ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

у СЕЗ „Закарпаття” зареєстровано 30 суб’єктів підприємницької діяльності

    02 мая 2024 четверг
    66 переглядів

    В обласному центрі Закарпаття відбулося виїзне засідання Ужгородського прес-клубу реформ спільно із органом господарського розвитку Спеціальної економічної зони „Закарпаття”. Ішлося про здобутки регіону, підсумки ділової активності інвесторів у СЕЗ „Закарпаття” та плани керівництва СЕЗ на наступний рік.Спеціальна економічна зона (СЕЗ) „Закарпаття” діє на території Закарпатської області згідно із Законом України „Про спеціальну економічну зону „Закарпаття” від 22 березня 2001 року терміном на 30 років. Як розповів на засіданні прес-клубу генеральний директор СЕЗ „Закарпаття” Володимир Приходьмо, метою діяльності СЕЗ є забезпечення збалансованого економічного розвитку регіону, сприяння залученню іноземних інвестицій, збільшення українського експорту, створення нових робочих місць. Наразі у СЕЗ „Закарпаття” зареєстровано 30 суб’єктів підприємницької діяльності — іноземних інвесторів. Серед них такі відомі світові виробники, як автомобілебудівники „Єврокар” та „Євровіп”, виробник електричних компонентів та комплектуючих до автомобільної промисловості „Ядзакі”, у стадії будівельних робіт перебуває інвестиційний проект „Флекстронікс”, здійснюється етап пілотного проекту „Джейбіл”. Усім партнерам СЕЗ гарантує спеціальний пільговий режим оподаткування та митно-тарифного регулювання. У поєднанні з порівняно дешевою вартістю робочої сили це створює сприятливий імідж для потенційних інвесторів. Відлякує їх відсутність інфраструктури, комунікацій. Держава не поспішає створювати відповідні умови, тому початок реалізації проектів майже, як правило, починається з будівництва доріг та проведення комунікацій за кошти інвестора.

    За словами старшого менеджера СЕЗ „Закарпаття” Наталі Ремінної, середньомісячна зарплата на підприємствах СЕЗ становить 791,84 гривень. В умовах конкуренції за зростання кількості інвестиційних підприємств зарплата підвищуватиметься, — переконане керівництво СЕЗ.

    Водночас виникає потреба міняти карту СЕЗ (на сьогодні вона охоплює 730 га, вже залучено 150 га), оскільки близькість до кодону окремих територій — не чільна перевага. Володимир Приходьмо вважає, що варто відмовитись від частини площ Перечинщини, де відчувається нестача робітників. Натомість необхідно наблизити підприємства до гірських районів, де чимала частина населення — безробітні.

    Загальна кошторисна вартість інвестиційних проектів СЕЗ станом на 1 грудня 2004 року становить 312 млн. грн. Наразі внесено понад 90 млн. Інші кошти передбачено реалізувати до 2008 року. До цього ж часу реалізація проектів СЕЗ забезпечить 10,3 тисяч робочих місць.

    На підприємствах СЕЗ виготовляють сьогодні 18,1 % промислової продукції області. А надходження податків та зборів до бюджетів з часу створення СЕЗ становлять 169 132, 08 тис. грн. (станом на 1 грудня 2004 року).

    За словами Володимира Приходька, останні політичні події в Україні не відлякують потенційних інвесторів. Навпаки, за останні два місяці в Ужгороді побувало чимало представників світових компаній. Найчастіше це напрямки автомобільних комплектуючих, електроніка, приладо-, машинобудування.

    Керівництво СЕЗ чекає на перегляд основного фінансового документу країни, оскільки він містить велику кількість недопрацювань, —стверджує Володимир Приходьмо. Зокрема, законодавець ризикує повернутися спиною до інвесторів, „врізаючи” частку вільних економічних зон у пільговій концепції.
    СЕЗ „Закарпаття”: Підсумки і перспективи
    Закарпаття 2002-2004 у фактах і цифрах
    Японці налаштовані на співпрацю з закарпатцями
    Зростає зацікавленість іноземних компаній до СЕЗ «Закарпаття»

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору