ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Замість програми порятунку – політична боротьба на знищення

    25 квітня 2024 четвер
    36 переглядів
    На хвилях кризи – без керма і без вітрил!

    Щоденне падіння гривні має вже не так економічне, як політичне і психологічне підґрунтя.

    “Валютний ринок ментально перегрітий, - каже досвідчений банкір, економіст Степан Кубів. - На сьогодні реальний курс долара має бути 6,40 грн. Все решта, що “наросло”, – це наслідок штучного ажіотажу, який провокується безвідповідальними діями Президента, уряду і НБУ. Політичні і державні лідери не відчувають усієї ваги відповідальності власних посад. Тому досі не маємо системних антикризових заходів, прозорого плану порятунку країни.
    Люди не мають об’єктивної інформації, що закономірно викликає недовіру і ажіотаж”.

    Через надмірну політизацію економіки уся інформація, що йде від, здавалось би, компетентних осіб, має негативний, депресивний характер. Чого варті прогнози Президента Ющенка про те, що у 2009 році грошей на пенсії не буде, а соціальні виплати будуть скорочені! Для чого перша особа держави сіє паніку, дестабілізуючи таким чином і без того не надто стабільну (зокрема і в психологічному плані) ситуацію в країні? Кому хоче зробити гірше? Кому опонує в такий спосіб? Уряду? Але насправді гірше робить лише громадянам. “Політики не повинні робити неаргументованих, емоційних заяв, - каже С. Кубів, - навпаки, мають задекларувати чіткий план дій. А перед цим пояснити причини кризових явищ. Бо лише тоді буде зрозуміло, як їх долати. Якщо б вдалося повернути довіру до фінансових установ, люди би понесли у банки гроші, бо ті вісім мільярдів гривень, які українці зняли за три місяці кризи, треба десь зберігати. І найкраще – в банку! Але для цього і банкіри, і чиновники мусять говорити з людьми по-чесному, продемонструвати позитивні тенденції. Я, наприклад, знаю від своїх колег-банкірів, що останніми днями люди понесли гроші на депозити. Про це треба казати!”.

    Ситуація на валютному ринку в Україні є стихійною, її, по суті, ніхто не регулює, не координує. Складається враження, що Нацбанк взагалі самоусунувся від процесів. Чому так? Або не дають собі ради, або знову винна політика? А заробляють на цьому спекулянти. Причому заробляють мільярди! Чи має Нацбанк систему контролю за валютним і за гривневим рухом коштів? Хто і для чого скуповує валюту? Куди вона дівається? Чому керівники НБУ не дають громадськості відповіді на ці питання?

    Чому нас “годують” незрозумілими цифрами? Президент каже, що рівень протермінованих кредитів у жовтні становив 5% , а у листопаді злетів до 25%, у тому числі і за іпотечними кредитами. А в офіційних звітах НБУ ця цифра не перевищує 7%. Хто каже правду, а хто її приховує?

    Не маємо чіткої інформації та цілісної програми і від уряду щодо конкретних кроків для стабілізації ситуації, відсутній реальний прогноз на 2009 рік. Не політичний, а реальний! А хотілось би знати, зокрема, про те, як влада планує боротися з безробіттям, як буде сприяти створенню робочих місць? Що буде робитися для розвитку внутрішнього ринку? Чи готова дати підприємцям малого і середнього бізнесу податкові пільги? Як виживатиме бізнес, зав’язаний на імпорті? Які перспективи у експортерів? Якщо світовий ринок металу до 2010 року для нас суттєво обмежений, то куди подіти вироблений метал? Що чекає на сільське господарство вже навесні? Зрештою, якими є пріоритети уряду?

    Досить різним гілкам влади поводитися, як персонажі криловської байки про рака, лебедя і щуку! Та відкиньте ви нарешті свої хворобливі політичні амбіції! Візьміться за руки і створіть спільну команду, яка порятує державу. Бо якщо наш човен під назвою Україна потоне, то разом з ним потонуть і ваші рейтинги, і ваші амбіції, і, врешті-решт, ваші мільярдні капітали, зароблені на владі!

    "Високий Замок"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору