ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Переговори у Відні та Бресті лише закріплять статус-кво

    29 марта 2024 пятница
    Аватар пользователя Кирило Сахнюк

    12 січня в Брюсселі відбулося засідання Ради Росія-НАТО, консультаційного форуму, який не збирався кілька років. Не можна сказати, що переговори закінчилися провалом, але жодній зі сторін похвалитися нічим. Паралельно пройшло засідання начальників штабів НАТО, на якому розглянуто питання про посилення військ на Чорному морі або на східному кордоні НАТО.
    Сьогодні переговори продовжаться у Відні у форматі Організації з безпеки і співробітництва в Європі, а у французькому місті Брест зустрінуться міністри оборони та закордонних справ ЄС. Як і на всіх інших запланованих конференціях, головною темою порядку денного стануть вимоги Росії про гарантії безпеки і можлива реакція на ескалацію в Україні.
    США, ЄС і НАТО сьогодні дійсно не зацікавлені у великомасштабному конфлікті в Європі, і для України це є серйозною небезпекою. Але чи вигідна Кремлю повномасштабна війна з Києвом? Особливо враховуючи перелік вже озвучених Вашингтоном санкцій, які обрушать економіку Росії в разі агресії проти нашої країни.
    Тут однозначна відповідь-ні. Але Москва зробила відмову від непотрібного їй нападу предметом торгу і тепер США з ЄС обговорюють порятунок України від російської агресії.
    Росія сьогодні дійсно не зацікавлена у відкритій великомасштабній війні з Україною, захід, у свою чергу, не має наміру реально виконувати ультимативні вимоги Москви. Обидві сторони протистояння налаштовані на збереження, щонайменше, тактичного статус-кво, який дозволить Кремлю отримати якісь поступки від Вашингтона і видати їх за «перемогу», а заходу – оголосити про запобігання війни в Європі.
    Цілком ймовірно, що ми просто побачимо ті ж попередження, які були зроблені в 2014 році, коли Росія вперше розмістила свої війська на східному кордоні України. Ні США, ні інші країни НАТО не розгортатимуть свої власні збройні сили для допомоги Києву. І не виключено, що НАТО прихильно відреагує на вимогу Москви категорично відмовити в членстві в НАТО Україні та Грузії. Раніше Байден вже запевнив Кремль, вступ Грузії і України в НАТО не стоїть на порядку денному в осяжному майбутньому.
    Зрештою, цей стан невизначеності існує після саміту НАТО в Бухаресті в 2008 році. Продовжуючи діалог, Захід дипломатичними зусиллями намагається не спровокувати військові дії Росії, які та і не планує починати.