ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Перевибори в Києві можуть зруйнувати місцеву владу (ВІДЕО)

    13 мая 2024 понедельник
    33 переглядів

    Рішення Верховної ради щодо проведення дострокових виборів мера і міської ради Києва можуть стати небезпечним для всього місцевого самоврядування України прецедентом.
    ВИДЕО ВР проголосувала

    Таку думку в коментарі журналісту 1+1 News висловив голова правління центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

    "Є великі проблеми в Києві, є очевидні порушення закону, проблеми на земельному ринку. Але сама ситуація, коли Верховна рада з політичних мотивів оголошує вибори органів місцевого самоврядування, може стати прецедентом, коли парламент фактично втручається в компетенцію місцевого самоврядування", - наголосив він. Фесенко додав, що перевибори в столиці "були необхідні", але, якщо абстрагуватись від діяльності чинного мера Леоніда Черновецького, небажаним є втручання ВР у компетенцію місцевої влади.

    Експерт переконаний, що тепер "можна використовувати політичну кон'юнктуру для тих політичних сил, які мають більшість у ВР, щоб впливати на ситуацію на місцях". Фесенко вважає, що першим цей прецедент може бути застосований для проведення дострокових виборів у Харкові, "хоча тут багато залежатиме від кон'юнктури у Верховній раді".

    "Ми бачимо, як результативні рішення (у ВР - 1+1 News) ухвалюються шляхом розміну. Коли ухвалюється рішення, вигідне одній політичній силі, в обмін дається можливість ухвалити рішення іншій політичній силі. Від наявності можливості такого розміну буде залежати і доля виборів у Харкові", - переконаний він.

    "По інших містах найближчим часом навряд чи це буде, але в перспективі це буде прецедентом", - додав політолог. Він також не виключає, що "така практика може бути засуджена з боку європейських інституцій".

    Разом із тим, Фесенко сподівається, що перевибори в Києві все таки не стануть прецедентом для інших регіонів України. "Я би провів аналогію з косовським прецедентом. Якщо це унікальне явище, якщо буде відразу підкреслено, що це не має повторюватись, це одна справа. Якщо будуть повтори таких ситуацій, тоді це може призвести до дуже негативних наслідків, у певній мірі стати руйнівним чинником для місцевого самоврядування", - наголосив політолог.

    "Тенденції політичної нестабільності, які властиві зараз для політичної системи України, особливо для парламенту, можуть бути перенесені на місцеве самоврядування", - додав він.

    Нагадаємо, сьогодні, 18 березня, Верховна рада постановила провести перевибори Київської міської ради та міського голови. Документом передбачено призначення позачергових виборів на останню неділю 70-денного терміну від дня набрання чинності рішення парламенту.
    Черновецкий начал предвыборную кампанию(оновлено ВІДЕО)
    14 нардепів від коаліції не голосували за відставку Черновецького, між іншим, закарпатці теж...
    Рада назначила перевыборы мэра Киева(ВИДЕО оновлено)
    Дострокові вибори в Києві є останнім компромісом між Тимошенко й Балогою?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору