ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті відкрили 2 нові школи

    28 березня 2024 четвер
    80 переглядів

    23 грудня у Мукачівському районі Закарпатської області урочисто відкрили одразу дві нові школи – у селах Верхня Визниця та Іванівці.

    24.jpgПривітати учнів та вчителів прийшли голова облдержадміністрації Олег Гаваші та голова обласної ради Михайло Кічковський. Участь у заходах взяло й керівництво Мукачівського району.
    У Верхній Визниці новий навчальний заклад почали зводити ще двадцять років тому. Але через нестачу грошей школу так і не добудували. І вже у 2003 році напівзруйновану будівлю було демонтовано.
    – До цього часу діти навчалися у приміщенні, зведеному в 1977 році як гуртожиток для учнів, – каже директор закладу Юрій Гутник. – Незважаючи на те, що у старій будівлі ми щороку проводили поточні ремонти, ситуацію це не рятувало, адже учнівських місць катастрофічно не вистачало.
    У 2006 році обласною владою було прийнято рішення: за два роки збудувати нову школу у Верхній Визниці. Проектом передбачалося зведення двоповерхового навчального корпусу, розрахованого на 250 учнів. Загальна вартість робіт – майже 5,7 мільйона гривень, з них 4,1 млн. – кошти держбюджету, 1 млн. 600 тисяч надійшло з обласної казни.
    – Будували швидко і на совість, – каже директор школи. – Завдяки цьому діти переселяться в нові комфортні приміщення, які забезпечені сучасним обладнанням, в тому числі й мультимедійними класами.
    У школі також встановлено систему водо- та теплопостачання. Директор школи каже, що в майбутньому планується звести поруч зі школою і сучасний спортивний зал. Щодо старої будівлі школи, то, очевидно, після капітальної реконструкції на її базі створять школу-дитсадок.
    Новосілля у вівторок справляли і в Івановецькій школі I-II ступенів. У новому корпусі у 4 класах зможуть навчатися 60 учнів початкових класів. Реконструкцію закладу розпочали цьогоріч за кошти районного бюджету. Загалом витратили 856 тисяч гривень. Також у новому корпусі обладнано шкільну їдальню.
    – В нову школу будуть ходити 40 школярів, – каже директор школи Ганна Калинич. – Але у зв’язку із зростанням народжуваності в селі, через два роки кількість першачків збільшиться з 10 до 17.
    З нагоди новосіль Олег Гаваші вручив кожній зі шкіл музичні центри.
    Керівник краю також відзначив, що область другий рік поспіль займає першу сходинку в державі за темпами шкільного будівництва
    – Кожна третя школа, що відкриється цьогоріч у країні, – Закарпатська, – констатує Олег Гаваші. – Якщо минулого року в області було відкрито 11 нових шкіл, то до кінця 2008 року здамо в експлуатацію – 7. Лише у грудні на Закарпатті справляють новосілля одразу в чотирьох нових школи. Окрім двох нових шкіл на Мукачівщині, у середу, 24 грудня, буде відкрито новий корпус ЗОШ № 10 в місті Ужгороді. До кінця місяця плануємо здати в експлуатацію навчальний заклад і в селі Неліпино Свалявського району.
    Загалом цього року для завершення будівництва шкіл, крім державних коштів, з обласного бюджету виділено 10,3 мільйона гривень. Також 1,2 мільйона з обласної казни виділено для забезпечення нових шкіл меблями (на 30% більше, ніж торік). А загальний обсяг бюджетних призначень області на освітню галузь у 2008 році збільшено на 307 мільйонів – до одного мільярда 155 млн. гривень. На фінансування 12 регіональних програм у 2008 році виділено майже 25 млн. гривень, що на 7 мільйонів більше, ніж торік.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору