ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Енергосистема України тріщить по швах

    19 апреля 2024 пятница
    Аватар пользователя Кирило Сахнюк

    Перебої з електроенергією спостерігаються в багатьох містах і селах України. За останні півроку планові та аварійні відключення електроенергії набули масового характеру по всій території країни. Так вийшло, що ці масові ремонти мереж і відключення збіглися за часом зі світовою енергетичною кризою – найбільшою за останні 40 років.
    Україна в основному забезпечує себе вугіллям власного видобутку. Найбільша гірничодобувна компанія і ключовий виробник теплової енергетики-компанія ДТЕК. Там пояснюють: не запаслися вугіллям. При цьому сама компанія продовжувала спалювати вугілля на Бурштинській ТЕС і експортувати електроенергію за кордон, де ціни значно вищі, ніж в Україні.
    Чому ж не запаслися вугіллям Державні ТЕС, поки не ясно. Зрештою, і приватних, і державних виробників електроенергії перевірить Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Крайнього, як це часто у нас буває, навряд чи вдасться знайти. Але що робити зараз-звідки брати електрику, яке нам потрібно вже сьогодні?
    Україна не вперше переживає проблему з нестачею вугілля на складах ТЕС. Раніше рятував міжнародний ринок. Києву і цього разу вдалося домовитися про постачання вугілля з США, Південної Африки та Польщі. Перші партії прибудуть вже Цього місяця.
    Врятувати може атомна енергетика. Але якщо закінчаться ремонти на АЕС. А серйозні проблеми в українській енергетиці почнуться вже через два тижні.
    2 листопада Україна екстрено запросила аварійну допомогу у Білорусії в розмірі 500 мегават з 14.00 до 21.00, тобто в години пікових навантажень.
    Фахівці пояснили: «це не плановий захід – заздалегідь передбачити, де» порветься", нереально. Якщо диспетчер бачить, що в мережі падає частота, він дає команду навантажити додаткові блоки на вітчизняних станціях, і тільки якщо ті не в змозі швидко включитися, вирішує, що робити – обмежувати споживання (тобто відключати від електропостачання) або запитувати аварійну допомогу, щоб НП не відчули пересічні споживачі – ні бізнес, ні люди».
    Така процедура передбачена чинними угодами з Білоруссю, і допомога була надана (правда, і оплата за поставлену електроенергію була за «аварійним» тарифом). Зрозуміло, однак, що надається така допомога тільки при наявності можливості. В
    Дані на сайті Українського Мінпаливенерго показують, що якраз в цей час різко впало виробництво на відновлюваних джерелах енергії (через безвітряну погоду). І вкрай показово, що в резерві не виявилося жодного готового до запуску блоку теплової генерації. Але ж зима ще не почалася, на території України стоїть дуже тепла для цього часу погода.
    Навіть якщо вдасться знайти на ринку потрібні обсяги вугілля і газу, виникає питання про їх оплату за нинішніми цінами. Український уряд, побоюючись соціального вибуху, вже оголосив про мораторій на підвищення цін на опалення в цьому сезоні, тобто працювати українські теплоенергетики будуть собі в збиток.
    А комерційним споживачам, комунальним службам, підприємствам соціальної сфери вже доводиться купувати газ за не передбаченими ніякими бюджетами цінами, що призводить до зупинок промпідприємств і пошуків приводів для закриття соціальних об'єктів.
    Віялові відключення, перебої і зупинки в роботі промислових підприємств, холодні будинки і школи, дитячі садки практично неминучі. І це обернеться для Зеленського і його команди великими проблемами. З'єднання політичної та економічної криз, інфраструктурний колапс, можуть підштовхнути далекосяжні процеси дезінтеграції України.