ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

З 15 липня українські потяги у Словаччину їздити не будуть ?

    20 квітня 2024 субота
    26 переглядів

    260.jpgЛьвівська залізниця має намір припинити з 15 липня курсування вантажних поїздів через українсько-словацький кордон на митному посту Ужгород-Матевці. Проект відповідної постанови набуде чинності, якщо словацька сторона не відреагує на звернення львівських залізничників з проханням відключити систему сканування вантажних потягів TNSCAN RF6010, встановленої на залізничній станції Матевці, або ж не приведе рівень радіаційного опромінення обладнання до фонового.
    Про це сьогодні, 9 липня, під час прес-конференції повідомив перший заступник начальника Львівської залізниці Богдан Піх.
    Приводом такої заяви залізничників став випадок із машиністами локомотива вантажного потяга. Як розповів UA-Reporter.com завідувач радіологічним відділенням СЕС на Львівській залізниці Валерій Летюк, 14 лютого цього року, після проходження системи сканування на кордоні у машиністів погіршилося самопочуття. Викликали швидку. Лікар, зі слів машиністів, заявив, що це могло трапитися через радіоактивне опромінення, якому піддається кабіна машиністів під час походження системи сканування. Машиністи офіційно звернулися до залізниці, яка, своєю чергою, звернулася до словацької сторони з проханням провести огляд системи і зробити заміри.

    Словацька сторона довго відмовляла у цьому, запевняючи, що система сканування вантажних потягів безпечна. Врешті, після перемовин заміри таки вдалося провести. «Ми почали заміри разом зі словацькими ми фахівцями. За 300 метрів від системи сканування рівень радіаційне опромінення не перевищувало фонового. В момент проходження через систему сканування в кабіні машиністів було зафіксовано перевищення рівня фонового опромінення у шість разів», – каже Валерій Летюк.

    За словами Богдана Піха, залізниця звернулася до словацької сторони з проханням відключити систему сканування або ж привести опромінення до меж фонового. Однак, наразі реакції з їхнього боку немає. Відтак, з 15 липня рух вантажних поїздів через українсько-словацький кордон може бути припинений.

    За словами залізничників, щодня через залізничний пункт пропуску Ужгород-Матевці проходить 8-9 вантажних поїздів.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору