ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Федір Ващук: "Україна на 100% готова до впровадження системи зовнішнього тестування"

    18 мая 2024 суббота
    59 переглядів

    Система зовнішнього тестування виправдовує себе на 100% - заявив цього тижня на засіданні Ужгородського прес-клубу ректор Закарпатського державного університету Федір Ващук. Якщо спочатку деякі сумніви і були стосовно доцільності й об’єктивності впровадження експерименту, то вже тепер можна робити певні позитивні висновки. Інноваційна система уніфіковує знання усіх без винятку школярів та робить прозорою вступну кампанію.

    Ректор Закарпатського державного університету Федір ВАЩУК.
    Ректор Закарпатського державного університету Федір ВАЩУК.

    Інша справа - вимоги до учасників тестування. Федір Ващук оцінює їх як надто суворі для випускників загально –освітніх закладів. Скажімо, запитання з української мови при вступі до ЗакДУ набагато простіші у порівнянні з тими, що були представлені в шкільних тестах. Непереливки виявилося представникам національних меншин, котрим важко було впоратися з цим завданням. Відтак, ректор прогнозує всього 5-10% позитивних результатів зовнішнього тестування в Закарпатті. Чи справдяться його прогнози дізнаємося 18 червня, коли Міністерство освіти і науки України оголосить результати.

    Наразі невідомо, чи наступного року експеримент застосують у всіх школах України. Адже, не дивлячись на його безперечну ефективність, він вимагає великих фінансових затрат і трудових ресурсів.

    Цьогорічна вступна кампанія до Закарпатського державного університету мало чим відрізнятиметься від попередніх. Додаткового іспиту з іноземної мови, який вводиться в інших вищих навчальних закладах Закарпаття, не буде. Прозорості вступним випробуванням додасть вищезгадана експериментальна система тестування, а також новітні комп’ютерні програми, які практично унеможливлюють зовнішнє втручання в процес іспиту.

    Абітурієнти, які вирішили поступати на факультет правознавства, можуть не хвилюватися з приводу відмови ЗакДУ у збільшенні на цю спеціальність ліцензованого обсягу. Він і надалі залишається найбільшим серед усіх вузів області. На денну і заочну форму навчання тут можуть прийняти 170 осіб. Враховуючи великий конкурс під час вступної кампанії та побажання численних абітурієнтів, керівництво факультету звернулося до Міністерства освіти і науки України з пропозицією збільшити кількість місць для прийому на спеціальність „Правознавство”. На жаль, у зв’язку зі скрутною фінансовою ситуацією у державі ( а така справа передбачає збільшення фінансових витрат), Закарпатському державному університету, як і всім без винятку вузам України, тимчасово відмовлено у збільшенні ліцензованого обсягу.

    З приводу ситуації навколо басейну „Спартак”, то конфлікт триває. Нагадаємо, на першому засіданні сесії новообраної Ужгородської міської ради, було винесено питання про повернення СОК „Під замком” у комунальну власність міста. Наразі комплекс знаходиться на балансі ЗакДУ. Депутати перенесли прийняття рішення, визнавши необхідність вивчення питання. Федір Ващук, керуючись „Законом про освіту” має намір довести ( при необхідності у судовому порядку) неправомірність дій депутатів. Згідно з цим юридичним документом, все майно та споруди, передані в оперативне управління вищому навчальному закладу, не можуть бути вилучені.

    Прес-служба ЗакДУ
    Закарпатський держуніверситет – за розширення освітнього простору!
    Ректор ЗакДУ захистить "Спартак" від зазіхань Ратушняка
    Закарпатський державний університет налагоджує стосунки з Москвою
    Закарпатський державний університет започатковує нові традиції

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Хто би триндів...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Я як випускник ЗакДУ дуже радий, що нарешті я не буду більше бачити і чути цих ващуків, ковачів, огородників і т.д. Прізвище своє поки не назву, бо ще потрібно отримати диплом, який тут дався мені дуже тяжко. Я втомився від тої тупості викладачів-підлабузників, від тиску, який чинився на нас під час виборів, від листів-агітації від ващука, від високої оплати за навчання і від низької якості викладання! Так що, майбутні абітурієнти і батьки! Вбережіть себе від помилки - вступу в ЗакДУ, де ректор - один з найбагатших людей Ужгорода, де вас не навчать конретно нічому, а оплата така сама як в інших вузах. Так, у ЗакДУ хороша матеріальна база, але толку з того ніякого! Коли ви будете влаштовуватися на роботу, вас ніхто не буде питати за якими партами ви сиділи, і в якому басейні купалися. Будуть дивитисб на ваші знаня, а повірте, якщо ви самі не будете вчитися - ви толком знати не будете нічого! Прощавай, ЗакдУ!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Я збирався вступати в ЗакДУ, але добрі люди,випускники цього "ВУЗу" відрадили: кажуть, що і рівні хабарів я не потягну ( батька не маю),і знань не отримаю. Піду, мабуть,в УжНУ.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Хлопці,поступайте хоч куди,лише не в цей розсадник корупції!! Бо пошкодуєте.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    На рахунок корупції, то тут не все так погано як в УжНУ. Наприклад я за 5 років навчання на факультеті міжнародних відносин не платила ні разу, і отримала диплом з відзнакою. Найбільша корупція в ЗакДу на економічному, а найменша - на міжнародних відносинах (країнознавство). За інші факультети не знаю. Та й вчитися на міжнародних відносинах найлегше. Викладачі не дуже сильні. Один викладач - Гецко Юрій Юрійович викладає 6-7 предметів. Можете собі уявити як викладає. Але має "кришу" і тому уже за 1,5 роки роботи став старшим викладачем. А інші (особливо з кафедри іноземних мов) працюють з початку створення і посади у них - асистенти і викладачі. Ось так. Взагалі, якщо хочете поспілкуватися на рахунок навчання в ЗакДУ, пишіть [email protected]

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Не знаю, що там з хабарями в Ужгороді, а ось у Львівському НУ ім. Франка можна спокійно вчитися і платити лише за дорогу туди й назад та проживання і харчування. Якщо набридло терпіти корупцію в Закарпатті , – вступайте в ЛНУ.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Я теж краще поїду з подругою поступати у Львів-і Вузи кращі, і хабарі,кажуть, помірніші, ніж в Ужгороді та у Ващука.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Поступайте хоч куди,лише не до щуки-ващуки!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Я першу сесію здав без хабарів. І інші буду здавати. В порівнянні з УжНУ цей універ кращий. Хоча препади є тут просто .....(цензура забороняє вживання не нормативної лексики), а є такі, через яких хочеться ходити на пари!!!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Мат. база хороша.
    Колектив чмо - всі ходять по струнці ректора. Один одного підставляють, плетуть інтриги.
    Принцип ректора - хто платить - здає все, хто не платить - здає, якщо є знання.
    Рівень викладання - досить низький. Є пару талановитих викладачів, але є багато бездарі. Ректор контролює всіх і вся.
    Рівень бюрократії досить низький. Студенти мають непогану владу і вплив на викладачів через ректора.
    Дипломи отримують практично всі, хто не лінивий

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Федір Григорович зробив все для того, щоб студенти добре почували себе у стінах університету

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    я трахнув цей вуз!хаххахха!не вступайте в лну-там чорнуха всяки(див.по гуглу ЛНУ, корупція)