ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ватикан виторгував собі преференції

    26 апреля 2024 пятница
    Аватар пользователя Кирило Сахнюк

    Між Україною і державою Ватикан готується масштабна угода (конкордат). У документі містяться суперечливі норми, які в разі його підписання можуть поставити Католицьку Церкву в Україні (греко-католиків і римо-католиків) в нерівні умови з іншими конфесіями, в першу чергу – з УПЦ, оскільки ті не наділені статусом держави, якою наділений Ватикан.
    Наприклад, в документі прописано наступне:
    Україна гарантує недоторканність святих для католиків місць;
    держава визнає цивільно-правові наслідки шлюбу, укладеного згідно з канонічним правом у католиків у разі, якщо шлюб зареєстрований в органах держреєстрації;
    Україна і Святий Престол зобов'язалися вести переговори для узгодження рішення щодо майна, яке було конфісковано радянською владою у Католицької Церкви;
    Україна зобов'язується відновлювати культові та інші споруди католиків, а також інше нерухоме майно, що належить до об'єктів культурної спадщини;
    католицькі освітні установи, які отримали ліцензію, матимуть можливість видавати документи про освіту;
    військовим єпископом від церкви в Україні зможе бути тільки громадянин України, затверджений Престолом.
    При цьому сторони зобов'язалися поважати релігійні спільноти, організації та конфесії, які зареєстровані та здійснюють діяльність на території України.
    Як зазначають юристи, Україна приймає на себе додаткові зобов'язання щодо однієї з конфесій без аналогічних гарантій по відношенню до інших церков, що суперечить ст.5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», в якій сказано: «всі релігії, віросповідання та релігійні організації рівні перед законом. Встановлення будь-яких переваг або обмежень однієї релігії, віросповідання або релігійної організації щодо інших не допускається».
    Створювана на основі конкордату двостороння комісія буде домагатися передачі Католицької церкви майна, втраченого під час радянської влади (це без належного держконтролю може призвести до нового переділу власності і нових міжконфесійних конфліктів). При цьому культові споруди Католицької церкви повинні бути відреставровані за бюджетні кошти.
    Ідейним натхненником конкордату є глава офісу Президента Андрій Єрмак, в останні роки неодноразово виступав з ідеєю приїзду в Україну Папи Римського. Розгляд документа нібито очікується після вручення вірчих грамот новому послу України у Ватикані в ході державного візиту президента Володимира Зеленського в 2022 р.
    Якщо конкордат підпишуть, Католицька Церква, парафіяни якої в меншості в Україні, дійсно може отримати більше прав порівняно з іншими конфесіями.
    Так, згідно з опитуванням Центру Разумкова, в лютому 2020 р.до православних себе відносили 75,4% українців, при цьому католиками себе назвали 8,6% українців (8,2% – греко-католики, 0,4% – римо-католики).
    І при такому співвідношенні релігійних груп може вбачатися явна дискримінація Церков, до яких відносить себе абсолютна більшість українців.