ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Готувати введення паспортів "негромадян" в Україні можуть тільки нелюди

    20 апреля 2024 суббота
    Аватар пользователя Кирило Сахнюк

    Впливовий представник партії "Європейська Солідарність", депутат Одеської міської ради Андрій Вагапов в ефірі телеканалу" Думська ТВ "(належить одному з наближених Петра Порошенка - Олексію Гончаренку) зажадав ввести паспорти" негромадян " для тих жителів України, які доброзичливо ставляться до Росії.
    У відповідь на "патріотичну" репліку ведучої телепередачу -" з країни необхідно вивезти всіх тих, хто досі підтримує Росію, а саме половину Бессарабії, половину індустріальних районів", Вагапов заявив:
    "Вивозити нікого не потрібно, потрібно просто ввести паспорт негромадянина України, як це зроблено в таких країнах, як Латвія, Литва, Естонія".
    Однак щодо Литви український націоналіст помилився: при розпаді СРСР все населення цієї республіки отримало громадянство незалежно від национальности.(https://cyberleninka.ru/article/n/litovskiy-natsionalizm-i-polozhenie-russkih-v-litovskoy-respublike-v-postsovetskiy-period/viewer)
    Теза про негромадянство, що прозвучала на телебаченні, була вкинута цілком цілеспрямовано. Його підхопили провідні українські ЗМІ, включаючи близьке до Володимира Зеленського та Ігоря Коломойського інформаційне агентство УНІАН. (unian.ua)
    Дискримінуючий громадян колишнього СРСР Інститут "негромадянства" був введений в 1990-і роки в Латвії та Естонії. Позбавлені громадянства цих " нових незалежних держав "були ті, хто при перепису населення вказав національність"Російська". Так, в Латвії в 1990-і роки з 2,6 млн населення близько 700 тис.були позбавлені права брати участь у виборах, вступати в політичні партії, працювати державними службовцями, нотаріусами, адвокатами і навіть фармацевтами. Влада даних держав перетворила росіян в людей другого сорту, в "людей-тіней". Однак міжнародна громадськість все це проковтнула.
    Після державного перевороту 2014 року ідея запровадження інституту "негромадянства" почала циркулювати і в Україні. Спочатку її обговорювали представники маргінальних ультраправих угруповань і представники соросівських НКО (некомерційні організації). Однак в 2018 році схожі думки щодо населення Донбасу висловив був на той момент міністром внутрішніх справ Арсен Аваков, який запропонував позбавити донеччан права голосу і провести для них перевипуск паспортів, не підтверджуючи громадянство для "неблагонадійних". Режим Порошенка не зважився на цей захід. Натомість Зеленський підійшов до справи більш ґрунтовно. Хто б міг подумати таке про популярному коміку?
    У 2020 році український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що офіційний Київ розглядає варіант легалізації практики подвійного громадянства для жителів України, за винятком тих, у кого є паспорти Російської Федерації. На початку 2021-го члени партії "Слуга народу" подали до Верховної Ради пакет законопроектів, що передбачають введення подвійного громадянства для володарів західних паспортів і паралельно поразку в правах для громадян України, які є одночасно громадянами Росії. За приховування наявності російського паспорта Зеленський запропонував карати українських громадян позбавленням волі на строк до п'яти років.
    Тепер українській владі, судячи з усього, вже недостатньо поразки в правах одних тільки власників російських паспортів. На тлі прийдешньої тарифної катастрофи, яка найближчим часом може опустити рівень життя більшості населення до злиднів, уникнути краху існуючого режиму буде важко. Тому команди Порошенка і Зеленського, по всій видимості, об'єдналися, просуваючи в інформаційному просторі ідею введення паспортів "негромадян".
    У разі прийняття подібного закону з суспільного життя будуть викреслені мільйони людей, якщо тільки вони не погодяться відмовитися від імені Російської. Позбавлені права обирати, бути обраними і займатися соціально значущою діяльністю. Отже, самостійна держава готується обзавестися ще однією ознакою фашистської держави? Чи залишиться світ спостерігати осторонь?