ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Три дози на день - безплатно

    25 апреля 2024 четверг
    38 переглядів

    П'ятнадцять тисяч данських наркоманiв у цi днi мають святковий настрiй. Вiдтепер їм не треба красти, вбивати чи займатися проституцiєю, щоб знайти грошi на наркотики. Таке бажане зiлля "падатиме з неба" - тобто його роздаватимуть безплатно. Парламент країни бiльшiстю голосiв прийняв нещодавно iсторичне для Пiвнiчної Європи рiшення. Депутати Фолькетингу затвердили закон, що дозволяє, наразi як експеримент,

    видавати "важким" наркоманам шприци з дозами героїну.

    Випробувальна група з пiвтисячi героїнщикiв отримуватиме свою добову норму тричi на день. Роздаватимуть "бiлу смерть" у спецiальних лiкарняних кабiнетах по всiй країнi. Перша фаза нової програми обiйдеться данським платникам податкiв у 10 мiльйонiв євро.

    "Рiшення парламенту не передбачає, що всiм наркоманам видаватимуть героїн за рецептом. Програма спрямована насамперед на вкрай маргiнальну групу, що не пiддається лiкуванню", -- намагається втихомирити критикiв Бiргiтте Йосефсен, офiцiйний представник з питань охорони здоров'я правої партiї "Венстре", яка й виступила

    iнiцiатором дармового забезпечення наркоманiв. Тим бiльше, що охочi одержати дозу повиннi погодитися на участь у програмi реабiлiтацiї, яка включає вживання метадону (штучний наркотик).

    Правда, до останнього часу "Венстре" виступала за жорсткi заходи у боротьбi з наркоманiєю i теперiшнi змiни у її

    настроях виглядають дивними. Поворот на 180 градусiв законодавцi намагаються пояснити бажанням зупинити поширення органiзованої злочинностi в країнi. Двi

    третини данських ув'язнених вiдбувають покарання за злочини, що пов'язанi з наркотиками. Крiм того, разом з "вуличним" героїном на Данiю наступають СНIД, гепатит та iншi небезпечнi хвороби.

    Уряд i парламент вже не раз намагалися вивести наркоманiв "з тiнi". У країнi кiлька рокiв дiють програми безплатного роздавання шприцiв, метадону або органiзацiї спецiальних пунктiв для iн'єкцiй пiд контролем медперсоналу.

    Парламент зважився на воiстину революцiйнi змiни пiсля доповiдi Державного управлiння охорони здоров'я, експерти якого посилаються на позитивний досвiд Швейцарiї, де безплатне роздавання героїну практикується з початку 90-х рокiв. Там, начебто, смертнiсть серед героїнщикiв зменшилася на двi третини, скоротилася i захворюванiсть на СНIД.

    Тодi як бiльшiсть данських полiтикiв i лiкарiв позитивно ставиться до прийняття нового закону, у сусiднiх скандинавських країнах Копенгаген звинувачують у "здаваннi позицiй" пiд натиском органiзованої злочинностi. "Швецiя не збирається переймати данський досвiд. Нашi полiтики одностайнi в тiм, що безплатний героїн не вирiшує проблеми наркоманiї", -- заявила мiнiстр охорони здоров'я Швецiї Марiя Ларссон.

    Критики переконанi, що через новий закон всi наркомани захочуть стати "невилiковними" i отримувати героїн "на халяву". Крiм того, перетворення держави на наркодилера зробить "зiлля" доступнiшим i

    сприятиме розбещенню "людей у бiлих халатах", якi виписують на нього рецепти. Адже органiзована злочиннiсть неминуче спробує проникнути в героїновий ланцюжок, який створила влада.

    Про шкоду вiд лiберального ставлення до наркотикiв свiдчить досвiд Християнiї -- так званого вiльного мiста, що стало останнiм притулком гiпi в Копенгагенi. До останнього часу данська влада закривала очi на вiльний обiг гашишу в Християнiї, беручи до вiри запевнення її жителiв у тiм, що вони сказали

    "нi" важким наркотикам. Виявилося, що це не так. На солiдних доходах вiд продажу гашишу зросли i змiцнiли мотоциклетнi банди, що перейшли до торгiвлi героїном i кокаїном.

    Нинi мунiципалiтет Копенгагена з величезними зусиллями намагається перетворити "вiльне мiсто" на звичайний район. Полiцiя взялася полювати за продавцями "травички". Найближчим часом, на думку парламентарiв, якi голосували проти героїнового законопроекту, Данiї доведеться докласти чимало зусиль для приборкання наркомафiї, що потягнеться за "безплатним шприцом".

    Експрес

    Янукович о цене на газ, приватизации, популизме и точке зрения Ющенко
    Наркомафия с Косово подбирается к Закарпатью...
    Львівська область – це широко відчинені ворота у світ контрабанди і наркотиків
    Як наркомани звили "кубло" у закарпатському Рахові...

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору