ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Можу бути спокійним.

    29 марта 2024 пятница
    Аватар пользователя Палінкаш Іван Іванович

    30 років тому, на ринку Руського Керестура почувши мою мову збіглося маса людей мене обнімати і цілувати.
    "Слава Богу же Русини годни боти в"єдно!"- чулося звідусіль. Одні тягнули нас обідати, другі просили в них переспати. Тільки тоді я почав думати про національну приналежність.
    До цьої зустрічі мене не дуже турбували питання ідентифікації. Тому мушу завдячувати сербським Русинам, що змусили мене задуматись: "Хто я? Який народ представляю? Які відмінні цінності має мій народ?"
    Тоді вперше відмітив, що у Русин Югославії ворота і двері завжди відкриті, у югославів завжди закриті.
    20 років займаюсь відродженням Русинства на Україні та Міжнародними зв"язками Русин Світу.
    20 років тому лише 10 тисяч Русин ідентифікували себе Русинами, у всіх активістів проводились обшуки по надуманим причинам. У мене шукали зброю, перелиставши кожний листочок 5 тисячної бібліотеки.
    20 років тому у Русинському русі були лише пенсіонери. Мені було 42 роки і я був самим молодим і важко сприймав відсутність молоді. На кожному кроці активістів переслідували спецслужби, прослуховувались всі телефони, перевірялись посилки. Деякі активісти не витримали пресу, деякі перейшли працювати агентами спецслужб.
    Незважаючи на постійні переслідування ми видавали газети, книги, кожен рік проводили обласні фестивалі, Всезакарпатські З"їзди, Президії, конференції. Через ФБ почалось спілкування Русинів у цілому Світі.
    Світовий Конгрес Русинів, Євросоюз та ООН завжди мали інформацію про притіснення національної меньшини, але мало цікавилися геноцидом Русин на Україні.
    Постійне притіснення спецслужбами дуже багатьох заставило задуматись про ідентифікацію, тому хочу подякувати всім спецслужбам за величезний вклад у відродження Русинства. Гроші потрачені на бородьбу з Русинством - спрацювали на фантастичне відродження!
    Якщо 20 років тому 10 тисяч ідентифікувало себе Русинами, то сьогодні Русинами хочуть ідентифікувати себе до 400 тисяч закарпатців(до 40%). Тобто за 20 років кількість Русин зросла в 40 разів!!!
    Половину результату домоглися активісти своєю роботою, створенням осередків у кожному районові, а половину результату віддаю непрофесійним діям спецслужб і супротиву виникнувшому на протиправні дії та порушення Прав Людини, яке завжди приводить до подібного.
    Перелом наступив років 5 тому, коли молодь масово почала говорити по Русинськи, пропагувати Русинську мову. Всі українські поєти Закарпаття масово перейшли на Русинську. Коли на моєму допиті полковники спецслужб визнали, що вони теж Русини!!!
    В Чехії, Словакії, Венгрії, Польші, Сербії де працюють наші Русини до Русинів відносяться як до своїх, тому що вони добре розуміють мову сусідів, яка ідентична Русинській!
    Я спокійний!!! Бо БРЕНД Русинської мови і Русинської ідентифікації став модним і молодь нині гордиться називатись Русинами!!!
    Дякую Богу, що дозволив долучитися до пробудження Народу Русинів, перехрещених сатаністом Сталіним із Русинів у українців.