ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Удар у спину: Угорщина сильно образила Україну через Газпром

    27 апреля 2024 суббота
    Аватар пользователя Кирило Сахнюк

    Угорщина підписала з Газпромом новий довгостроковий контракт на постачання газу в обхід України.
    Київ одразу звинуватив Будапешт у порушенні двостороннього Договору про засади добросусідства та співробітництва.
    "Незважаючи на контракт до 2024 року, має відбутися значне подальше скорочення або повна зупинка транзиту в Угорщину через Україну», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці в генеральний директор «Оператора газотранспортної системи України» Сергій Макогон.
    Угода між Росією та Угорщиною передбачає довгострокові (на 15 років) поставки 4,5 млрд.куб. метрів газу на рік. Воно має набути чинності з 1 жовтня. Паливо тепер буде поставлятися через Сербію і Австрію по «Турецькому потоку» і газопроводи Південно-Східної Європи.
    У Києві у відповідь заявили, що розчаровані рішенням Угорщини. Як вважають в українському МЗС, воно прийнято»на догоду Кремлю і на шкоду національним інтересам України та українсько-угорським відносинам".
    Українське зовнішньополітичне відомство також ініціювало перенесення засідання Міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва. В Україні не виключили відправку скарги до Єврокомісії.
    У Будапешті вже обурюються у відповідь на подібну реакцію української сторони. Посла України в Угорщині попередили про неприпустимість втручання у внутрішні справи країни – члена ЄС.
    "Я протестую проти цієї спроби втрутитися у внутрішні справи Угорщини і забезпечення опаленням в зимові періоди",-сказав міністр закордонних справ і зовнішньоекономічних зв'язків Угорщини Петер Сійярто на прес-конференції після підписання документа, додавши, що на такі рішення не можуть ззовні впливати інші країни.
    "Ми робимо так, щоб у квартирах угорців було тепло взимку, це наша справа, це ніякого відношення не має ні до яких міжурядових і змішаних комісій. Я прошу не плутати, це різні речі», — підкреслив він.
    За словами міністра, коли він їде в українську столицю, то не дивиться «на те, хто був у Києві раніше, хто що підписав». Він додав, постачання країни паливом - це питання економіки і національної безпеки, а не політики.
    Для України нинішнє рішення Угорщини-це черговий удар в спину від потенційного союзника з ЄС і НАТО.
    Максимум, чого може добитися тут Україна-зобов'язань продовження транзиту російського газу. А його і так ніхто зупиняти не збирається. Вигідну угоду з Газпромом Угорщини ніхто не заборонить-тим більше багато інших європейських країн давно мають справу з російською компанією, і переривати співпрацю заради потурання українській істериці не збираються
    За великим рахунком, все більше країн втрачають бажання отримувати газ через Україну. Українські капризи вже всім порядком набридли. Інша справа - їх терплять заради того, щоб насолити Росії. І будуть терпіти далі. Але знову ж таки, це не призведе до повного розриву контрактів з Газпромом. А пошук альтернативних Росії джерел газу ризикує взагалі угробити газотранспортну систему України.