ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Фонд Ігоря Янковського і Держкіно України провели Український бізнес-ланч на ювілейному 70-му Берлінському кінофестивалі

    23 апреля 2024 вторник
    Аватар пользователя SEVEN

    Фонд Ігоря Янковського, Асоціація Helping Hand та Державне агентство з питань кіно 23 лютого 2020 року організували і успішно провели Третій бізнес-ланч для українських і зарубіжних продюсерів у рамках Co-Production Market ювілейного 70-го Берлінського міжнародного кінофестивалю (Berlinale 2020).

    Цього дня в обідній залі Палати депутатів Берліна, яка розташована в історичній будівлі Прусського ландтагу (парламенту) зібралися понад 250 продюсерів із 52 країн світу, щоб познайомитися зі своїми українськими колегами. Co-Production Market — це індустріальна програма у рамках Берлінського кінофестивалю, для роботи в якій щорічно відбирають близько 600 кінопродюсерів, які мають досвід міжнародної співпраці у виробництві фільмів.
    Завдяки послідовній співпраці Фонду Янковського з Berlinale, близько 30-ти українських продюсерів отримали можливість долучитися до Co-Production Market, що відкриває доступ до всіх індустріальних заходів кіноринку — навчальних семінарів, майстер-класів, круглих столів та багатосторонніх зустрічей, у рамках яких є можливість пошуку партнерів для спільного кіновиробництва.
    Коментуючи цю подію, Ігор Янковський зазначив, що його Фонд от уже восьмий рік поспіль послідовно просуває українське кіно за кордоном.
    "П’ять років тому ми заклали добру традицію щорічно проводити бізнес-ланчі "Meet Ukrainian Producers" на Каннському міжнародному кінофестивалі у Франції, які користуються великим успіхом. У Німеччині ми від імені України третій рік поспіль організовуємо зустріч професіоналів на найбільшому в світі Берлінському кінофестивалі. У минулому ми неодноразово фінансово підтримували роботу Українського національного стенду на Європейському кіноринку в Берліні та Каннах, проводили Українські вечірки, привозили до Канн і на Берлінале молодих кінематографістів. Як бачимо, ця робота приносить свої плоди — молоді режисери і продюсери почали знімати повнометражні фільми, які потрапляють до найпрестижніших кінофестивалів світу, все більше українських фільмів виходять у копродукції із іноземними продюсерами", — наголосив бізнесмен і меценат Ігор Миколайович Янковський.
    З важливістю проведення подібних заходів погоджується й голова підкомітету кінематографії та реклами Комітету гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України Павло Сушко, який вперше взяв участь у роботі 70-го Берлінського міжнародного кінофестивалю як політик. А раніше, коли він був кінопродюсером, саме на такому бізнес-ланчі, влаштованому Фондом Янковського, його компанія знайшла німецького співпродюсера, з яким зараз реалізує міжнародний кінопроєкт зі створення пригодницького кінофільму. “Вже багато зроблено, про Україну вже говорять. У нас на стенді на Berlinale написано: UkraineWOW. І європейці на зустрічах кажуть: Ukraine — WOW; тільки й чути: Україна, Україна, Україна. Але ще багато чого треба зробити”, — підсумував Павло Сушко.
    Фонд Янковського проводить бізнес-ланчі на Берлінале третій рік поспіль. Головна мета подібних подій — привернути додаткову увагу до України та розширити горизонти співпраці українських і зарубіжних продюсерів. Завдяки тому, що Україна виступила господаркою бізнес-ланчу, нова голова Ассоціації кіноіндустрії України (FIAU), співвласниця та виконавча продюсерка Radioaktivefilm Євгенія Яцута отримала можливість провести презентацію Української кіноіндустрії в рамках Country Session на ринку копродукції. У рамках таких сесій представники кількох відібраних країн презентують можливості своїх національних ринків і дають відповіді на конкретні запитання щодо спільного продюсування фільмів, пояснюють особливості отримання державного фінансування для іноземних партнерів.
    "Для України дуже важлива участь у таких індустріальних заходах, як Co-Production Market Berlinale. Це високий рівень можливостей. І таку співпрацю кілька років поспіль ми вже маємо з українськими партнерами. Не випадково, цьогоріч вперше на ринку копродукції представлений український фільм, як проєкт, що перебуває на стадії виробництва, — зазначила керівниця Co-Production Market Мартіна Блайc.
    Цьогоріч Україна дуже широко була представлена на Берлінському кінофестивалі. У рамках програми Berlinale Special відбулася світова прем’єра фільму-антиутопії Олега Сенцова та Ахтема Сеітаблаєва “Номери”. У конкурсній програмі Generation 14plus показали документальний фільм “Земля блакитна, ніби апельсин” режисерки Ірини Цілик. Ба більше, оргкомітет Берлінського кінофестивалю відібрав до основної конкурсної програми скандальний фільм режисера Іллі Хржановського “ДАУ. Наташа”, одним із виробників якого є українська компанія “Phenomen Ukraine”, а ще один фільм "ДАУ. Дегенерація" з цього ж проєкту показали в рамках Berlinale Special. Також у паралельній програмі Forum Expended демонстрували короткометражний фільм спільного виробництва США, Японії та України "Citizens of the Cosmos" (режисер — Антон Відокль).
    До участі у щорічному форумі Berlinale Talents, що є індустріальною платформою Берлінського міжнародного кінофестивалю для 250 молодих перспективних представників галузі, відібрали українську режисерку та сценаристку Жанну Озірну. А новий проєкт компанії Limelite продюсера Володимира Яценка і режисера Валентина Васяновича "Відблиск" вперше в історії України відібрали серед 36 найкращих міжнародних проєктів на престижний Berlinale Co-production Market.
    На Європейському кіноринку також відбулися покази фільмів: "Мої думки тихі" (реж. Антоніо Лукіч), "Віддана" (реж. Христина Сиволап), "Захар Беркут" (реж. Ахтем Сеітаблаєв та Джон Вінн), "Забуті" (реж. Дарія Онищенко), "Схованки" (реж. Ірина Громозда, креативний продюсерка Олеся Лук'яненко, співпродюсерка Катерина Вишневська) та "LET IT SNOW" (реж. Станіслав Капралов).
    На ювілейному 70-му Берлінському кінофестивалі Україна була представлена на Європейському кіноринку великим національним стендом "#UkraineISYourDestination", який організували Держкіно та професійні кіноасоціації України. Також відбулася традиційна Українська вечірка на Берлінале, яка викликала великий інтерес гостей кінофестивалю і прийом у Посольстві України в Німеччині.

    "Берлінале" — міжнародний кінофестиваль класу "А", який вважається одним із найпрестижніших і найвідвідуваніших кінофестивалів світу. Щорічно проводиться з 1951 року в столиці Німеччини. У рамках "Берлінале" працює Європейський кіноринок (EFM), який є одним із найважливіших місць зустрічі професіоналів кіноіндустрії: виробників, дистриб'юторів, сейлз-агентів, організаторів фестивалів та кіноринку.

    Фонд Ігоря Янковського — український благодійний фонд, заснований бізнесменом і меценатом Ігорем Янковським. Благодійна організація об'єднала однодумців за спільною метою — розробкою та впровадженням освітніх і культурних програм в Україні. Фонд Ігоря Янковського впродовж декількох років послідовно просуває молоде українське кіно за кордоном. Завдяки цій підтримці українські делегації отримують можливість взяти участь у роботі найбільших міжнародних кінофестивалів — у Каннах, Берліні, Карлових Варах, Локарно, Талліні та Торонто. Також зусиллями Фонду Янковського були успішно проведені Дні українського кіно в Мюнхені, Парижі, Лондоні, Амстердамі, Будапешті та Римі.