоматах і люди з невеликим статком, серед гравців – немало неповнолітніх. Інколи гравці несуть чи не останню копійку в ігрові зали. Держава мусить втрутитися в таку ситуацію!
    Наразі після перевірок власникам ігрових залів дали місяць на виправлення порушень. Далі від попереджень влада перейде до конкретних жорстких дій. І тут послаблень не буде нікому. Цього вимагає ситуація у сфері грального бізнесу, який все більше нагадує кровожерливого спрута, який захоплює своїми щупальцями все більшу кількість жертв – особливо серед молоді.
    У країнах Європи цей бізнес успішно працює, однак держава його жорстко регламентує. За порушення правил власник ігрових автоматів сплачує неймовірно високі штрафи.
    Система грального бізнесу, яка склалася в нашій країні, вже давно потребує серйозних змін. Для того, щоб бізнес приносив державній скарбниці і власникам прибуток, а гравцям задоволення без ризику, необхідна законодавча база, яка має врегулювати всі спірні питання.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору