ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Висока вартість енергоносіїв підстьобне продуктову інфляцію

    23 апреля 2024 вторник
    Аватар пользователя Кирило Сахнюк

    У 2021 році Україна має рекордний урожай ранніх зернових. Але продукти дорожчатимуть, оскільки зросли ціни на енергоносії – природний газ та електроенергію. Крім того, диктує вартість і світовий ринок. В результаті, як показують звіти Держстату, за 10 місяців вже зросли ціни на рослинну олію, овочі і цукор на 30%, а на крупи, борошно і хліб – на 13%.
    Чому відбулося таке подорожчання? У структурі вартості хліба, зерно займає не більше третини. Решта 70% - це енергоресурси, завдяки яким він випікається: газ і електроенергія. Разом з тим, природний газ в порівнянні з минулим роком виріс в ціні для промисловості в 7-8 разів, електроенергія – в 2 рази. Відповідно зросла і вартість хліба. Наприклад, нарізний батон з початку року подорожчав на 3-5 гривень.
    Якщо минулого року пляшка соняшникової олії коштувала в середньому 42 гривні, то зараз – 63 гривні. І хоча в липні-серпні спостерігався деякий спад ціни, зараз ми бачимо черговий її сплеск. Це пояснюється тим, що на світовому ринку впали пропозиції щодо інших олійних культур – ріпаку, сої. Оскільки Україна є найбільшим експортером соняшникової олії в світі, з часткою в 31% від світових обсягів виробництва, а попит на олію і соняшник тільки зростає, зниження ціни очікувати не варто. Ще один фактор подорожчання - вже згадана вартість енергоносіїв. Крім того, подорожчала Логістика. Вже зараз зросла вартість оренди вантажних вагонів на Укрзалізниці, що теж вплине на кінцеву вартість продукту. Втім, різкого стрибка цін не передбачається. Залежно від регіону вартість олії коливатиметься в межах 62-65 грн. Але якщо взимку знову зростуть ціни на енергоносії, то, безсумнівно, на вартості масла це теж відіб'ється.
    Незважаючи рекордний урожай гречки в цьому році-110 тис.тонн, потреби внутрішнього ринку це не забезпечить. Українці в середньому споживають 150 тис.тонн гречки на рік. Це означає, що нам доведеться її в певний момент імпортувати, але різкого стрибка цін не передбачається. До кінця року крупа виросте в ціні на 5-10%.
    Вартість борщового набору залишається на рівні минулого року. Адже якщо капуста і картопля трохи подешевшали, то буряк і цибуля подорожчали. Урожай овочів в цьому році досить хороший і він міг би вплинути на їх вартість. Однак ціна залишилася на тому ж рівні через подорожчання все тих же енергоносіїв і добрив. Останні додали в ціні, щонайменше, 30%. Тут слід додати, що Взимку овочі можуть додати в ціні, оскільки на їх зберігання в сховищах буде витрачатися ще більше енергоресурсів.
    Як зупинити зростання цін? Держава могла б у цьому допомогти, знизивши ставку податку на додану вартість (ПДВ) на продукти. Це загальновідома світова практика, коли скорочують податки для кінцевих споживачів на основні продукти харчування. Так, у Польщі це-5%, у Німеччині – 7%, у Франції – 5,5%, у Нідерландах – 6%, в Італії – 10%.
    А в Україні-20%. Але Кабмін навіть не розглядає питання зниження податків, як варіант допомоги населенню.