ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У Закарпатському держуніверситеті — шість інститутів!

    18 мая 2024 суббота
    64 переглядів

    Близько півтисячі першокурсників поповнили цього року лави студентів Закарпатського державного університету. Урочистості з нагоди святкування Дня знань відбулися минулої п'ятниці, а вже з понеділка розпочалися заняття. Про те, чим відрізнятиметься новий навчальний рік від попереднього та які зміни передбачені в структурі вищого навчального закладу, розповів ректор ЗакДУ Федір ВАЩУК.

    Ректор Закарпатського державного університету Федір Григорович ВАЩУК,
    Ректор Закарпатського державного університету Федір Григорович ВАЩУК,

    — Федоре Григоровичу, з яким настроєм розпочинаєте новий навчальний рік?

    — Настрій відмінний. Викладачі і студенти встигли відпочити після сесій і вступних іспитів, тож бадьоро, зі свіжими силами приступаємо до роботи та навчання.

    — Чи отримав університет гідне поповнення під час цьогорічної вступної кампанії?

    — Висновки про здібності першокурсників можна буде зробити тільки після сесії, але те, що до нас вступали справді сильні абітурієнти - підтверджений факт. Під час вступного випробування було багато робіт, які отримали велику кількість балів.

    Значний відсоток абітурієнтів зараховано на факультети ЗакДУ за результатами зовнішнього оцінювання. Я особисто цією системою дуже задоволений. Вона виправдала себе. Завдання на іспитах були складні, але багато школярів чудово з ними впоралися. Ті ж з абітурієнтів, хто забажав здавати іспити з рештою вступників, скористалися цим правом. Приймальна комісія під час оцінювання робіт враховувала кращий результат.

    — Вже тепер першокурсників хвилює, якою буде у них перша сесія. З переходом на кредитно-модульну систему навчання знання студентів оцінюватимуться інакше?

    — Закарпатський державний університет вже другий рік поспіль працює над втіленням у роботу і навчання принципів європейської системи освіти. Знання студентів перших двох курсів повністю оцінюються за відповідною шкалою кредитів і модулів. Цього не слід боятися - протягом семестру студент накопичує певну кількість балів, себто кредитів. Якщо загальна сума відповідатиме прийнятій шкалі, то здавати іспит зникне потреба. В іншому випадку - доведеться довчити необхідний матеріал. Таким чином знання студентів будуть більше охоплені контролем з боку викладачів, що в свою чергу краще вплине на якісну підготовку фахівців. А термін „сесія" найближчим часом взагалі вийде зі студентського вжитку. „Гризти граніт науки" доцільніше буде щодня, а не за ніч до іспиту.

    — Цьогоріч приємним сюрпризом для студентів виявилися зміни в структурі університету. Ще 2 місяці тому вони вчилися на факультеті, а тепер продовжать навчання у відповідному інституті...

    -До такої реорганізації сьогодні вдається багато вищих навчальних закладів України і зарубіжжя. Статус ЗакДУ як класичного університету IV рівня акредитації також дає таку можливість, і ми нею скористалися. На студентах це жодним чином не позначиться, адже у диплом записується назва вузу і спеціальність, яку випускник отримав. Така реорганізація більше спрямована на оптимізацію навчального процесу, організаційної роботи. У цьому плані статус інституту надає автономію, права і можливості.

    — Виходить, тепер в ЗакДУ діятиме 6 інститутів?

    — Так, 4 навчальних інститути: юридичний, економічний, міжнародних відносин та інформатики. А також 2 навчально-наукових інститути: філософії та євроінтегра-ційних досліджень, інститут інформаційних технологій та дистанційної освіти. Відповідно, колишні декани обрані за конкурсом директорами інститутів.

    — Чи відкрито в університеті у зв'язку з цим додаткові кафедри?

    — В інституті інформатики відкрито кафедру фізико-математичних дисциплін, яка поступово повинна перерости в природничий факультет. Юридичний інститут поповнився кафедрою конституційного, адмініст ративного та фінансового права; інститут міжнародних відносин - кафедрою міжнародного права та міжнародних відносин; інститут економіки - кафедрою банківської справи.

    — Чи відбулися зміни в професорсько-викладацькому складі?

    — Кваліфікованим кадрам в ЗакДУ приділяється велика увага. Цього року наш колектив поповнило десяток викладачів -докторів і кандидатів наук, які мають значний досвід роботи у вищій школі.

    — За якими напрямами йде покращення навчально-виховного процесу?

    — В ЗакДУ активно розвинуте студентське самоврядування. Ми щоразу надаємо більше прав і можливостей молоді робити своє життя цікавим, самостійно вирішувати питання дозвілля, поселення в гуртожиток, створення спортивних секцій.

    Щодо навчального процесу, то він відповідає європейським вимогам. Викладачі підвищують кваліфікацію в Україні та за кордоном.

    Останнім часом ми почали більше уваги приділяти вивченню іноземної мови, не забуваючи і про рідну. Адже досвід показує, що випускники вищих навчальних закладів недостатньо володіють саме діловою українською мовою.

    — Федоре Григоровичу, відомо, що Закарпатський державний університет активно співпрацює з вищими навчальними закладами зарубіжжя. Чи виходить таке партнерство за рамки паперових домовленостей?

    — Я щойно повернувся зі Словаччини, де зустрічався з представниками німецької фірми „ІТ Deutche Gruр". Це підприємство спеціалізується на розробці новітніх технологій і вже за місяць готове прийняти 50 наших студентів на стажування з оплатою.

    Загалом Закарпатський державний університет уклав 24 угоди про міжнародну співпрацю. Більшість із них плідно виконуються. Тож новий навчальний рік розпочинаємо з оптимізмом і бажанням працювати.

    Лариса Липкань
    Федір Ващук: "Україна на 100% готова до впровадження системи зовнішнього тестування"
    Закарпатський держуніверситет – за розширення освітнього простору!
    Ректор ЗакДУ захистить "Спартак" від зазіхань Ратушняка
    Закарпатський державний університет започатковує нові традиції

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору