ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Прокурор Ужгорода жестко отреагировал на факты нарушений в сфере пассажирских перевозок

    25 апреля 2024 четверг
    84 переглядів
    Иван Штефанюк дал оценку ситуации в сфере общественного транспорта Ужгорода

    11 февраля состоялось очередное заседание сессии горсовета Ужгорода. Одним из наиболее важных моментов, которого с нетерпением ожидали депутаты и присутствовавшие на заседании представители СМИ, было оглашение результатов работы временной контрольной комиссии «По решению проблемы пассажирских перевозок в г.Ужгороде».

    Следует отметить: депутаты - члены комиссии досконально изучили ситуацию в сфере общественного транспорта в Ужгороде и причины возникших проблем. Как уже было отмечено в публикации издания «Вся Закарпатская Правда» («Анархии с пассажирскими перевозками в Ужгороде не будет!!!»), отчет комиссии включает не только констатацию тех или иных нарушений закона, условий перевозок пассажиров и т.д., но и четкие, аргументированные преложения по устранению их причин.

    После того, как секретарь горсовета и глава временной контрольной комиссии Виктор Щадей зачитал выводы и предложения комиссии, изложенные в форме отчета, мэр Ужгорода Виктор Погорелов проинформировал пристутствующих: прокуратура г.Ужгорода направила городскому главе «Подання про усунення порушень Закону України «Про автомобільний транспорт» інших законодавчих та підзаконних нормативних актів щодо організації пасажирських перевезень».

    В этом документе прокурор г. Ужгорода, старший советник юстиции Иван Штефанюк дал оценку ситуации в сфере общественного транспорта города и потребовал «незамедлительно применить меры для точного и неуклонного исполнения требований законодательства об автомобильном транспорте».

    Можно с уверенностью сказать, что благодаря принципиальной позиции членов временной контрольной комиссии и прокуратуры - в Ужгороде будет наведен порядок в сфере маршрутных перевозок.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А вариант - "уйти" Ю. Белякова не рассматриваете?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    За что ни взялись - всё тяп-ляп. Суперовая команда!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    у Севлюші перевезення дорожчі ніж у Унгварі

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ....."вимог Законів України «Про захист прав споживачів»...
    ************************************
    Утром мажу бутерброд, сразу мысль, а как народ???

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    бред какой-то. просто напишите: очень хочем поставить свои автобусы на смачные маршруты!

    Аватар пользователя uzhgorod

    Комментарий: 

    Вот текст этого документа:

    Ужгородському міському голові
    Погорєлову В.В.

    ПОДАННЯ
    про усунення порушень Закону України
    «Про автомобільний транспорт» інших
    законодавчих та підзаконних нормативних
    актів щодо організації пасажирських перевезень

    Прокуратурою міста Ужгород проведено перевірку дотримання службовими особами виконавчого комітету Ужгородської місьої ради, комунального підприємства «Служба пасажирських перевезень» вимог Законів України «Про автомобільний транспорт», «Про захист прав споживачів», Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затвердженого посстановою КМУ №1081 від 03.12.2008 року, Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту та іншого законодавства про автомобільний транспорт.

    В ході перевірки встановлені системні порушення нормативно-правових актів, які регулюють сферу автомобільного транспорту, яка є невід’ємною частиною державної діяльності.

    Відповідно до Закону України «Про автомобільний транспорт», основним завданням державного регулювання та контролю у сфері автомобільного транспорту є створення умов безпечного, якісного й ефективного перевезення пасажирів та вантажів, надання додаткових транспортних послуг. Державне регулювання та контроль у сфері автомобільного транспорту спрямовані на: забезпечення балансу інтересів держави, органів місцевого самоврядування, користувачів транспортних послуг та підприємств, установ, організацій, інших юридичних та фізичних осіб – суб’єктів господарювання на автомобільному транспорті незалежно від форм власності, забезпечення якісного та безпечного функціонування автомобільного транспорту, захист прав сопживачів під час їх транспортного ослуговування.

    Органи місцевого самоврядування формують мережу міських автобусних маршрутів загального користування і здійснюють контроль за виконням транспортного законодавства на відповідній території згідно з повноваженнями, визначеними законами України. У відповідності до ст.7 Закону України «Про автомобільний транспорт» організація пасажирських перевезень на міських автобусних маршрутах загального користування покладається на виконавчий орган сільської, селищної, міської ради відповідного населеного пункту. Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані забезпечувати безпечне і якісне обслуговування пасажирів на автобусних маршрутах загального користування.

    Однак, як засвідчила перевірка, норми законодавчих та підзаконних нормативних актів з цих питань виконуються не в повному обсязі, а в оремих випадках просто ігноруються.

    Так, відповідно до Договорів про організацію перевезень пасажирів на автобусному маршруті загального користування укладених на підставі рішень конкурсного комітету із визначення автомобльних перевізників на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування від 15.10.2010 року, 22.10.2010 року, 29.10.2010 року Виконавчий комітет Ужгородської міської ради (Організатор) залучає комунальне підприємство «Служба пасажирських перевезень» (Послугонадавач), для виконання функцій з організації та управління рухом автобусів і підготовки інформації про роботу перевізника на міських автобусних маршрутах загального кристування та надання диспетчерських, консультативних послуг перевізнику. КП «Служба пасажирських перевезень» створене з метою покращення у місті організації транспортного сервісу, забезпечення диспетчерського контролю за роботою перевізників та транспортних засобів на маршрутах, забезпечення стабільності та ефективності роботи транспорту, більш повного задоволення потреб населення міста, господарських структур, споживачів в транспортному обслуговуванні. До основних напрямків діяльності підприємства віднесено також координацію роботи міських автотранспортних перевезень і здійснення постійного диспетчерського контролю за роботою перевізників та дотримання ними графіків руху транспортних засобів на міських автобусних маршрутах, а також здійснення контролю за виконанням Перевізником умов перевезень, визначених Договором, конкурсними умовами, паспортом маршруту та законодавчими актами з цих питань.

    З метою створення безпечних умов для перевезення пасажирів автомобільним транспортом, покращення якості пасажирських перевезень, створення конкурентного середовища, забезпечення оновлення рухомого складу, підвищення рівня безпеки перевезень пасажирів, забезпечення виконання соціально значущих перевезень ніби були проведені і конкурси із визначення автомобільних перевізників на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування від 15.10.2010 року, 22.10.2010 року, 29.10.2010 року. Однак , як свідчать матеріали перевірки, результати конкурсу та робота відповідного комунального підприємства призвела до зворотнього ефекту – погіршення якості обслуговування пасажирів при здорожчанні вартості проїзду.

    В порушення вищевказаних вимог Закону України, Договору виконавчий комітет Ужгородскьої міської ради, КП «Служба пасажирських перевезень» не здійснює належним чином контроль за дотриманням перевізниками умов тендеру, а саме: дотримання вимог паспорту маршруту (графік руху, кількісь автобусів, початок, періодичність і закінчення перевезень), допускаються порушення при наданні послуг з перевезень пасажирам (виїзд на маршрут резервних автобусів, які за пасажиромісткістю та якістю надання послуг є набагато гіршими за основні автобуси).

    В свою чергу перевізниками не дотримуються умови тендеру щодо якості надання послуг з перевезення, так випускаються на маршрут автобуси, які не відповідають вимогам по пасажиромісткості, (в години пік в місті перевізники не забезпечують якісне надання послуг з перевезення пасажирів), не дотримання графіку та інтервалу руху між автобусами, що призводить до неякісного надання послуг та не дотримуються вимоги періодичності здійснення перевезень, початку та закінчення роботи на маршруті. Більше того, перевіркою встановлені випадки грубої відмови перевізників зідйснювати обслуговування пільгових категорій громадян. По суті переможцями конкурсу визнані учасники, які не мають у власності транспортних засобів, а оформили договори оренди та інші документи за кілька днів до проведення конкурсу. Для перевезення пасажирів по факту залучений старий, зношений транспортний парк.

    Такими діями нівелюється мета проведеного конкурсу, оскільки рухомий склад перевізників не оновлюється, не покращується якість пасажирських перевезень, у зв’язку з тим, що використовуються резервні автобуси, які здійснювали перевезення пасажирів до проведення конкурсу, перевізники не випускають на маршрут всю кількість автобусів, які виставлялись на конкурс та не надають належним чином послуги щодо перевезення громадян пільгових категорій.

    За листопад-грудень 2010 року та січень 2011 року взамін основних автобусів, які повинні були здійснювати перевезення відповідно до проведеного тендеру на маршруті №1, виставлялись резервні автобуси марок ГАЗель, БАЗ 2215 СПГ з загальною пасажиромісткістю 14/18 чоловік взамін 2 автобусів ПАЗ 32051 – 11 – СПГ з пасажиромісткістю 23/38 чоловік; на маршрут №2 випукався автобус Мерседес з пасажиромісткістю 18 чоловік на заміну автобуса марки ПАЗ 4234 з пасажиромісткістю 23/38 чоловік, на маршруті №3 за січень місяць взагалі не випускались на лінію 3 автобуси з пасажиромісткістю 14/18 чоловік, на маршрут №5 випускались на лінію автобуси марки ГАЗель з пасажиромісткістю 13 чоловік на заміну основних автобусів з пасажиромісткістю 18/22 чоловік; на маршрут №6 виставлялись 2 автобуси марок ГАЗель з пасажиромісткістю 13 чоловік взамін автобусів за пасажиромісткістю 16,18 чоловік; на маршрут №8 взамін автобуса БАЗ 2215 ЗПГ з пасажиромісткістю 14/18 чоловік виставлявся автобус ГАЗель з пасадиромісткістю 13 чоловік; на маршрут №9 взамін автобуса марки І-ВАН А 07А1-60 з пасажиромісткістю 26/40 чоловік виставлялись автобуси марки ГАЗель 32213 СПГ з пасажиромісткістю 13 чоловік; на маршруті №10 взамін атвобуса з пасажиромісткістю 23/38 випускались автобуси з пасажиромісткістю 14/18 чоловік. Аналогічні порушення були виявлені і на інших маршрутах.

    Крім того, вказані порушення призводять до неправильного розрахунку тарифу і ціни квитків та визначення суми відшкодувань. Перевізникам за перевезення пільгових категорій населення.

    Так, згідно Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту, затвердженого наказом Міністерства транспорту та зв’язку України №1175 від 17.11.2009 року останньою визначається механізм формування тарифів на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, автобусних маршрутах спеціальних перевезень та автобусних маршрутах нерегулярних перевезень, а також тарифів на послуги з перевезення пасажирів у таксі та легковими атвомобілями на замовлення і застосовується органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та автомобільними перевізниками незалежно від їх відомчої підпорядкованості, форми власності та організаційно – правової форми господарювання.

    Методика є обов’язковою для застосування під час встановлення регульованого тарифу органами виконавчої влади та місцевого самоврядування на послуги пасажирського автомобільного транспорту і носить рекомендаційний характер під час формування вільних тарифів на ці послуги.

    Розрахунок тарифів здійснюється відповідно до запланованих на рік (на підставі фактичних) обсягів транспортної роботи, характерних для даного виду перевезень Перевізника в регіоні, та кількості перевезених пасажирів з використанням економічно обгрунтованих планових витрат, визначених з урахуванням вимог законодавства, на підставі галузевих норм, ставок податків і зборів (обов’язкових платежів), прогнозного індексу цін виробників промислової продукції у плановому періоді. До розрахунку тарифу включається плановий прибуток, необхідний для розвитку Перевізника і сплати ним податкових зобов’язань.

    Планування та розрахунок витрат Перевізника здійснюються на основі нормативного методу із урахуванням галузевих норм використання матеріальних та паливно-енергетичних ресурсів, ставок податків і зборів (обов’язкових платежів), прогнозного індексу цін виробників промислової продукції на запланований рік.

    Тарифи на послуги з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування розраховуються за формулою в яку входить і запланований на рік обсяг перевезень пасажирів на маршруті, який обгрунтовується Перевізником на підставі фактичних показників роботи або встановлюється за результатами обстеження пасажиропотоків.

    Окрім цього, при розрахунку відшкодувань за перевезення пільгових категорій пасажирів враховується пасажиромісткість автобуса та кількість здійснених рейсів Перевізником. Враховуючи те, що перевізникивиставляють на лінію резервні автобуси з недостатньою кількістю місць, порушуються вимоги щодо періодичності здійснення перевезень, початок та закінчення роботи на маршруті. Це може призвести до неправильного розрахунку тарифу відшкодування за пільгові перевезення, збільшення витрат з місцевого бюджету та нецільового використання коштів.

    Враховуючи вищенаведене та те, що вказані порушення стали можливими в результаті неналежного контролю з боку Виконавчого комітету Ужгородскьої міської ради (Організатора перевезень), КП «Служба пасажирських перевезень» та бездіяльність службових осіб вказаних органів може призвести до завдання збітків місцевому бюджету та інтересам громадян, керуючись ст.23 Закону України «Про прокуратуру», -

    ВИМАГАЮ:

    1. Невідкладно вжити заходів для точного та неухильного виконання вимог законодавства про автомобільний транспорт.

    2. Забезпечити негайне усунення допущених порушень вимог Законів України «Про автомобільний транспорт», «Про захист прав споживачів», Порядку проведення конкурсу з перевезень пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затвердженого постановою КМУ №1081 від 03.12.2008 року та іншого законодавства про автомобільний транспорт.

    3. Вирішити питання дисциплінарної відповідальності службових осіб КП «Служба пасажирських первезень» за відсутність дієвого контролю за дотриманням вимог вищевказаних нормативно-правових актів з боку первізників.

    4. Подання підлягає невідкладному розгляду. Не пізніше, як у місячний строк повинні бути вжиті відповідні заходи для усунення виявлених порушень Закону, причин та умов, що їм сприяють і про наслідки повідомлено прокурору міста Ужгорода.

    Прокурор міста Ужгорода
    старший радник юстиції І.Штефанюк